Πόσο επικίνδυνες είναι οι δίαιτες των σταρ;

07.04.2009
Ενα βήμα πέρα από το μέτρημα θερμίδων έχουν κάνει οι σταρ του Χόλιγουντ, στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να διατηρηθούν όσο γίνεται πιο αδύνατες. Η νέα μόδα στο αδυνάτισμα, made by Hollywood, θέλει τις ηθοποιούς να πεινάνε κυριολεκτικά και να καταναλώνουν διάφορους χυμούς -όχι πάντα με ευχάριστη γεύση- προκειμένου να χάσουν γρήγορα μερικά κιλά.

Ενα βήμα πέρα από το μέτρημα θερμίδων έχουν κάνει οι σταρ του Χόλιγουντ, στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να διατηρηθούν όσο γίνεται πιο αδύνατες. Η νέα μόδα στο αδυνάτισμα, made by Hollywood, θέλει τις ηθοποιούς να πεινάνε κυριολεκτικά και να καταναλώνουν διάφορους χυμούς -όχι πάντα με ευχάριστη γεύση- προκειμένου να χάσουν γρήγορα μερικά κιλά.

Οι χυμοί αυτοί δρουν ως αποτοξινωτικοί, ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν καμία σαφή ένδειξη στα χέρια τους ότι πράγματι αποτοξινώνουν το σώμα. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, Τάνια Ζούκερμποτ, οι χυμοί βοηθούν ώστε να αδυνατίσει κανείς άμεσα, δεν έχουν όμως μακροχρόνια αποτελέσματα. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να διαταράξουν τον μεταβολισμό και να προκαλέσουν αναιμία. Εξάλλου, τα περισσότερα από αυτά τα κατασκευάσματα προκαλούν αδυναμία και κακοκεφιά. Επιπλέον, ο δρ. Ερικ Μπρέιβμαν, διαιτολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, επισημαίνει τον κίνδυνο απώλειας πολλών πολύτιμων θρεπτικών ουσιών. Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις και τις επιστημονικές επιφυλάξεις που εκφράζονται, οι σταρ ρουφούν τον χυμό τους, ίσως μην έχοντας κι άλλη επιλογή, αφού ο θαυμαστός κόσμος του Χόλιγουντ είναι σκληρός με τις πιο αφρατούλες...

Μάστερ Κλενζ
Η Μπιγιονσέ Νόουλς ακολούθησε για 14 ημέρες αυτό το δραστικό πρόγραμμα δίαιτας των 600-1.300 θερμίδων την ημέρα, προκειμένου να αδυνατίσει για την ταινία, «Ντριμγκέρλς». Έτρωγε ψάρι κι έπινε ένα μείγμα λεμονιού, νερού, σιροπιού σφενδάμου και πιπεριού καγιέν. Έχασε 10 κιλά κι όπως παραδέχτηκε ήταν μια πολύ εξαντλητική διαδικασία στη διάρκεια της οποίας ένιωθε πολύ αδύναμη.

Η γνώμη του ειδικού (διατροφολόγος Φίλιπ Κόγκλια): Θα συνιστούσα το εξής πρόγραμμα: δύο ημέρες δίαιτα, μία μέρα ανάπαυση και μόνο για επτά ημέρες συνολικά.

Το πρόγραμμα της Γκουίνεθ
Είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθεί η ηθοποιός όταν θέλει να χάσει τα «κιλά των διακοπών». Το ακολουθεί για επτά ημέρες, δεν μετράει θερμίδες, φροντίζει μόνο να τρώει βιολογικό κρέας και λαχανικά, καταναλώνοντας παράλληλα μία σούπα από διάφορα βότανα που δρα ως καθαρτικό.

Η γνώμη του ειδικού: Καθώς πρόκειται για πρόγραμμα κατανάλωσης πραγματικού φαγητού, δεν παρατηρείται η έλλειψη βασικών θρεπτικών στοιχείων.

Μπλουπρίντ Κλενζ
Είναι ένα πρόγραμμα 3 έως 10 ημερών που αποτελείται επίσης μόνο από υγρά. Καταναλώνονται έξι χυμοί την ημέρα από ανανά, μήλο, μέντα και γάλα αμυγδάλου. Υπάρχουν τρία επίπεδα:

Για τους αρχάριους συνιστάται η κατανάλωση 1.200 θερμίδων την ημέρα, στην επόμενη βαθμίδα πάμε στις 1.100 θερμίδες την ημέρα και οι προχωρημένοι καταναλώνουν 1.000 θερμίδες την ημέρα. Στόχος είναι να απαλλαγεί το σώμα από τις επεξεργασμένες τροφές και το αλκοόλ με την προσθήκη και διουρητικών τροφών, όπως το σπανάκι και τα μήλα, πάντα σε μορφή χυμού. Θερμός οπαδός της δίαιτας αυτής είναι η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.

Η γνώμη του ειδικού: «Είναι πολύ επικίνδυνο για τον οργανισμό να βασίζεται μόνο σε υγρά, όσο κι αν αποτελούνται από θρεπτικά συστατικά», εξηγεί ο Φίλιπ Κόγκλια.

Δίαιτα σπα Σπρινγκς
Πολλοί σταρ επισκέπτονται το εν λόγω σπα και ακολουθούν ένα πρόγραμμα κατανάλωσης 400 μόλις θερμίδων την ημέρα που περιλαμβάνει κι ένα καθαρτικό χυμό από μείγμα λεμονιού, λαχανικών και σιταριού. Από τα αγαπημένα διαιτητικά προγράμματα της Σάρον Στόουν.

Η γνώμη του ειδικού: Δυσάρεστη εμπειρία που αποκλείει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία.

Πρόγραμμα Κάθι Φρέστον
Πρόκειται για την αγαπημένη δίαιτα της Όπρα Γουίνφρεϊ. Διαρκεί 21 ημέρες κι αποκλείει τη ζάχαρη, την καφεϊνη και τη γλουτένη, δεν απαιτεί, ωστόσο, το μέτρημα θερμίδων. Αποτελείται από τρία γεύματα και δύο σνακ - παρφέ φρούτων και μικρά σάντουιτς λαχανικών.

Η γνώμη του ειδικού: «Είναι ισορροπημένη, ωστόσο, εξαιτίας του αποκλεισμού των επεξεργασμένων φαγητών, είναι πολύ δύσκολο να δειπνήσεις έξω».

Δίαιτα Ιζο Κλενζ
Οι ενδιαφερόμενοι καταναλώνουν καθημερινά μόνο χυμούς από λαχανικά και μήλα. Ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα όσο χρειαστεί προκειμένου να χάσουν το βάρος που επιθυμούν.

Η γνώμη του ειδικού: Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αποφανθεί ότι κανείς σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει έτσι για πολύ, το επιβεβαιώνει, ωστόσο, και ο Φίλιπ Κόγκλια.