Τα μυστικά της Νέας Διατροφικής Πυραμίδας

16.03.2009
Μήπως έχεις μείνει προσκολλημένη στην παλιά διατροφική πυραμίδα έτσι όπως την έμαθες στη δεκαετία του '90; Καιρός να μυηθείς στα μυστικά της Νέας Διατροφικής πυραμίδας του 21ου αιώνα, για να παραμείνεις υγιής και αδύνατη για μια ζωή.

Μήπως έχεις μείνει κολλημένη στην παλιά διατροφική πυραμίδα έτσι όπως την έμαθες στη δεκαετία του '90; Καιρός να μυηθείς στα μυστικά της Νέας Διατροφικής πυραμίδας του 21ου αιώνα, για να παραμείνεις υγιής και αδύνατη για μια ζωή.

Το 1992 η Αμερικάνικη κυβέρνηση δημιούργησε την πρώτη διατροφική πυραμίδα που είχε ως σκοπό να μυήσει τους πολίτες της στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Πρόσφατα όμως, η παλιά πυραμίδα αντικαταστάθηκε από μια νέα που είναι πιο εξατομικευμένη και λαμβάνει υπόψη της παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία αλλά και τα επίπεδα ενεργητικότητας των ατόμων.


Πώς ομαδοποιούνται τα τρόφιμα;

Η Νέα Πυραμίδα ομαδοποιεί τις τροφές όπως και η παλιά, απλά πηγαίνει και μερικά βήματα πιο πέρα. Τα φρούτα διαχωρίζονται από τα λαχανικά και έτσι οι παραδοσιακές τέσσερις διατροφικές ομάδες γίνονται πέντε και προστίθενται γκρουπ για τα λιπαρά, τις προεραιτικές θερμίδες και την φυσική δραστηριότητα, φτάνοντας στις οκτώ διαφορετικές ομάδες.

Έπειτα, η Νέα Πυραμίδα, δίνει ειδικές συμβουλές σε ομάδες όπως οι έγκυες γυναίκες ή τα παιδιά αλλά και όσους πρέπει να ακολουθούν ειδική διατροφή, όπως είναι τα διαβητικά άτομα ή οι χορτοφάγοι.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Τα δημητριακά: αποτελούν την πιο μεγάλη ομάδα. Τα δημητριακά περιλαμβάνουν τροφές όπως το καλαμπόκι , το ρύζι, το κριθάρι και όλα τα σιτηρά (ολικής ή μερικής άλεσης. Οι καρποί ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερο σίδηρο και βοηθούν στην πέψη, ενώ ταυτόχρονα έχουν και περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τα λευκά σιτηρά. Κατά μέσο όρο, η Νέα Πυραμίδα, συνιστά την λήψη 6 με 11 μερίδων δημητριακά καθημερινά. Μία μερίδα δημητριακών ισούται με 30 γραμμάρια περίπου (1 φέτα ψωμί ή πέντε κράκερς ολικής άλεσης.

Τα λαχανικα: περιέχουν στοιχεία που είναι πολύτιμα για την υγεία και που μπορούν να προλαμβάνουν και ορισμένες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση ή ο καρκίνος. Τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά, μαγειρεμένα ή σαν χυμός και παίρνουν το χρώμα από τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν. Η κατανάλωσή τους συνίσταται σε 3 με 5 μερίδες καθημερινά. Μια μερίδα ισούται με ένα φλιτζάνι λαχανικών.

Τα φρούτα: η κατανάλωση φρούτων (που τυπικά έχουν γλυκιά γεύση) σε περιοδική βάση, μπορεί να μειώσει των κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά ή με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Τα φρούτα καταναλώνονται ωμά, παγωμένα, αποξηραμένα ή σε χυμό, ενώ η ποικιλία φρούτων αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η Πυραμίδα προτείνει 2 με 4 μερίδες φρούτων καθημερινά, όπου η μία μερίδα ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι ολόκληρων ή κομμένων φρούτων (μισό φλιτζάνι για τα αποξηραμένα, μια μεγάλη μπανάνα, ένα μικρό μήλο ή 32 σταφύλια).

Τα γαλακτοκομικά: οι τροφές όπως το γιαούρτι ή το τυρί που διατηρούν το ασβέστιο εμπίπτουν στην ομάδα αυτή. Οι τροφές όπως το βούτυρο ή το τυρί σε κρέμα που δεν το διατηρούν ανήκουν σε άλλη κατηγορία. Η Νέα Πυραμίδα προτείνει 2 με 3 μερίδες γαλακτοκομικών με έμφαση στα χαμηλών λιπαρών προϊόντα. Αυτές οι μερίδες μπορεί να περιλαμβάνουν το να πιεις ένα ποτήρι γάλα ή το να φας ένα κομμάτι τυρί ή ένα γιαούρτι.

Κρεατικά και φασόλια: Το κρέας που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, τα πουλερικά, το ψάρι, τα ξηρά φασόλια, ο αρακάς, οι καρποί, τα αυγά απαρτίζουν αυτό το γκρουπ. Η Πυραμίδα προτείνει να επιλέγεις τις τροφές αυτού της ομάδας με προσοχή δείχνοντας προτίμηση σε όσα είναι χαμηλά σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Που προστατεύουν την καρδιά. Το άπαχο κρέας, το ψάρι και το ασπράδι του αυγού αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Η προτεινόμενη κατανάλωση αφορά στις 2 με 3 μερίδες καθημερινά, όπου μια μερίδα κρέατος ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια (ή ένα κουταλάκι φυστικοβούτυρο ή ένα αυγό).

Τα λιπαρά: είναι τα λίπη που υγροποιούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Κάποια λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Αξίζει να επιλέξεις μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά όπως εκείνα που περιέχονται στο ελαιόλαδο (με σημαντική ποσότητα Ω3 λιπαρών) παρά εκείνα που βρίσκεις σε ζωϊκά προΪόντα, όπως το βούτυρο. Η πυραμίδα προτείνει όχι περισσότερα από 6 ή 7 κουταλάκια του γλυκού καθημερινά.

Οι προαιρετικές θερμίδες και η φυσική δραστηριότητα: κάθε άτομο χρειάζεται ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων για να λειτουργήσει καθημερινά. Ο αριθμός αυτός ποικίλει ανάλογα με τις ατομικές δραστηριότητες του καθενός. Αν επιλέξεις τροφές χαμηλών λιπαρών από κάθε κατηγορία, θα δεις ότι τελικά χρειάζεσαι περισσότερες θερμίδες για να ανταπεξέλθεις. Αυτές οι θερμίδες ονομάζονται και προανακριτικές και η Νέα Διατροφική Πυραμίδα αναφέρει τρόπους πρόσληψής τους. Για παράδειγμα, μπορείς να αυξήσεις τις μερίδες σε μια από τις διατροφικές ομάδες ή να επιλέξεις να αυξήσεις τις θερμίδες σε ένα γκρουπ. Η Νέα Διατροφική Πυραμίδα τονίζει προσθέτως την σημασία της φυσικής δραστηριότητας ως κομμάτι μια υγιεινής ζωής. Προτείνει μάλιστα, τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης καθημερινά.