Τα λιπαρά που κάνουν καλό

07.04.2009
Έχεις την λανθασμένη εντύπωση πως για να διατηρείσαι υγιής και λεπτή πρέπει να αποφεύγεις δια ροπάλου όλα τα προϊόντα του καθημερινού μας τραπεζιού που περιέχουν λιπαρά; Κάνεις μεγάλο λάθος! Υπάρχουν κάποια λιπαρά που όχι μόνο δεν κάνουν κακό στην υγεία ή τη σιλουέτα σου αλλά αντίθετα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σου. Μάθε ποιά είναι αμέσως!

Έχεις την λανθασμένη εντύπωση πως για να διατηρείσαι υγιής και λεπτή πρέπει να αποφεύγεις δια ροπάλου όλα τα προϊόντα του καθημερινού μας τραπεζιού που περιέχουν λιπαρά; Κάνεις μεγάλο λάθος! Υπάρχουν κάποια λιπαρά που όχι μόνο δεν κάνουν κακό στην υγεία ή τη σιλουέτα σου αλλά αντίθετα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σου. Μάθε ποιά είναι αμέσως!

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι Ελληνες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα λιπαρά στη διατροφή. Για την ακρίβεια, ένας στους δύο Ελληνες πιστεύει ότι θα πρέπει να αποφεύγει εντελώς όλα τα λιπαρά από το καθημερινό του μενού.

Αυτή η νοοτροπία έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερα «κακά» λιπαρά (ζωικά λιπαρά, όπως βούτυρο αγελάδος) και λιγότερα «καλά» (φυτικά λιπαρά, όπως μαργαρίνη soft), γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά την υγεία μας.

Δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά: συγκεκριμένα, οι ειδικοί έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν και καλά λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των κυττάρων. Όμως, επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει τα εν λόγω λιπαρά, θα πρέπει εμείς να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

Πού θα τα βρούμε;
πηγές των καλών και απαραίτητων λιπαρών όπως τα πολυακόρεστα ω-3 (θα τα βρεις σε ψάρια και θαλασσινά) και ω-6 είναι τα φυτικά έλαια και οι soft μαργαρίνες. Η αναγκαιότητα των παραπάνω λιπαρών είναι υψίστης σημασίας για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλουν σημαντικά στο να διατηρούμε την καρδιά και τις αρτηρίες μας υγιείς, ενώ παράλληλα βοηθούν και στην ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων.

Οπότε, εάν στην καθημερινή μας διατροφή αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά με τα «καλά» φυτικά, μειώνουμε αρκετά τον κίνδυνο που οδηγεί στις διάφορες μορφές καρδιοπάθειας. Ετσι, την επόμενη φορά που θα φτιάξεις ένα κέικ για την οικογένεια και τους φίλους σου, ή ακόμα και κάποιο σνακ, επίλεξε μια πηγή καλύτερων λιπαρών, αντικαθιστώντας το βούτυρο με soft μαργαρίνη.

Αν για εσένα το δίλημμα βούτυρο ή μαργαρίνη παραμένει, η απάντηση είναι απλή. Πες ναι στη μαργαρίνη! Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να συμβιβαστείς στη γεύση, ενώ ταυτόχρονα θα πάρεις όλα τα απαραίτητα «καλά» λιπαρά και βιταμίνες.

Ποιά άλλα λιπαρά ανήκουν στην κατηγορία των καλών και απαραίτητων για τον οργανισμό;

Μιλάμε για τα λιπαρά οξέα LA και ALA που οργανισμός τα χρειάζεται γιατί δεν είναι σε θέση να τα παράξει από μόνος του. Το λινολεϊκό οξύ (LA) βρίσκεται σε έλαια όπως το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο
Το α-λινολενικό οξύ (ALA) βρίσκεται σε έλαια όπως το σογιέλαιο ή το λινέλαιο.

Μην μπλέκεις τα καλά και τα κακά λιπαρά με τις θερμίδες

Τόσο τα λίπη, όσο και τα έλαια έχουν πολλές θερμίδες. Μπορεί τα 10 γραμμάρια βούτυρο περιέχουν τις ίδιες θερμίδες με 10 γραμμάρια λάδι. Αλλά το καλό που κάνει το λάδι στον οργανισμό είναι ανεκτίμητης αξίας.

Γιατί ΟΧΙ Βούτυρο

  • Είναι ζωικής προέλευσης
  • Περιέχει πολλά «κακά» κορεσμένα λιπαρά και trans λιπαρά
  • Περιέχει χοληστερίνη
  • Τα κορεσμένα και trans λιπαρά που περιέχει αυξάνουν τη χοληστερίνη και έτσι επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς
  • Περιέχει μόνο βιταμίνη Α και D
  • Γιατί ΝΑΙ Μαργαρίνη

  • Είναι φυτικής προέλευσης
  • Περιέχει «καλά» απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά
  • Δεν περιέχει χοληστερίνη,
  • Τα «καλά» λιπαρά που περιέχει συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερίνης
  • Δεν περιέχει trans λιπαρά
  • Περιέχει βιταμίνες Α, D και Ε και κάποιες μαργαρίνες Β6, Β12 & φολικό οξύ
  • ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Επιμέλεια Κατερίνα Πατούλια