1, 2, 3 και τέλεια αποτοξίνωση

07.01.2009
Η ευφορία των εορτών σου άνοιξε την όρεξη και είπες και έφαγες το κάτιπαραπάνω. Όμως, το κακό είναι πως αυτή η συνήθεια μπορεί να συνεχιστεί ολόκληρη τη χρονιά. Ξεπέρασε την πολυφαγία με μια καλή αποτοξίνωση.

Η ευφορία των εορτών σου άνοιξε την όρεξη και είπες και έφαγες το κάτιπαραπάνω. Όμως, το κακό είναι πως αυτή η συνήθεια μπορεί να συνεχιστεί ολόκληρη τη χρονιά. Ξεπέρασε την πολυφαγία με μια καλή αποτοξίνωση.

Πρώτα πρώτα και μετά τις κραιπάλες των γιορτών πρέπει να συμπληρώσεις τα υγρά του σώματος.

Ντοματοχυμός ο θαυματουργός
Ένας χυμός γεμάτος βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, τον οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε προσθέτοντας μέσα μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, όχι πάνω από ένα κουταλάκι, λίγο αλάτι, πιπέρι για τη γεύση και να τον συνοδεύσουμε με 1-2 κλαράκια σέλερι. Εάν ξεκινάς την ημέρα με ένα μεγάλο ποτήρι τέτοιο ντοματοχυμό και την κλείνεις με άλλο ένα, θα δεις πόσο καλύτερα θα αισθανθείς.

Μπες στο πρόγραμμα

Κάνε αποτοξίνωση, η οποία θα ξεκινήσει με μια μέρα γεμάτη νερό και χυμούς.
ΤΟ ΠΡΩΙ:
Θα πιείς τον ντοματοχυμό σου. Θα πιεις και όσο καφέ ή τσάι θέλεις, χωρίς ζάχαρη, και κάθε φορά που αισθάνεσαι πείνα θα πίνεις ένα ποτήρι φρέσκο χυμό από μίγμα φρούτων ή στυμμένα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ.

ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 7.00 μ.μ.: Ψήσε 200 γραμμ. φρέσκο φιλέτο σολομού στη σχάρα, αφήσε να ξεροψηθεί η πετσούλα του, ρίξτε μπόλικο αλατάκι, πιπεράκι, πρόσθεσε λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού, κόψε και 4-5 φετούλες τραγανό αγγουράκι και ολοκληρώσε τη μέρα με αυτό το πιάτο με την μπόλικη πρωτεϊνη.

Μια άλλη ιδέα είναι να φτιάξεις σε μεγάλη ποσότητα βελούδινη σουπίτσα.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ:
Βράζεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 3 λίτρα νερό:

  • 1-2 πατάτες n 1 ντομάτα n 5-6 κλαράκια σέλινο
  • 1 φινόκιο n 3-4 κολοκυθάκια n 4-5 καρότα
  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα n 1-2 φύλλα λάχανο n μπόλικο μαϊντανό.

Αφήσε τα να βράσουν καλά, πέρασε τα από το μπλέντερ, ρίξε 2-3 κουταλιές ωμό ελαιόλαδο, αλάτισε, πιπέρωσε και φύλαξέ τη στο ψυγείο. Απόλαυσε όσα ποτήρια σούπα την ημέρα θέλεις. Όμως, μην το παρακάνεις. Ρίξε και λίγο χυμό λεμόνι μέσα και αν θέλεις τη ζεσταίνεις ή την αφήνεις ως έχει. Θα δεις ότι αν κάνεις αυτή τη δίαιτα για δύο ημέρες, θα αισθανθείς πουλί πετούμενο.

Και οι πειρασμοί;
Σίγουρα ο Γενάρης είναι γεμάτος γιορτές και τα καλέσματα θα συνεχιστούν. Γι' αυτό δεν πρέπει τη μισή μέρα να κάνεις τη φρουτοθεραπεία ή να πίνεις τη σούπα και την άλλη μισή να τρως το κρέας και να πίνεις τα κρασάκια σου. Αν πάρεις την απόφαση να αποτοξινωθείς, να το κάνεις με σοβαρότητα και κυρίως αποφασιστικότητα. Και όταν περάσει η κρίσιμη περίοδος με τα πολλά υγρά, που δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από τρεις ημέρες, ενίσχυσε οπωσδήποτε την καθημερινή διατροφή με ένα καλό πρωινό.

Και μετά τι κάνουμε;
Πάντοτε να έχεις ένα χυμό που θα ξεπλένει το πεπτικό σου σύστημα και θα σε ενισχύει με βιταμίνες, για να μην κρεβατωθείς με γρίπη. Ενώ συνάμα θα σου δίνει με το απόλυτο μέτρο όσα γλυκαντικά χρειάζονται για να ξεκινήσει η λειτουργία του οργανισμού. Λίγα δημητριακά με φρέσκο άπαχο γάλα είναι το καλύτερο συμπλήρωμα. Το μεσημεριανό το ξέρω ότι είναι πρόβλημα. Κανονικά θα έπρεπε να κάτσουμε να φάμε καλά. Τη σαλατίτσα μας, το κρεατάκι μας, το ψαράκι μας ή γιατί όχι λίγα όσπρια ή λαχανικά. Δυστυχώς, σε όλους τους εργαζόμενους η δυνατότητα αυτή είναι ελάχιστη. Πρέπει όμως να φας κάτι οπωσδήποτε. Κάτι ελαφρύ χωρίς πολλά λιπαρά, όπως ένα σάντουιτς με απλό ψωμάκι, ψητά λαχανικά και λίγο τυράκι. Το βράδυ πάλι πεινάς, το ξέρω. Και κατά τεκμήριο διψάς κιόλας. Ένα καλοσερβιρισμένο πιάτο φαγητό, ό,τι και να είναι αυτό, το δικαιούσαι, και όχι μόνο αυτό, αλλά και ένα ποτήρι κρασί. Άφησε να περάσει μιάμιση ωρίτσα τουλάχιστον, απόλαυσε ένα φρούτο και πήγαινε ήσυχη και ήρεμη για ύπνο.

Από τον Ηλία Μαμαλάκη