Πιθανότατα δεν μπορείς να ακούσεις τη φράση "υγεία των οστών" και να μην σκεφτείς το γάλα. Και ενώ είναι αλήθεια ότι το ασβέστιο που βρίσκεται στο γάλα είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για τα οστά, δεν είναι το μόνο που είναι σημαντικό όταν πρόκειται για την υγεία των οστών. Επιπλέον, το γάλα δεν είναι απαραίτητα ο βέλτιστος τρόπος κατανάλωσης ασβεστίου. Λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο έχουν υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης ασβεστίου. Αν θέλεις να πιείς κάτι καλό για τα οστά σου, άναψε τον βραστήρα και φτιάξε ένα φλιτζάνι (ή τέσσερα) τσάι.
Η περίπτωση στην οποία ίσως πρέπει να αποφύγεις το γκρέιπφρουτ
Τσάι για την υγεία των οστών
«Τα κύρια οφέλη για τα οστά από την κατανάλωση τσαγιού οφείλονται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά του, όπως πολυφαινόλες, κατεχίνες και φλαβονοειδή», λέει η Sue Xiao Yu, κλινική διατροφολόγος και διαιτολόγος. «Οι ισχυρές πολυφαινόλες που βρίσκονται στο τσάι έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην αύξηση της ανοργανοποίησης των οστών, στην καθυστέρηση της μείωσης της οστικής πυκνότητας και στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο σώμα σας». (Και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι αρκετά συχνή, οπότε η τελευταία είναι πολύ σημαντική για πολλούς από εμάς.) "Οι κατεχίνες βοηθούν επίσης στην προστασία των οστικών κυττάρων στο σώμα, ενώ τα φλαβονοειδή έχουν ιδιότητες που μοιάζουν με οιστρογόνα που βοηθούν στην πρόληψη της οστικής απώλειας" λέει η Yu.
Για να αποκομίσεις αυτά τα οφέλη, πιες μαύρο, πράσινο ή oolong τσάι, καθώς αυτοί είναι οι τύποι τσαγιού που εξέτασαν οι περισσότερες μελέτες για την υγεία των οστών, σύμφωνα με την Yu. «Το μαύρο, πράσινο και oolong τσάι συνιστώνται επίσης επειδή είναι τα πιο συχνά καταναλωμένα στον κόσμο», προσθέτει. Και δεν έχει μεγάλη σημασία αν πίνεις το τσάι σου ζεστό ή παγωμένο.
Λάβε υπόψη ότι το τσάι είναι εξαιρετικό για τη διατήρηση πολλών άλλων σωματικών λειτουργιών (πέρα από την υγεία των οστών) καθώς γερνάμε. Είναι καλό για την καρδιά, τον εγκέφαλο, την εστίαση, ακόμα και τη διάθεσή μας. Το πράσινο και το μαύρο τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες, που είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού, και αυτές οι φλαβανόλες έχουν συνδεθεί με τη μείωση της LDL χοληστερόλης, γνωστής και ως κακής χοληστερόλης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι κατεχίνες που βρίσκονται στο τσάι βοηθούν επίσης στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό ωφελεί ολόκληρο το σώμα και φυσικά και τον εγκέφαλο. Επιπλέον, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Phytomedicine που έλαβε υπόψη 21 ξεχωριστές μελέτες για το πράσινο τσάι διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με καλύτερη προσοχή και μνήμη. Οι ερευνητές λένε ότι πιστεύουν ότι αυτό συνδέεται με την καφεΐνη και την L-θεανίνη (ένα αμινοξύ που σχετίζεται με την ηρεμία και την εστίαση) στο τσάι. Ανάμεσα στις κατεχίνες, την καφεΐνη και την L-θεανίνη, υπάρχουν τόσα πολλά συστατικά μοναδικά για το τσάι που το καθιστούν ένα σούπερ σταρ ρόφημα που τονώνει τον εγκέφαλο.
Όσο για το πόσο τσάι πρέπει να καταναλώνουμε; Η Yu λέει ότι οι ερευνητικές μελέτες για την υγεία των οστών αναφέρονταν γενικά στην κατανάλωση ενός έως τεσσάρων φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα.
Απλά θυμήσου ότι η κατανάλωση τσαγιού είναι μόνο ένα συστατικό των υγιών οστών. "Υπάρχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία των οστών. Αυτά περιλαμβάνουν το ασβέστιο, τη βιταμίνη D, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη Κ, για να αναφέρουμε μόνο μερικά", λέει η Yu. "Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείς μια καλά ισορροπημένη διατροφή που ενσωματώνει μια ποικιλία διαφορετικών τροφίμων για να λαμβάνεις επαρκή θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της υγείας των οστών".