Τα τρικ των πιο διάσημων διαιτολόγων

13.07.2010
Τι βάζουν στο τραπέζι τους οι ειδικοί διατροφής; Πώς διατηρούν το βάρος τους και ποια μυστικά κρατούν κρυμμένα για τον εαυτό τους; Εμείς τους ρωτήσαμε και ιδού τι μας απάντησαν.

Τι βάζουν στο τραπέζι τους οι ειδικοί διατροφής; Πώς διατηρούν το βάρος τους και ποια μυστικά κρατούν κρυμμένα για τον εαυτό τους; Εμείς τους ρωτήσαμε και ιδού τι μας απάντησαν.

1. "Η διατροφή μου, πάντα αντιοξειδωτική"

Δημήτρης Γρηγοράκης: Κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος M.Sc.Έχει καλές αλλά και κακές συνήθειες διατροφής, προσπαθώντας να βρει την ισορροπία μέσα στους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής.

Το μυστικό του:
"Στα θετικά της διατροφής μου συγκαταλέγεται η πλήρης απουσία λιπαρών και γλυκών. Προσπαθώ να προσλαμβάνω από τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας τις απαραίτητες ποσότητες αντιοξειδωτικών, μέσα από την κατανάλωση συγκεκριμένων μονάδων ORAC (μονάδα μέτρησης αντιοξειδωτικής πρόσληψης). Κατά κύριο λόγο τη διατροφή μου απαρτίζουν το κοτόπουλο, το ψάρι, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα όσπρια, οι σπόροι, τα λαδερά, οι σαλάτες, τα φρούτα και οι χυμοί. Τα λάθη μου; Δεν πίνω νερό και τα γεύματά μου περιορίζονται σε δυο ημερησίως. Συχνά τρώω πολύ αργά το βράδυ - πάντα υγιεινά, αλλά τι να το κάνεις".

Να το κάνουμε κι εμείς;
"Με τη βοήθεια της αντιοξειδωτικής διατροφής μπορούμε να ενισχύσουμε όλες τις βιολογικές λειτουργίες του σώματός μας. Τα οφέλη είναι πολλά και μεταξύ άλλων θα έχουμε φυσιολογικό σωματικό βάρος, καλύτερη υγεία και περισσότερη ευεξία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία των κυττάρων και κατ’ επέκταση του μεταβολισμού, ενώ ταυτόχρονα προάγεται η άμυνα του οργανισμού και προλαμβάνονται φαινόμενα γήρανσης των ιστών".

2. "Πίνω 1 κουταλιά ελαιόλαδο κάθε πρωί"
Ευάγγελος Ζουμπανέας: Διαιτολόγος - διατροφολόγος M.Sc.

Υιοθέτησε το μυστικό των Μινωιτών βασιλιάδων και έχει βρει την υγειά του: μια κουταλιά ελαιόλαδο κάθε πρωί, για μακροζωία και χαμηλή χοληστερόλη.

Το μυστικό του: "Κάποτε σε διακοπές στη Νότια Κρήτη συνάντησα έναν τοπικό παραγωγό στο Φοινικόδασος στο Βάι που πουλούσε μέλι και λάδι. Του ζήτησα να δοκιμάσω πρώτα το λάδι με μια μπουκιά ψωμί κι έπειτα το μέλι, αλλά αυτός με προέτρεψε, αφού βάλω λάδι στο ψωμί, στη συνέχεια να προσθέσω από πάνω το μέλι. Παραξενεύτηκα, αλλά όντας πάντα περίεργος στις καινούργιες γεύσεις το τόλμησα. Το αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα εξαιρετικό και απροσδόκητο, και από τότε αυτή η ιδιαίτερη γεύση παραμένει ακόμα και σήμερα στις προτιμήσεις μου στο πρωινό. Στη συνέχεια με ρώτησε αν γνώριζα μια αρχαία συνήθεια των Μινωιτών βασιλιάδων, την οποία υιοθέτησαν στη συνέχεια πολλοί Κρητικοί και η οποία ήταν να πίνουν μια κουταλιά ωμό λάδι με το πρωινό ξύπνημα, γιατί το θεωρούσαν μυστικό μακροζωίας και νεότητας, αλλά και εξαιρετικό φυσικό φάρμακο κατά της χοληστερόλης. Όταν στη συνέχεια το καλοσκέφτηκα, συνειδητοποίησα πως είχε απόλυτο δίκιο. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, δεν πρόκειται για τίποτε άλλο από μια ισχυρή δόση απαραίτητων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών. Επίσης, ο Κρητικός συνέχισε να λέει ότι το ωμό λάδι το πρωί αποτελεί και ένα ισχυρό φάρμακο για την άριστη λειτουργία του συκωτιού, γι’ αυτό και πολλοί δυνατοί πότες συνηθίζουν να πίνουν λάδι πριν από την κατανάλωση αλκοόλ, για να αντέχουν περισσότερο. Και πάλι σκέφτηκα πως οι εμπειρικές πληροφορίες που έδινε είχαν σημαντική βάση. Στην προσωπική μου ζωή συνεχίζω ακόμα και σήμερα να πίνω μια κουταλιά ωμό λάδι κάθε πρωί πριν βάλω οτιδήποτε στο στόμα μου και, για να κάνω ακόμα πιο ισχυρή τη λήψη των απαραίτητων λιπαρών ω-6 οξέων, συνεχίζω πίνοντας και μια κουταλιά λινέλαιο, που συμπληρώνει την πρόσληψη και με τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα".

Να το κάνουμε κι εμείς;
«Το συστήνω συχνά σε άτομα με προβλήματα αυξημένης χοληστερόλης, άσχετα με το αν ακολουθούν ή όχι κάποια ειδική διατροφή ή φαρμακευτική αγωγή. Τα αποτελέσματα με δικαιώνουν πάντα. Ακόμα και εγώ ο ίδιος, που λόγω κληρονομικής προδιάθεσης αντιμετώπιζα το ίδιο πρόβλημα στο παρελθόν, παρ’ όλη την άριστη ποιοτικά διατροφή μου, βλέπω σήμερα όλες τις μετρήσεις των λιπιδίων του αίματος να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα».

3. "Δεν τρώω κρέας εδώ και πέντε χρόνια"
Αναστάσιος Παπαλαζάρου:
Διαιτολόγος - διατροφολόγος M.Sc. Ο επιστημονικός υπεύθυνος διαιτολογικών γραφείων Nutrimed έχει βγάλει τελείως το κρέας και το κοτόπουλο από το διαιτολόγιό του.

Το μυστικό του:
"Ζούμε σε μια εποχή που οι μεγάλες αποφάσεις παίρνονται χωρίς εμάς ? από το πώς θα αμειβόμαστε μέχρι το τι θα τρώμε. Έτσι, η βιομηχανία τροφίμων σχεδιάζει τρόφιμα και μας τα πουλά, χωρίς να μας ενημερώνει. Όσον αφορά το κρέας, διαβάζω βιβλία και άρθρα που με έχουν πείσει ότι η κατανάλωσή του, με τη σημερινή του μορφή, είναι επικίνδυνη για την υγεία. Αλάτι, συντηρητικά, ορμόνες, κορεσμένο λίπος είναι μερικά από τα συστατικά αποτροπής. Παράλληλα, ο τρόπος διαχείρισης των ζώων στις τελευταίες στιγμές πριν από τη σφαγή τους ξύπνησε μέσα μου ανθρώπινης υπόστασης αισθήματα και σκέψεις. Τέλος, αν συνυπολογίσουμε και την ηθική διάσταση του θέματος ?γιατί τρώμε μοσχάρι ή αρνί και δεν τρώμε σκύλο ή γάτες;? τότε απαντώ στο γιατί αποφάσισα εδώ και πέντε περίπου χρόνια να βγάλω τελείως το κρέας/κοτόπουλο από τη διατροφή μου. Προσμετρήστε και κάτι ακόμα: τα κοτόπουλα που τρώμε αποκτούν σχεδόν το διπλάσιο βάρος στο μισό χρόνο από αυτά ελευθέρας βοσκής. Μάλιστα, αν μπορούσαμε να κάνουμε την αναλογία της ζωοτροφής του με αντίστοιχη τροφή για άνθρωπο, θα ήταν σαν να τρώει κάποιος για όλη του τη ζωή γλυκά, παγωτά και πίτσες".

Να το κάνουμε κι εμείς;
"Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς κρέας, χωρίς να εμφανίσει κάποια έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, αρκεί το διαιτολόγιό του να είναι καλά σχεδιασμένο, με σωστούς συνδυασμούς και πλούσιο σε όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά. Τους πελάτες μου δεν τους προτρέπω, καθώς αυτό είναι μια δική μου φιλοσοφία. Έχουμε μάθει να ζούμε με κρέας και δύσκολα το αποχωριζόμαστε. Απλώς το περιορίζω στη μία φορά την εβδομάδα".

4. "Στο πρωινό μου υπάρχει πάντα βρώμη"
Κωνσταντίνος Ξένος:
Κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος M.Sc.

Το μυστικό του:
"Η ποιότητα στη διατροφή μας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε. Δεν δέχομαι να μεταχειριζόμαστε το στομάχι μας σαν ‘‘κάλαθο των αχρήστων’’. Ο στόχος είναι να φέρουμε σε μια αρμονία τη θρέψη και την τέρψη που συνεπάγεται η κατανάλωση τροφής. Με γνώση αλλά και θέληση να ασχοληθούμε με τη διατροφή μας, μπορούμε να συνδυάσουμε την απόλαυση με τα οφέλη για τον οργανισμό μας. Είναι, π.χ. γνωστό πως η βρώμη αποτελεί ένα δημητριακό με μοναδικά οφέλη υγείας για τον οργανισμό. Κάποιοι όμως παρ’ όλα αυτά δεν προτίθενται να την καταναλώνουν, με τη δικαιολογία ότι δεν τους ικανοποιεί η γεύση της. Όταν, λοιπόν, τους προτείνω αυτό που εγώ έχω υιοθετήσει ως πρωινό, δηλαδή νιφάδες βρώμης χυλωμένες με κατσικίσιο γάλα, λίγες σταφίδες, τριμμένο αμύγδαλο και ένα μεγάλο χουρμά κομματιασμένο και το δοκιμάζουν, τότε βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά".

Να το κάνουμε κι εμείς;
Είναι ένα υγιεινό και νόστιμο πρωινό και όπως τονίζει ο κ. Ξένος: "Η επίτευξη της ισορροπίας έρχεται ως εξής: ούτε χρειάζεται να θυσιάζουμε συνεχώς στο βωμό της απόλαυσης τη θρεπτική αξία της διατροφής μας -άλλο το γλυκό που θα φάμε από έναν τυχαίο φούρνο, άλλο αυτό που θα φτιάξουμε σπίτι με την καλύτερη δυνατή επιλογή των πρώτων υλών, χώρια που η μαγειρική αποτελεί και θαυμάσιο αγχολυτικό- αλλά ούτε και να υιοθετούμε τα νερόβραστα και τα ανάλατα ως βάση της διατροφής μας".

ΒΙΒΗ ΠΑΣΠΑΛΑΡΗ