Η δίαιτα του μπικίνι για να κάψεις τα λίπη

06.06.2011
Ναι, είναι αλήθεια! Σε λιγότερο από 4 εβδομάδες ξεφορτώνεσαι μέχρι 5 κιλά, χάνεις τουλάχιστον 10 πόντους συνολικά από κοιλιά, περιφέρεια και μηρούς, εξαφανίζεις ή μειώνεις αισθητά την κυτταρίτιδα και βγαίνεις στην παραλία με το πιο μικροσκοπικό σου μπικίνι.

Ναι, είναι αλήθεια! Σε λιγότερο από 4 εβδομάδες ξεφορτώνεσαι μέχρι 5 κιλά, χάνεις τουλάχιστον 10 πόντους συνολικά από κοιλιά, περιφέρεια και μηρούς, εξαφανίζεις ή μειώνεις αισθητά την κυτταρίτιδα και βγαίνεις στην παραλία με το πιο μικροσκοπικό σου μπικίνι.

Bikini Diet και «εύρηκα τη λύση»!
Η Bikini Diet αποτελεί ενδεδειγμένη εναλλακτική λύση για τις ελαφρώς υπέρβαρες γυναίκες που βιάζονται να χάσουν κιλά λίπους, αλλά, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχουν εξατομικευμένη υποστήριξη από διαιτολόγο, κάτι που σίγουρα είναι πιο σωστό. Η δίαιτα αυτή δεν αποκλείει κανένα ωφέλιμο τρόφιμο, σαου επιτρέπει να απολαμβάνεις μια σχετικά μεγάλη ποικιλία φαγητών, σε ελεγχόμενες όμως ποσότητες, και σου παρέχει μια σχετική ευελιξία επιλογών. Έτσι, σε συνδυασμό με σχεδόν καθημερινή άσκηση μέτριας έντασης, δημιουργεί το απαιτούμενο ενεργειακό έλλειμμα που σου επιτρέπει να χάσεις βάρος πιο γρήγορα.

Τα 8 σημεία υπεροχής της Bikini Diet:

1. Αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του σώματος, ενισχύει τα ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα, υποβοηθά την αποτοξίνωση.

2. Διατηρεί το σάκχαρο του αίματος πιο σταθερό και δεν ευνοεί την υπερπαραγωγή ινσουλίνης, επομένως εμποδίζει την περαιτέρω αποθήκευση σωματικού λίπους.

3. Μειώνει τη θερμιδική πρόσληψη, οπότε χάνεις βάρος σε βαθμό ανάλογο του ενεργειακού ελλείμματος.

4. Παρέχει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών και υγρών, έτσι ώστε ο οργανισμός να δουλεύει άψογα καθώς χάνει κιλά.

5. Χρονοκαταμερίζει την τροφή και δημιουργεί εντονότερο στομαχικό κορεσμό, άρα δεν πεινάτε.

6. Ξεμπλοκάρει σταδιακά το μεταβολισμό και μετατρέπει σε αξιοποιήσιμη ζωτική ενέργεια οτιδήποτε τρως.

7. Επιταχύνει τις καύσεις, ενεργοποιώντας φυσιολογικούς μηχανισμούς αποβολής θερμίδων λίπους, όπως η θερμογένεση και η θερμόλυση.

8. Εάν προσέξεις λίγο κατά το στάδιο της συντήρησης, δεν πρόκειται να ξαναπάρεις ούτε γραμμάριο από όσα χάσεις στο στάδιο του αδυνατίσματος!

Είναι η Bikini Diet κατάλληλη για μένα;
Ναι, εάν είσαι ελαφρώς υπέρβαρη, επείγεσαι να χάσεις κάποια κιλά σε σύντομο διάστημα με συνδυασμό δίαιτας και γυμναστικής και είσαι απολύτως αποφασισμένη να διατηρήσεις την απώλειά τους. Όχι, εάν έχεις προβλήματα υγείας, διαταραχές της περιόδου, ακολουθείς φαρμακευτική αγωγή, είσαι παχύσαρκη (Δείκτης Μάζας Σώματος 30 και άνω), έχεις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες.

Πόσο καιρό θα κάνω τη δίαιτα;
Από 2 έως 4 εβδομάδες, αναλόγως των κιλών που επιθυμείς να χάσεις. Μετά, μπορείς να επαναλαμβάνεεις τη δίαιτα περιοδικά, για μία και μόνο εβδομάδα μηνιαίως.

Πόσα κιλά θα χάσω;
1-1,5 κιλό εβδομαδιαίως και συνολικά μέχρι 5 κιλά.

Μεγαλύτερη απώλεια κιλών από 1,5 εβδομαδιαίως σημαίνει ότι τρως λιγότερο από όσο χρειάζεσαι, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας, απαραίτητων υγρών και ηλεκτρολυτών, κράμπες, κόπωση, πονοκεφάλους, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκοιλιότητα ή να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε χολή, νεφρά και καρδιαγγειακό σύστημα.

Μικρότερη απώλεια από 500 γραμμάρια εβδομαδιαίως, παρά την αυστηρή εφαρμογή, μπορεί να οφείλεται σε μεταβολικά προβλήματα, προσωρινή κατακράτηση υγρών, αναμονή περιόδου, καθιστική ζωή ή προβλήματα υγείας που δεν έχουν γίνει εγκαίρως αντιληπτά.

Υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης κάποιων τροφίμων;
Βεβαίως! Να είναι ομοειδείς, από την ίδια ομάδα τροφών και σε θερμιδικά ισοδύναμες ποσότητες

* Σε πειράζει το γάλα; Αντικατάστησε το με γιαούρτι, κεφίρ, τυρί χαμηλών λιπαρών ή φυτικό ρόφημα εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

* Έχεις δυσανεξία στη γλουτένη; Χρησιμοποίησε προϊόντα χωρίς γλουτένη.

* Δεν σου αρέσει το προτεινόμενο φρούτο ή λαχανικό; Δοκίμασε άλλο, κατά προτίμηση ιδίου χρώματος.

* Δεν τρως κόκκινο κρέας; Κοτόπουλο, γαλοπούλα και όσπρια είναι επίσης καλές πηγές πρωτεϊνών, βιταμινών Β αλλά και σιδήρου.

* «Τσίμπησε» η τιμή του ψαριού; Τα αβγά είναι σαφώς φτηνότερα!

* Περίσσεψε μεσημεριανό; Φάε το για βραδινό με σαλάτα λαχανικών.

* Έξοδος για φαγητό; Αν δεν υπάρχει φαγητό ανάλογο του προτεινόμενου, κάνε το ελεύθερό σου γεύμα!

Μπορεί να ακολουθήσει την ίδια δίαιτα και ο σύζυγός μου;
Ναι, αλλά με τις ανάλογες προσαρμογές και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Στο διαιτολόγιο του συζύγου σου είναι αναγκαίο να προσθέσεις επιπλέον δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί, πλιγούρι, βρώμη, ζυμαρικά, ρύζι κ.ά.), ανάλατους ξηρούς καρπούς και φρούτα, ενώ οι μερίδες του πρέπει να είναι 15-20% μεγαλύτερες από τις δικές σου, έτσι ώστε να καλυφθούν επαρκέστερα οι ενεργειακές και θρεπτικές του ανάγκες

Πρέπει να τρώω σε συγκεκριμένες ώρες;
Προσπάθησε να μην αφήνεις το στομάχι σου άδειο επί πολλές ώρες και να μην τρως τα γεύματά σου «μαζεμένα», το ένα κοντά στο άλλο. Μια καλή συνήθεια, που βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέπει την πείνα και διατηρεί το μεταβολισμό υψηλό, είναι να τρως κάθε περίπου 3-3,5 ώρες, με το βραδινό γεύμα να γίνεται σχετικά νωρίς.

Πώς θα υπολογίζω μερίδες και ποσότητες;
Όπου αναφέρονται ποσότητες, αυτές είναι ενδεικτικές και όχι απόλυτες, επομένως πρέπει να τις εξατομικεύσεις περαιτέρω με βάση τις θερμιδικές σου ανάγκες και το ρυθμό απώλειας βάρους. Σε γενικές γραμμές, μια μέση ατομική μερίδα διαίτης είναι 1 ρηχό πιάτο διαμέτρου 20-22 εκατοστών, όχι υπερβολικά γεμάτο. Στα λαχανικά η ποσότητα είναι ελεύθερη, ενώ το ελαιόλαδο στις σαλάτες πρέπει να περιοριστεί στα 2-3 κουταλάκια (του γλυκού!).

Τι άλλο μπορώ να καταναλώσω;
Καφέ, τσάι και αφεψήματα με μέτρο (με λιγότερη ζάχαρη ή άλλη γλυκαντική ύλη), χυμό λεμονιού, αρωματικά βότανα και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς, π.χ. σόδα, αναψυκτικό light, ζελέ διαίτης, μουστάρδα, τσίκλες κ.ά., αρκεί να αποδίδει λιγότερο από 10 θερμίδες ανά συνήθη μερίδα. Αν είναι απολύτως αναγκαίο, πίνεις 1-2 ποτηράκια αλκοόλ αραιά και πού.

Πώς θα συντηρήσω τα αποτελέσματα;
Πρώτον, με έλεγχο των προσλαμβανόμενων θερμίδων στο πλαίσιο μιας ποικίλης διατροφής με περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ανεπεξέργαστα δημητριακά και γαλακτοκομικά, λιγότερο μαγειρεμένο φαγητό, περιορισμένα γλυκά, παγωτά, λιπαρά και αλκοόλ. Και δεύτερον, με περπάτημα, κολύμπι και συστηματική άσκηση σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

Eβδομαδιαίο διαιτολόγιο
Μενού με ελαφρά αλλά χορταστικά γεύματα. Για να χάσεις κιλά λίπους και πόντους χωρίς να πεινάς, χωρίς να υποφέρεις, χωρίς πολύωρα μαγειρέματα:

Δευτέρα
Πρωινό: 1/2 φλιτζάνι δημητριακά πρωινού με 1/2 φλιτζάνι γάλα, 6 αμύγδαλα και 1 κουταλιά σταφίδες.

Σνακ: 3 βερίκοκα + 1 γιαούρτι.

Μεσημεριανό: 1 μερίδα φασολάκια με φρέσκια ντομάτα + 1 μερίδα (30-40 γραμμ.) φέτα ή ανθότυρο + 1 φέτα ψωμί.

Απογευματινό: 1 φέτα πεπόνι.

Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, φρέσκο κρεμμυδάκι και ελαιόλαδο + 1 μπιφτέκι ζυμωμένο με κρίθινο παξιμάδι.

Μη ρίχνεις το ελαιόλαδο στις σαλάτες λαχανικών από το μπουκάλι, αλλά με το κουταλάκι.

Τρίτη
Πρωινό: 1 φέτα ψωμί με 2 κουταλιές κρεμώδες τυρί + 1 βραστό αβγό + 1 φέτα γαλοπούλα.

Σνακ: 1 χούφτα κεράσια.

Μεσημεριανό: Σάντουιτς με μπαγκέτα ολικής αλέσεως, τόνο από κονσέρβα, κρεμώδες τυρί και λαχανικά.

Απογευματινό: 3 βερίκοκα.

Βραδινό: Σαλάτα με 1/2 φλιτζάνι μουλιασμένο πλιγούρι, ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κρεμμυδάκια, φέτα ή ανθότυρο, ελαιόλαδο και μαϊντανό.

Τρώγε αργά, με μικρές μπουκιές, μασώντας κάθε μπουκιά τουλάχιστον 10 φορές.

Τετάρτη
Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής, γιαούρτι και 2 κουταλάκια καρυδόψιχα.

Σνακ: 1 μπάρα δημητριακών.

Μεσημεριανό: Σαλάτα με φασόλια, καλαμπόκι, καρύδια, λαχανικά και ελαιόλαδο + 1 φέτα ψωμί.

Απογευματινό: 1 ποτήρι μιλκσέικ με γάλα και μπανάνα.

Βραδινό: Κολοκυθάκια στον ατμό με ελαιόλαδο + 1 φιλέτο κοτόπουλου με ρύζι.

Αύξησε την κατανάλωση νερού, ακόμα δε περισσότερο όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή.

Πέμπτη
Πρωινό: Σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί, γαλοπούλα και τυρί + 1/2 ποτήρι φρουτοχυμός.

Σνακ: 1 χούφτα κεράσια.

Μεσημεριανό: Σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι και ελαιόλαδο + 1 μερίδα ζυμαρικά με 1 κουταλιά σάλτσα ντομάτας και 1 κουταλιά τριμμένο τυρί.

Απογευματινό: 1 φέτα πεπόνι.

Βραδινό: 1 φιλέτο ψαριού ψημένο σε λαδόκολλα μαζί με διάφορα λαχανικά + 1 ψητή πατάτα.

Προτίμησε τυριά χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά και νάτριο.

Παρασκευή
Πρωινό: 1 μπανάνα + 4 καρύδια + 1 φλιτζάνι γάλα.

Σνακ: 3 βερίκοκα.

Μεσημεριανό: 1 μερίδα αρακάς με καρότα, ρύζι και πατάτα + 1 μερίδα φέτα ή ανθότυρο.

Απογευματινό: 1 γιαούρτι με 1 κουταλιά σταφίδες.

Βραδινό: Σαλάτα με πράσινα λαχανικά, ντομάτα και ελαιόλαδο + χοιρινή μπριζόλα ή ψαρονέφρι με γαρνιτούρα ψητά λαχανικά.

Απομάκρυνε όλα τα ορατά λίπη από τα κόκκινα κρέατα και τα πουλερικά.


Σάββατο
Πρωινό: 1 βραστό αβγό + 1 φέτα τυρί + 1 φέτα γαλοπούλα + 1 φέτα ψωμί.

Σνακ: 1 χούφτα κεράσια + 1/2 γιαούρτι.

Μεσημεριανό: Χόρτα εποχής με ελαιόλαδο + βραστά κολοκυθάκια + σαρδέλες στο φούρνο με φρέσκια ντομάτα ή άλλο ψάρι ή θαλασσινά της προτίμησής σας.

Απογευματινό: 1 φέτα πεπόνι + 1/2 γιαούρτι.

Βραδινό: 1 κρίθινο παξιμάδι με λαχανικά, ελαιόλαδο, τυρί και ελιές + ομελέτα με 1 κρόκο, 3 ασπράδια αβγών, 1 κουταλιά τριμμένο τυρί και λαχανικά.

Αν πλησιάζει η περίοδός σου και επιθυμείς έντονα ένα μικρό κομματάκι σοκολάτα ή λίγο παγωτό, απόλαυσέ το!

Κυριακή
Πρωινό: Φρουτοσαλάτα και γιαούρτι.

Σνακ: 2 κράκερ με 2 κουταλάκια ταχίνι.

Μεσημεριανό: 3 μικρά λαχανικά (π.χ. ντομάτα, κολοκυθάκι, πιπεριά) γεμισμένα με ρύζι και μυρωδικά + 1 μερίδα φέτα + 1/2 φέτα ψωμί.

Απογευματινό: 1 χούφτα κεράσια.

Βραδινό: Χωριάτικη σαλάτα με λίγη φέτα και ελαιόλαδο + 1/2 φέτα ψωμί.

Μετά την 1η εβδομάδα μπορείς να κάνεις ένα ελεύθερο γεύμα εβδομαδιαίως, εάν το επιθυμείς.

Το προτεινόμενο διαιτολόγιο δεν υποκαθιστά την εξατομικευμένη διατροφική αγωγή, τις προσωπικές συμβουλές και την καθοδήγηση από ειδικούς. Η εφαρμογή αυτού ή άλλου διατροφικού προγράμματος προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού σας γιατρού.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ