Ακολουθείς πιστά την δίαιτα που σου πρότεινε ο διατροφολόγος, η κολλητή, η συνάδερφος... Και ενώ πιστεύεις πως δρας σωστά, τα κιλά στη ζυγαριά δεν λένε να πέσουν. Φταις εσύ ή τα λάθη που κάνεις εν αγνοία σου;
Υποθέτεις πως το ''υγιεινό'' σημαίνει και ''με λίγες θερμίδες''
Μπορεί η ταμπελίτσα που κοσμεί ένα τρόφιμο, να γράφει ''χωρίς υδατάνθρακες'' ή ''με χαμηλά λιπαρά''. Όμως, αυτές οι επισημάνσεις δεν σε ενημερώνουν για τις θερμίδες που περιέχουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα που καταναλώνεις. Πρώτα δώσε σημασία στις θερμίδες και έπειτα στην διατροφική αξία των προϊόντων που καταναλώνεις. Έπειτα υπολόγισε προσεκτικά τις θερμίδες που έχει κάθε τρόφιμο και όχι τις θερμίδες που αναγράφει. Δηλαδή, μια σοκολάτα 200 γραμμαρίων που αναγράφει πως περιέχει 560 θερμίδες/100 γραμμάρια, θα σε γεμίσει με 1120 ολόκληρες θερμίδες.
Πίνεις πολλές θερμίδες
Δεν παίρνεις στα σοβαρά τις θερμίδες που σου δίνουν τα υγρά. Η κατανάλωση πολλών καπουτσίνο μπορεί να σε ανεβάσει δύο με τρία κιλά στη ζυγαριά. Τα ευρήματα σχετικής έρευνας του τμήματος υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, έδειξε πως: ανάμεσα σε 51.603 γυναίκες, εκείνες που κατανάλωναν καθημερινά ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα για πάνω από τέσσερα χρόνια, πήραν 4,5 κιλά, κατά μέσο όρο. Ακόμα και ροφήματα που ακούγονταν αθώα όπως βιταμινούχο νερό ή κάποιο κρύο τσάι με φρούτα, περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες, απ' όσες φαντάζεσαι.
Δεν χαλάς τη δίαιτα εξαιτίας μιας λιγούρας
Συνήθως οι τροφές που λιγουρευόμαστε (ακόμα και σε κατάσταση δίαιτας) είναι ιδιαίτερα παχυντικές και περιλαμβάνουν γλυκά, τροφές φαστ φουντ και παγωτά. Παρ'όλα αυτά, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου του Τάφτς, τα άτομα που κράτησαν τη δίαιτά τους και έχασαν τα κιλά που ήθελαν, ενέδιδαν στις λιγούρες που είχαν κατά καιρούς. Αποδέξου τις λιγούρες σαν ένα γεγονός φυσιολογικό. Κάποιες φορές θα ενδώσεις και κάποιες άλλες απλά βούρτσισε τα δόντια κα περίμενε μέχρι να περάσει η επιθυμία για τη ''γουρουνιά''.
Εξόρισες τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σου
Δεν πρέπει να αποκλείσεις καμία ομάδα τροφίμων από την δίαιτα σου. Κατανάλωσε λίγο απ' όλα και θα χάσεις τα κιλά που χρειάζεσαι. Μην μικρύνεις πάρα πολύ τις μερίδες φαγητού. Ένα άδειο πιάτο δεν θα χορτάσει ούτε την βιολογική ούτε την εγκεφαλική πείνα που έχεις. Καθώς μεγαλώνεις, έχεις καταναλώσει δεκάδες γεύματα, για να ξέρεις πόση ποσότητα φαγητού χρειάζεσαι για να χορτάσεις. Βέβαια αν φας πολύ λίγο το βράδυ, δεν θα αποφύγεις την μεταμεσονύκτια επίθεση στο ψυγείο. Ποια είναι η λύση; Πρόσθεσε περισσότερα λαχανικά και φρούτα στο πιάτο σου. Είναι αλήθεια πως περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες αλλά ταυτόχρονα περιέχουν το απαραίτητο νερό και τις θρεπτικές ίνες που χρειάζεσαι με ελάχιστες θερμίδες. Έτσι θα μασήσεις και θα καταπιείς πολλές φορές, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και το στομάχι σου.
Κρατάς μυστικό το γεγονός πως κάνεις δίαιτα
Η υποστήριξη από φίλους και συγγενείς είναι το κλειδί για να χάσεις κιλά και να τα κρατήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διαδικτυακές κοινότητες τέτοιου είδους έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία. Βέβαια, θα πρέπει να προσέξεις αρκετά σε ποιον μιλάς. Καναδοί ερευνητές πήραν συνέντευξη από άτομα που προσπαθούσαν να χάσουν κιλά. Εκεί βρήκαν πως οι σύζυγοι των ατόμων αυτών έκαναν σαμποτάζ στις δίαιτες των συντρόφων τους, τρώγοντας απαγορευμένες τροφές και μάλιστα μπροστά τους. Αν έχεις κι εσύ τέτοια παραδείγματα γνωστών, απόφυγε τους για ένα χρονικό διάστημα, για να μην παρασυρθείς.
Δεν κρατάς λογαριασμό
Μπορεί να νομίζεις ότι τρέφεσαι σωστά, αλλά να ξεχνάς, ενσυνείδητα ή ασυνείδητα, το ζαχαρωτό που σε κέρασαν στη δουλειά. Επειδή η μνήμη μας κάνει διακρίσεις στο τι συλλέγει, είναι προτιμότερο να σημειώνεις όλες σου τις παρασπονδίες. Ακόμα, μπορείς να σημειώνεις -αν όχι καθημερινά έστω εβδομαδιαία- την απώλεια κιλών που έχεις. Αγόρασε ένα όμορφο σημειωματάριο και γράψε τις διατροφικές παρασπονδίες αλλά και τα κιλά που χάνεις. Έτσι θα παραμείνεις στο πρόγραμμα της δίαιτας πιο εύκολα.