Αχλάδι, το φρούτο του φθινοπώρου

15.09.2022
Αχλάδι, το φρούτο του φθινοπώρου
Από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου, το αχλάδι εκτός από τη νοστιμιά του είναι και εξαιρετικά ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των πλούσιων φυτοθρεπτικών συστατικών που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην υγεία με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι διατροφολόγοι συμφωνούν απόλυτα με τον Όμηρο που το αποκαλούσε «δώρο των θεών».

Η αχλαδιά (Pyrus communis) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae). Είναι φυλλοβόλο δέντρο και ευδοκιμεί σε μέρη που δεν χαρακτηρίζονται ούτε από την υπερβολική ζέστη ούτε από το υπερβολικό κρύο. Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα αλλά συναντάται και σε άγρια κατάσταση (απιδιά ή γκορτσιά). Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε εδάφη, ευδοκιμεί ακόμη και σε φτωχούς τόπους και σε υψώματα. Μετά τη μηλιά, είναι το σημαντικότερο καρποφόρο φυλλοβόλο δέντρο για τους Έλληνες γεωργούς. Καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία με μέση ετήσια παραγωγή τους 80.000 τόνους αχλάδια. Στην Ελλάδα οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι κοντούλες, τα κρυστάλλια ή βουτυράτα και οι κρασάνες.

H συνέχεια στο itrofi.gr