Το πάρτυ για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς βρίσκεται μόνο δύο ημέρες μακρυά. Και φυσικά αυτό που σε απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το τι θα φορέσεις και πως θα βαφτείς. Μην αυταπατάσαι. Το πρωινό μετά το ξενύχτι και το αλκοόλ της Παραμονής είναι ο βασικότερος εχθρός που μπορεί να σου καταστρέψει την πρώτη ημέρα του χρόνου. Αντιμετώπισε το χανγκόβερ γρήγορα και έξυπνα για να μην σε βρει η Πρωτοχρονιά με τις πυτζάμες.
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη
Μπορεί να ακούγεται χαζό. Όμως, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα μεθύσι είναι να μην μεθύσεις εξαρχής. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πιεις τίποτα καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών, ή πως θα είσαι εσύ ο μόνιμος οδηγός των γιορτών. Μπορείς να αρχίσεις να πίνεις αφού έχεις φάει καλά. Το γεμάτο στομάχι θα σε προφυλάξει από τη ζαλάδα της επόμενης ημέρας, Έπειτα και πριν το ξενύχτι, μπορείς να καταναλώσεις ένα πλήρες γιαούρτι που θα δημιουργήσει μια προστατευτική κρούστα στο στομάχι σου. Μια καλή ιδέα είναι και ένα ποτηράκι βρασμένο γαϊδουράγκαθο που θα προστατεύσει το συκώτι. Τέλος, μερικά συμπληρώματα βιταμίνης Α και C θα προετοιμάσουν το σώμα για όσα πρόκειται να χάσει από την κραιπάλη.
Θα πιεις μέχρι εκεί που σε παίρνει
Αφού κυλίσεις στο βούρκο του αλκοόλ, υπάρχει ακόμα χρόνος για να γλιτώσεις τα χειρότερα. Πρώτα πρώτα συνίσταται να πιεις ανάλογα με το μέγεθός σου. Αν δεν είσαι αθλήτρια της πάλης αλλά ένα καχεκτικό κοριτσάκι των 45 κιλών, καλύτερα να μην πιεις το Βόσπορο. Βρες ένα πιο μικρό ποτάμι. Έπειτα, μπορείς να πίνεις αργά και μένοντας πιστή σε ένα ποτό (οι μείξεις μόνο χειρότερο κακό θα προκαλέσουν). Τέλος, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγεις τον πονοκέφαλο της επόμενης ημέρας απόφυγε τα εξής: ανθρακούχα ποτά όπως είναι η σαμπάνια, το ρούμι με κόλα, το κονιάκ και το μπράντυ. Αντίθετα, τη βότκα και το τζιν θα φερθούν καλύτερα στο κεφάλι σου.
Είπα το νερό νεράκι
Το αλκοόλ είναι εξαιρετικά διουρητικό. Δηλαδή, η ζαλάδα, η θολούρα και το στεγνό στόμα μπορεί να είναι συμπτώματα της αφυδάτωσης που έχει προκαλέσει το αλκοόλ στο σώμα σου. Η κατανάλωση μερικών λίτρων νερού θα επιταχύνει την επούλωση των πληγών (του μεθυσιού). Μετά το ξενύχτι και πριν πέσεις για ύπνο, προσπάθησε να πιεις ένα ποτήρι νερού. Την επόμενη ημέρα, πιες τουλάχιστον δύο λίτρα νερού (σιγά σιγά) για να μην σου φέρουν τάση προς έμετο.
Πάρε τις βιταμίνες σου
Προμηθεύσου έγκαιρα τις απαραίτητες βιταμίνες Β και C που μπορούν να επαναφέρουν το σώμα στη σωστή λειτουργία του. Η βιταμίνη Β είναι εξαιρετική στο να βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί καλύτερα το αλκοόλ. Ταυτόχρονα, η λήψη της βιταμίνης C θα εξολοθρεύσει όλα τα χημικά στοιχεία που άφησε το αλκοόλ στο αίμα σου.
Η καφεΐνη
Η καφεΐνη στην μορφή του σκέτου ελληνικού καφέ θα επαναφέρει την χαμένη ενέργεια στους τσακισμένους μυς από το αλκοόλ. Ταυτόχρονα η καφεΐνη έχει την ικανότητα να ελαφρύνει την ένταση του πονοκεφάλου. Μια άλλη πηγή καφεΐνης είναι και το γκουαρανά(παράγεται από τους καρπούς ενός βραζιλιάνικου θάμνου) και θα το βρεις σε πολλά ροφήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Μην ξεχνάς πως η καφεΐνη είναι πολύ διουρητική γιαυτό θα πρέπει να συνδιάζεις την κατανάλωσή της με αρκετό νερό.
Ωμά αυγά
Κι όμως είναι αλήθεια. Τα ωμά αυγά εκτός από το άνοιγμα της φωνής θεραπεύουν και το μεθύσι. Η βοήθεια τους στηρίζεται στην πρωτεΐνη που περιέχουν και το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο. Πρόσεξε βέβαι γιατί σε μερικούς ανθρώπους η κατανάλωση του ωμού αυγού συνδυάζεται με αναγούλα. Αν δεν μπορείς να πεις ναι στα ωμά αυγά μπορείς να τα καταναλώσεις στη μορφή ομελέτας.
Αλκοόλ στο αλκοόλ
Η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ το πρωινό μετά το ξενύχτι μπορεί να έχει θετική επίδραση (έστω και πρόσκαιρη). Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: το συκώτι σταματά να επεξεργάζεται το αλκοόλ που έχεις καταναλώσει ήδη, γι' αυτό μειώνονται για μικρό χρονικό διάστημα τα επίπεδα της ακεταλδεϋδης και του μυρμηκικού οξέος( των δύο δηλητηρίων που παράγονται από την επεξεργασία του αλκοόλ. Όλα αυτά είναι πρόσκαιρα και η επώδυνη διαδικασία θα ξαναρχίσει λίγες ώρες μετά την κατανάλωση και της τελευταίας σταγόνας αλκοόλ.
Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός
Με την παραπάνω πρόταση φαίνεται να συμφωνούν εκατό ιατρικές έρευνες τουλάχιστον. Πιες τα υγρά σου, τις βιταμίνες σου, προσάρμοσε το μενού της επόμενης ημέρας και τα κακά του αλκοόλ θα περάσουν.
Το μενού του μεθυσιού (η επόμενη ημέρα)
Πρωινό: ένα σμούθι θα βοηθήσει τα μάλα στην αποκατάσταση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Άσε που είναι πιο καλό για το στομάχι από έναν απλό χυμό φρούτου. Ταυτόχρονα, κατανάλωσε μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης και μια μπανάνα που θα κρατήσουν σταθερό το σάκχαρο στο αίμα.
Δεκατιανό: ένας χυμός πορτοκαλιού και λίγο ανθρακούχο νερό θα αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης C ενυδατώνονταν το σώμα.
Μεσημεριανό: μια σούπα και ένα κράκερ ολικής άλεσης θα βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη, ενώ ένα προ βιοτικό ρόφημα θα σε κρατήσει μακρυά από τον εμετό.
Απόγευμα: άλλο ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και δύο ή τρία αποξηραμένα βερίκοκα.
Δείπνο: λίγο ψητό κοτόπουλο με λαχανικά (χωρίς πολλά υγρά) είναι ότι πρέπει για να είσαι ετοιμοπόλεμη το επόμενο πρωινό.