Η "πράσινη δίαιτα"

17.03.2009
Η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να εξισορροπήσουμε τις προηγούμενες διατροφικές μας ατασθαλίες, να βελτιώσουμε με φυσικό τρόπο την υγεία μας αλλά και να χάσουμε κιλά υγιεινά.

Η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να εξισορροπήσουμε τις προηγούμενες διατροφικές μας ατασθαλίες, να βελτιώσουμε με φυσικό τρόπο την υγεία μας αλλά και να χάσουμε κιλά υγιεινά.

Για να αναδειχτούμε νικητές στην καθημερινή μάχη που δίνουμε με τις τοξίνες, τις ελεύθερες ρίζες, τα βαρέα μέταλλα, τα φαρμακευτικά υπολείμματα και τις άλλες δηλητηριώδεις ουσίες που αποθηκεύονται μέσα στο σώμα μας, πρέπει να περιορίσουμε δραστικά την κατανάλωση τροφίμων που φέρουν μεγάλο φορτίο χημικών καταλοίπων και ζωικών λιπαρών. Παράλληλα, πρέπει να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανισμών αποτοξίνωσης και επιταχύνουν με ασφαλή τρόπο την αυτοκάθαρσή του. Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να επιτύχουμε όλα αυτά είναι η νηστεία. Νηστεία, όμως, όχι με την έννοια της αφαγίας ή της αποκλειστικής διατροφής με φρούτα, χυμούς και λαχανικά, αλλά με την έννοια ενός ποιοτικού και ποικίλου φυτοφαγικού διαιτολογίου.

Η «πράσινη» δίαιτα:
Για super αποτοξίνωση Χωρίς κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά & βούτυρο

Πλάνο φυτοφαγικής διατροφής. Αποκαθιστάτε την ενεργειακή σου ισορροπία, αποτοξινώνεις τον οργανισμό, αυξάνεις την απόδοση, το σφρίγος και τη ζωτικότητά σου.

Ταυτότητα διαιτολογίου

Είδος: βασίζεται στους συνδυασμούς φυτικών τροφών και στις εναλλακτικές πηγές πρόσληψης απαραίτητων συστατικών που συνήθως προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Θρεπτικές διαφοροποιήσεις: σε σχέση με τη συνήθη διατροφή, η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη επιβάλλεται να είναι γενικά μικρότερη. Αυξάνεται η κατανάλωση δημητριακών (π.χ. ζυμαρικών, πατάτας κ.ά.), οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων, ταχινιού, φρούτων, λαχανικών και λαδερών φαγητών. Εξ' αυτών αυξάνεται αναλογικά η πρόσληψη υδατανθράκων και φυτικών ινών, μειώνεται όμως των πρωτεϊνών. Η πρόσληψη λίπους διαφοροποιείται ποιοτικά. Περιορίζονται σημαντικά τα κορεσμένα λιπαρά, ενώ η κατανάλωση χοληστερίνης από τις τροφές είναι μηδενική, εάν δεν τρως θαλασσινά. Τα επίπεδα πρόσληψης των περισσότερων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυτοθρεπτικών αυξάνονται. Ωστόσο, η πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και των βιταμινών Β12 και D μπορεί να μειωθεί ή η μορφή τους να είναι λιγότερο αξιοποιήσιμη π.χ. ο σίδηρος από το κρέας και το ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά είναι περισσότερο αφομοιώσιμα.

Τι κερδίζεις εάν τρως ελεγχόμενα, με βάση το πλάνο:

1. Πλήρη θρεπτική κάλυψη. Μικρότερο ενεργειακό κόστος πέψης, λιγότερες διατροφικές τοξίνες και λιγότερα μεταβολικά υποπροϊόντα, όπως οι ελεύθερες ρίζες.

2. Καλύτερη ρύθμιση του pH, αύξηση αλκαλικών εφεδρειών.

3. Βελτίωση λειτουργίας εντέρου, πεπτικού συστήματος και ήπατος

4.Ισχυροποίηση αποτοξινωτικών μηχανισμών.

5. Ελάττωση οξείδωσης, μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία.

6. Ελάττωση ολικής χοληστερίνης αίματος και αρτηριακής πίεσης.

7. Μείωση δεικτών φλεγμονής.

8. «Καθαρότερες» αρτηρίες.

9.Πιο όμορφο δέρμα.

10. Περισσότερη ενέργεια.

11.Απώλεια περιττών κιλών.

Εβδομαδιαίο πλάνο

Δευτέρα

Πρωινό: Ψωμί ή παξιμαδάκι με ταχίνι + φυτικό ρόφημα (από σόγια ή αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς ή ρύζι, εμπλουτισμένο με ασβέστιο).

Ενδιάμεσο: Πορτοκάλι ή ακτινίδια + αμύγδαλα.

Μεσημεριανό: Αρακάς με ρύζι, καρότα. Εναλλακτικά, φασολάκια λαδερά με πατάτες ή λαχανόρυζο.

Απογευματινό: Μπανάνα ή μήλο + ταχίνι.

Βραδινό: Πατατοσαλάτα με επιπρόσθετα λαχανικά, ελαιόλαδο και καρύδια. Εναλλακτικά, ρύζι με μανιτάρια και ξηρούς καρπούς (π.χ. κουκουνάρια).

Τρίτη

Πρωινό: Μούσλι ή νιφάδες βρώμης ή άψητες νιφάδες δημητριακών + φυτικό ρόφημα.

Ενδιάμεσο: Χυμός φρούτων ή φρούτα.

Μεσημεριανό: Φασόλια ή ρεβίθια σαλάτα με διάφορα ωμά πράσινα λαχανικά, καλαμπόκι ή καρύδια, λεμόνι και ελαιόλαδο.

Απογευματινό: Φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα.

Βραδινό: Χυλός με νιφάδες βρώμης και αμύγδαλα.

Εναλλακτικά, κους-κους δημητριακών με σουσάμι ή κολοκυθόσπορους.

Τετάρτη

Πρωινό: Παξιμάδι ή γκοφρέτες ρυζιού με ταχίνι + φυτικό ρόφημα ή ρόφημα κακάο.

Ενδιάμεσο: Ακτινίδιο ή πορτοκάλι + αμύγδαλα.

Μεσημεριανό: Σπανακόρυζο ή πρασόρυζο + ελιές.

Εναλλακτικά, φακές με ρύζι ή σαλάτα ωμών λαχανικών + χούμους (πολτοποιημένα ρεβίθια με ταχίνι).

Απογευματινό: Μήλο ή ακτινίδια ή μπανάνα.

Βραδινό: Μπρόκολο, καρότα, κρεμμύδι, σκόρδο και άλλα λαχανικά στον ατμό με λεμόνι, ελαιόλαδο και φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια ή κολοκυθόσπορους. Εναλλακτικά, σαλάτα ωμών λαχανικών και μικρή ποσότητα από το μεσημεριανό.

Πέμπτη

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα σουσάμι ή καρύδια.

Ενδιάμεσο: Γκοφρέτες ρυζιού ή άλλων δημητριακών.

Εναλλακτικά, επιδόρπιο σόγιας ή χαρουπολάτα («σοκολάτα» από χαρούπι).

Μεσημεριανό: Ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας + ελιές.

Εναλλακτικά, σαλάτα λαχανικών με ζυμαρικά ή καλαμπόκι, κολοκυθόσπορους και ελαιόλαδο.

Απογευματινό: Μήλο ή μπανάνα + φυτικό ρόφημα ή ρόφημα κακάο.

Βραδινό: Σαλάτα διαφόρων ωμών λαχανικών με πλιγούρι, λεμόνι, ελαιόλαδο και κολοκυθόσπορους.

Εναλλακτικά, χυλός με νιφάδες βρώμης και αμύγδαλα.

Παρασκευή

Πρωινό: Ψωμί με ταχίνι + φρούτο της προτίμησής σας + φυτικό ρόφημα.

Ενδιάμεσο: Αποξηραμένα δαμάσκηνα + αμύγδαλα ή καρύδια.

Μεσημεριανό: Σαλάτα με μαρούλι, κρεμμυδάκια, λεμόνι και ελαιόλαδο + φακές με ρύζι.

Εναλλακτικά, ρεβίθια με ρύζι ή ρύζι με μανιτάρια ή πλιγούρι.

Απογευματινό: Φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα.

Βραδινό: Χορτόσουπα ή διάφορα λαχανικά στον ατμό με λεμόνι και ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, μια μικρή ποσότητα από το περίσσευμα του μεσημεριανού και σαλάτα ωμών λαχανικών.

Σάββατο

Πρωινό: Μούσλι ή άλλα ανεπεξέργαστα δημητριακά πρωινού + μήλο + φυτικό ρόφημα.

Εναλλακτικά, αλλά όχι συχνά, 1 μικρό κομμάτι «χαλβά του μπακάλη».

Ενδιάμεσο: Πορτοκάλι ή φυσικός χυμός φρούτων.

Μεσημεριανό: Σαλάτα με ωμά λαχανικά, ελιές και λεμόνι + φασολάδα ή φασόλια γίγαντες.

Εναλλακτικά, σαλάτα λαχανικών και πατάτες φούρνου.

Απογευματινό: Γκοφρέτες ρυζιού ή άλλων δημητριακών. Εναλλακτικά, αν υπάρχει μεγάλη επιθυμία, μαύρη σοκολάτα.

Βραδινό: Σαλάτα με λάχανο, μαρούλι, καρότο, φασόλια από το μεσημέρι ή ξηρούς καρπούς, λεμόνι και ελαιόλαδο.

Κυριακή

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα και φιστίκια Αιγίνης.

Ενδιάμεσο: Γκοφρέτες ρυζιού ή άλλων δημητριακών.

Εναλλακτικά, αποξηραμένα φρούτα.

Μεσημεριανό: Διάφορα λαχανικά στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας + χορτοφαγικά μπιφτέκια από σόγια ή ρεβίθια. Εναλλακτικά, σαλάτα ωμών λαχανικών και ζυμαρικά με σάλτσα βασιλικού.

Απογευματινό: Παξιμαδάκι ή ψωμί + ταχίνι ή μέλι.

Εναλλακτικά, φυτικό επιδόρπιο (π.χ. σόγιας).

Βραδινό: Σαλάτα με λαχανικά στον ατμό, λεμόνι, χορτοφαγικό μπιφτέκι.

Εναλλακτικά, σπιτική χορτοφαγική πίτσα (με αλεύρι ολικής αλέσεως, σάλτσα ντομάτας, λαχανικά).

Συμβουλές
Το ποιό θα είναι το «μέτρο» των ποσοτήτων επαφίεται στην ορθολογική κρίση σου. Ωστόσο, όταν τρως πολύ, δεν βοηθάς τον οργανισμό σου να αποτοξινωθεί.

Μέτρα το βάρος κάθε 3-4 ημέρες.

Αν δεν είσαι απόλυτα χορτοφάγος, αντικατάστησε ένα-δύο από τα προτεινόμενα γεύματα με θαλασσινά της προτίμησής σου, τα οποία θα συνοδεύσειςμε χόρτα. Πιες καθημερινά 2-3 λίτρα καθαρό νερό, κατά προτίμηση φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο.

Επίλεξε ποιοτικά τρόφιμα, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα, όπου γίνεται πιστοποιημένα, κι αν είναι εφικτό βιολογικά αντί συμβατικών.

Η κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών και οινοπνευματωδών ποτών μειώνει την αποτοξινωτική συνεισφορά του διαιτολογίου.

Το συγκεκριμένο πλάνο διατροφής δεν ενδείκνυται για άτομα ηλικίας κάτω των 21 ετών, εγκύους, θηλάζουσες, υπερηλίκους καθώς και για άτομα αλλεργικά ή δυσανεκτικά σε συγκεκριμένες τροφές και συστατικά, όσους λαμβάνουν φάρμακα ή έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Από τον ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ