Επικίνδυνες αποστολές: οι τροφές της επιτυχίας

21.11.2008
Αν αύριο έχεις τη μεγάλη συνέντευξη στην εταιρία που θέλεις, το σημαντικό πρώτο ραντεβού με τον επίδοξο άντρα της ζωής σου ή προετοιμάζεσαι για μια μεγάλη επαγγελματική παρουσίαση, είναι σίγουρο πως η πίεση ετοιμάζεται να σε καταβάλλει. Προετοιμάσου για τις πιο απαιτητικές στιγμές της ζωής σου, γεμίζοντας το στομάχι σου με τροφές που θα περιορίσουν το άγχος της στιγμής.

Αν αύριο έχεις τη μεγάλη συνέντευξη στην εταιρία που θέλεις, το σημαντικό πρώτο ραντεβού με τον επίδοξο άντρα της ζωής σου ή προετοιμάζεσαι για μια μεγάλη επαγγελματική παρουσίαση, είναι σίγουρο πως η πίεση ετοιμάζεται να σε καταβάλλει. Προετοιμάσου για τις πιο απαιτητικές στιγμές της ζωής σου, γεμίζοντας το στομάχι σου με τροφές που θα περιορίσουν το άγχος της στιγμής.

Σύμφωνα με την αμερικανίδα συγγραφέα του βιβλίου ''Φαγητό και Διάθεση'', Ελίζαμπεθ Σόμερ, όταν αντιμετωπίζεις αγχωτικά γεγονότα ή ανταγωνιστικές καταστάσεις, μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου καταναλώνοντας τις ανάλογες τροφές. Για παράδειγμα, οι συνδυασμοί υδατανθράκων έχουν την ικανότητα να ηρεμούν τα νεύρα. Αντιστοιχα υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί τροφών για κάθε περίπτωση. Μάθε τις ιδιότητες της κάθε μίας και ετοιμάσου να διαπρέψεις:

1. Όταν έχεις πρωινή συνέντευξη στην εταιρία των ονείρων σου

Το τσάι μάτε: είναι πολύ δημοφιλές στη Νότια Αμερική και φτιάχνεται από ξερά φύλλα και κλαδάκια του φυτού γιέρμπα μάτε, που δεν έχει σχέση με το πράσινο τσάι. Είναι λιγότερο δυνατό από τον καφέ και πιο μαλακό για το στομάχι χάρη στην ουσία ματεΐνης που περιέχει. Η ματεΐνη μοιάζει με την καφεΐνη χωρίς να τις εθιστικές ιδιότητες της δεύτερης. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Το μάτε περιέχει ακόμα δύο ξανθίνες (συστατικά σαν την καφεΐνη): θεοβρωμίνη (όπως στους κόκκους του κακάο) και θεοφυλλίνη (όπως στο κανονικό τσάι) που έχουν παρόμοια δράση με την καφεΐνη. Τα συστατικά αυτά θα σε κρατήσουν ξύπνια και σε εγρήγορση για τη μεγάλη συνέντευξη.

Οι κολοκυθόσποροι: αποτελούν πλούσια πηγή μαγνήσιου που κάνει την ενεργητικότητα και τον μεταβολισμό μας να τρέχουν με χίλια. Πασπάλισε τους πάνω από την ομελέτα, το γιαούρτι ή μέσα στα δημητριακά.

Αποξηραμένα βερίκοκα: τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν τα βερίκοκα θα ανεβάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας την πίεση και το άγχος της επερχόμενης συνέντευξης. Ταυτόχρονα, σου προσφέρουν μια σωστή δόση σιδήρου, απαραίτητη για την σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου και των μυών.

Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών: τα ένζυμα που περιέχουν βοηθούν στη διάσπαση των τροφών. Επίσης, είναι πλουσιο σε βιταμίνες Β, που βοηθούν στην απελευθέρωση της ενέργειας που προσφέρουν οι υδατάνθρακες που έφαγες το πρωί. Κατανάλωσε το, μια ώρα πριν την συνέντευξη.

Αχτύπητος συνδυασμός: πριν την συνάντηση, φάε ένα μπολάκι γιαούρτι, πασπαλισμένο με ανάλατους κολοκυθόσπορους και μερικά κομματάκια αποξηραμένων βερίκοκων.

Πριν από την μεγάλη εταιρική παρουσίαση

Φασκόμηλο: περιέχει συστατικά που προλαμβάνουν την έκρηξη ακετυλχολίνης, ουσίας που επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης.

Φρούτα του δάσους: η καθημερινή κατανάλωση φρούτων του δάσους βελτιώνει σημαντικά την μνήμη.

Φασολάκια: έχουν υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου, που αυξάνει την νοητική ανάπτυξη και βελτιώνει την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Αχτύπητος συνδυασμός: δοκίμασε ένα ζεστό ρόφημα με φασκόμηλο και φρούτα του δάσους.

3 . Στο πρώτο ραντεβού με τον (πιθανότατα) άντρα της ζωής σου

Καστανό ρύζι: οι υδατάνθρακες που περιέχει βοηθούν το αμινοξύ με όνομα τρυπτοφάνη να φτάσει στον εγκέφαλο και να ενισχύσει την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνης, που φέρνει συναισθηματική ισορροπία και φτιάχνει τη διάθεση.

Πέστροφα (του γλυκού νερού): περιέχει μεγάλες ποσότητες του εικοσαπενταενοϊκού οξέος, ενός λιπαρού οξέος που σταματάει την έκκριση κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του άγχους. Ταυτόχρονα, βελτιώνει και την επιδερμίδα, αφού το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ βοηθά και στην αναδόμηση των κυττάρων της επιδερμίδας.

Μαύρη σοκολάτα: διαστέλλει τις αρτηρίες, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Ταυτόχρονα, η μαύρη σοκολάτα περιορίζει την αρνητική διάθεση. Αν για παράδειγμα, στο εστιατόριο που θα πάτε πέσεις σε κάποια εκνευριστική σερβιτόρα, δοκίμασε λίγη μαύρη σοκολάτα και απόφυγε το ξεμάλλιασμα.

Χυμός ασερόλας: πρόκειται για το χυμό ενός είδους κερασιού από τις Δυτικές Ινδίες που καλύπτει το 40% των αναγκών του οργανισμού για βιταμίνη C. Οι γυναίκες που τον προτιμούν έχουν πιο σφικτή επιδερμίδα και λιγότερες ρυτίδες. Θα την βρεις στο διαδίκτυο και σε ορισμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Αχτύπητος συνδυασμός: πέστροφα με καστανό ρύζι συνοδευόμενο από χυμό ασερόλα.

4. Το βράδυ, μετά το τρίτο ραντεβού...

Καφές: έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με ένα μεταξωτό νεγκλιζέ. Διεγερτικά ροφήματα όπως ο καφές, αφυπνίζουν σώμα και πνεύμα, εκτοξεύοντας τη σεξουαλική σου διάθεση.

Καυτερή κόκκινη πιπεριά: είναι πλούσια στην δραστική ουσία καψαϊκίνη απελευθερώνοντας πολλές διεγερτικές ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες αυτές δρουν όπως και το όπιο χαλαρώνοντας τις αντιστάσεις σου και αυξάνοντας την σεξουαλική όρεξη.

Καρπούζι: σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένα συστατικό του καρπουζιού, με την ονομασία κιτρουλίνη, βοηθάει στη χαλάρωση και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως το πέος, βοηθώντας την αιμάτωσή τους.

Αχτύπητος συνδυασμός: φτιάξτε κεφάλι και διάθεση με ένα ιδιαίτερο μαρτίνι: 1 μέρος φρέσκος χυμός λεμονιού, 2 μέρη βότκας, και 4 μέρη χυμός καρπουζιού. Το γεύμα που προηγήθηκε του μαρτίνι, θα πρέπει να είναι γεμάτο καυτερά είδη (κάρυ, πιπεριά, τσίλι).