Και η δίαιτα θέλει τα βοηθήματά της!

15.04.2009
Τι είναι τα ζωτικά λιπαρά οξέα και πόσο καλό κάνει στο μεταβολισμό σου το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού; Μάθε όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τα διάσημα διατροφικά βοηθήματα αλλά και το τι προσφέρουν στον οργανισμό σου τελικά.

Τι είναι τα ζωτικά λιπαρά οξέα και πόσο καλό κάνει στο μεταβολισμό σου το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού; Μάθε όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τα διάσημα διατροφικά βοηθήματα αλλά και το τι προσφέρουν τελικά στον οργανισμό σου.

Oρισμένα διαιτητικά συμπληρώματα αποτελούν χρήσιμα υποστηρικτικά βοηθήματα κατά της κυτταρίτιδας, ιδιαίτερα δε σε περιπτώσεις όπου το πρόβλημα οφείλεται σε κακές διατροφικές συνήθειες, αυξημένο σωματικό βάρος, τοπικές συγκεντρώσεις λίπους, κατακρατήσεις υγρών ή υψηλά επίπεδα τοξινών. Παρότι όμως τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν ευεργετικές ουσίες που παρέχουν βάσιμες υποσχέσεις για θεαματικά αποτελέσματα, είναι λάθος να βασιστείςαποκλειστικά σε αυτά: παράλληλα με τη χρήση τους, πρέπει να φροντίζεις τη διατροφή σου και να γυμνάζεσαι τακτικά. Ξεκινώντας από αυτό το δεδομένο, ας δούμε κάποια από τα πιο διαδεδομένα διαιτητικά συπμληρώματα αλλά και τις ίδιότητες που φαίνεται να έχουν.

1. Γλυκοζαμίνη: Προστατεύει το συνδετικό ιστό, ενισχύει το κολλαγόνο
Τι είναι:
Αμινοσάκχαρο που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό. Ανήκει στην κατηγορία των γλυκοζαμινογλυκανών (GAGs), ουσιών που σταθεροποιούν και υποστηρίζουν τα κυτταρικά και ινώδη συστατικά των ιστών, ενώ παράλληλα βοηθούν στη διατήρηση του ισοζυγίου του νερού και των μεταλλικών αλάτων.

Τρόποι δράσης: Η γλυκοζαμίνη διαθέτει ενυδατικές, συσφικτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία του συνδετικού ιστού. Προάγει την παραγωγή κολλαγόνου, σταθεροποιεί τη δομή του.

Επιπλέον οφέλη: Έχει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και σε άτομα που καταπονούν υπερβολικά τις αρθρώσεις τους. Συμβάλλει στην ανάπλαση των κατεστραμμένων χόνδρων.

Πώς και πόσο: Συνολικά 1.000-1.500 mg ημερησίως, δόση που μπορεί να ληφθεί είτε εφάπαξ είτε «σπαστά», πάντα κατά τη διάρκεια γευμάτων. Απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας συνεχούς χρήσης για να γίνουν αντιληπτά τα οφέλη της.

Σημείο προσοχής: Σε πολλά σκευάσματα η γλυκοζαμίνη προέρχεται από οστρακόδερμα, μαλακόστρακα ή ζωικές πηγές. Άτομα με αλλεργία στα θαλασσινά θα πρέπει να χρησιμοποιούν την 100% φυτική μορφή της.

2. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού: Βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, αυξάνει το μεταβολισμό
Τι είναι: Προϊόν εκχύλισης του πράσινου τσαγιού με όλα τα πολύτιμα συστατικά του, πλούσιο σε πολυφαινόλες και εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες. Οι κατεχίνες είναι ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, που, μεταξύ πολλών άλλων, συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας αλλά και στην αύξηση της ταχύτητας του μεταβολισμού.

Τρόποι δράσης: Διεγείρουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (NO) προκαλώντας έτσι διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα την καλύτερη μικροκυκλοφορία στα λιποκύτταρα και την πιο άμεση απέκκριση των άχρηστων ουσιών, που προκαλούν οιδήματα. Η καλύτερη μικροκυκλοφορία, σε συνδυασμό με την άνοδο του μεταβολισμού, προκαλεί μεγαλύτερη καύση λίπους και ευνοεί το αδυνάτισμα.

Επιπλέον οφέλη: Τα συστατικά του πράσινου τσαγιού προστατεύουν τα αγγεία και τα κύτταρα από τις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες. Βοηθούν επίσης στη γενικότερη τόνωση και προστασία του οργανισμού.

Πώς και πόσο: Εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, θα βρεις σε κάψουλες και υγρά αποστάγματα. Για πλήρη αποτελεσματικότητα απαιτείται η καθημερινή πρόσληψη τουλάχιστον 300 mg κατεχινών.

Εναλλακτικές λύσεις: Τα φακελάκια πράσινου τσαγιού περιέχουν 30-50 mg κατεχινών ανά δόση, ενώ τα πιο πλούσια σε κατεχίνες έτοιμα προς κατανάλωση ροφήματα περίπου 46 mg/100 ml.

3. Ζωτικά λιπαρά οξέα: Ελαττώνουν τις φλεγμονές, βελτιώνουν την υφή του δέρματος
Τι είναι:
Ως «ζωτικά» ή βασικά λιπαρά οξέα (EFA) χαρακτηρίζονται τα πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 καθώς και το μονοακόρεστο λιπαρό οξύ ω-9. Είναι απαραίτητα για το σύνολο των κυττάρων του οργανισμού και το ενδοκρινικό σύστημα, βελτιώνουν την υφή του δέρματος, ενισχύουν την πυκνότητα της επιδερμίδας, καθιστούν λιγότερο ορατή την κυτταρίτιδα.

Τρόποι δράσης: Ενισχύουν, προφυλάσσουν και αναδομούν τις κυτταρικές μεμβράνες. Προσελκύουν νερό στα αφυδατωμένα κύτταρα του δέρματος και στο συνδετικό ιστό. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Προωθούν την αποθήκευση των υδατανθράκων ως γλυκογόνο στους μυς κι όχι ως λίπος στα λιποκύτταρα. Ευαισθητοποιούν τους υποδοχείς των λιποκυττάρων στις επιδράσεις της νορ-αδρεναλίνης, μιας βασικής ορμόνης για την κινητοποίηση και την καύση λίπους.

Επιπλέον οφέλη: Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν καρδιά, αγγεία, νεύρα και εγκέφαλο, βελτιώνουν τη διάθεση.

Πώς και πόσο: 1-3 γραμμάρια καθημερινά. Επίλεξε κάποιο προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά, το οποίο να παρέχει εγγυήσεις ότι δεν περιέχει στοιχεία περιβαλλοντικής μόλυνσης, όπως π.χ. βαρέα μέταλλα. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας φύλαξέ το στο ψυγείο.

Σημείο προσοχής: Να μη χρησιμοποιούνται σε περίπτωση αντιπηκτικής αγωγής, σε λήψη ασπιρίνης ή μαζί με Gingo biloba.

Καλές διατροφικές πηγές: Λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, λινέλαιο, κρόκοι αβγών, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι και φυτικά έλαια αυτών.

4. Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ: Μειώνει το σωματικό λίπος, διευκολύνει τον έλεγχο του βάρους
Τι είναι:
Το συζευγμένο ή συζυγές λινολεϊκό οξύ (CLA) απαντάται στη φύση ως πολυακόρεστο λιπαρό οξύ. Υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε πολλά τρόφιμα, κυρίως στο μοσχαρίσιο κρέας και στα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής των γαλακτοφόρων ζώων έχουν αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψή του μέσω των τροφών μας.

Τρόποι δράσης: Απαραίτητο για τη διανομή του διατροφικού λίπους στα κύτταρα και τη μεταφορά της γλυκόζης εντός των κυττάρων. Βοηθάει να χρησιμοποιηθεί η γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας και για τη δημιουργία μυϊκού γλυκογόνου αντί να μετατραπεί σε σωματικό λίπος. Μέσω αυτού του μηχανισμού ελαττώνει τα επίπεδα του υποδόριου λίπους, ακόμα και χωρίς περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης, και διατηρεί τη μυϊκή μάζα σε άτομα που κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος ή την αυξάνει σε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά.

Επιπλέον οφέλη: Έχει αντιοξειδωτική δράση, υποστηρίζει την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού.

Πώς και πόσο: 1-3 γραμμάρια ημερησίως μαζί με τα γεύματα. Δεν έχει παρατηρηθεί τοξικότητα ή ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμα και σε μακροχρόνια λήψη. Προτίμησε συμπληρώματα CLA από φυτική πηγή προέλευσης, π.χ. από καρδαμέλαιο ή ηλιέλαιο, χωρίς συνθετικές ουσίες, συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα.

Διατροφικές πηγές: Κρέας από ζώα ελεύθερης βοσκής, πλήρη γαλακτοκομικά βιολογικής προέλευσης, ψάρια ανοικτής θαλάσσης, φυτικά έλαια.

5. Συνεργατικές φόρμουλες- Σκευάσματα πολλαπλής δράσης
Τι είναι:
Συνδυασμοί διαφόρων συστατικών σε ένα και μόνο προϊόν, που δρουν συνεργατικά, όπως εκχυλίσματα από τροφές και βότανα (π.χ. τσάι, μηλόξιδο, σπειραία, κοτσάνια κερασιών, αγριόριζα, πικραλίδα, αγκινάρα, κολλιτσίδα, φινόκιο), αμινοξέα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ένζυμα κ.ά. Αρκετά προϊόντα περιέχουν επίσης ουσίες που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους, όπως καφεΐνη ή γκουαράνα, L-καρνιτίνη, ναργινίνη κ.ά.

Τρόποι δράσης: Κάποιες φόρμουλες ενισχύουν την αποτοξινωτική ικανότητα του οργανισμού, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και περιορίζουν τα οιδήματα αυξάνοντας τη διούρηση. Άλλες ενδυναμώνουν την κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνουν τις καύσεις, αποτρέπουν τη δημιουργία σωματικού λίπους και βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών.

Πώς και πόσο: Κυκλοφορούν συνήθως σε κάψουλες, σε σκόνη, σε ροφήματα ή σε αναβράζοντα δισκία. Επειδή προϊόν από προϊόν διαφέρει σημαντικά, τόσο ως προς τη σύνθεσή του όσο και ως προς την αναμενόμενη δράση του, βεβαιωθείτε ότι όποιο τελικά επιλέξετε είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σας και ακολουθήστε αυστηρά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Σημείο προσοχής: Πριν χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε συνεργατική φόρμουλα, συμβουλεύψου το γιατρό σου.

6.Τιτλοδοτημένα βότανα: Μειώνουν τα οιδήματα, ενισχύουν την αποτοξίνωση

Τι είναι: Ορισμένα βότανα και συνδυασμοί αυτών μπορούν να συμβάλουν με διάφορους τρόπους στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Λουίζα: Μειώνει τις κατακρατήσεις υγρών. Συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης, ενισχύει το μεταβολισμό. Προάγει την απώλεια βάρους σε συνδυασμό με υποθερμιδική διατροφή.

Μελίλωτος: Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και του λεμφοιδήματος. Χρειάζεται προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά, ενώ σε μεγάλη δόση υπάρχει κίνδυνος ηπατικής βλάβης.

Σημύδα: Έχει διουρητική δράση. Ευνοεί την αποτοξίνωση του οργανισμού, διευκολύνει την αποβολή των πλεοναζόντων υγρών.

Ταραξάκο: Δρα διουρητικά. Έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες και μειώνει την όρεξη.

Τριγωνέλα: Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και αυτό «μεταφράζεται» σε βελτιωμένη παροχής ενέργειας χωρίς αύξηση των ενζύμων ή των ορμονών που αποθηκεύουν λίπος.

Φυτολάκα: Έχει λιποδιαλυτική και ήπια διουρητική δράση. Ενδείκνυται για το τοπικό πάχος.

Σημείο προσοχής: Για ασφαλεία να χρησιμοποιείς τιτλοδοτημένα σκευάσματα κι μην επιχειρείς να τα φτιάξεις μόνη σου με τα αντίσοιχα φυτά.

Τι άλλο μπορεί να σε βοηθήσει;

Βρωμελίνη: Φυσικό πεπτικό ένζυμο προερχόμενο από τον ανανά. Μειώνει τις κατακρατήσεις υγρών, βοηθάει στην υποχώρηση της φλεγμονής και του οιδήματος της κυτταρίτιδας. Αντενδείκνυται εάν έχεις έλκος στομάχου.

Εκχύλισμα κριθαριού: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοθρεπτικά που προστατεύουν από την υπεροξείδωση, σε ένζυμα που ενισχύουν το μεταβολισμό του λίπους και σε μεταλλικά άλατα (ιδίως κάλιο) που ελαττώνουν τις κατακρατήσεις υγρών.

Καρνιτίνη: Μόριο-μεταφορέας των λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας. Όταν λαμβάνεται πριν από αερόβια άσκηση, αυξάνει τις καύσεις και την παραγωγή ενέργειας από τα λίπη. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με ιστορικό σπασμών.

Μηλόξιδο: Έχει ήπια αποτοξινωτική και διουρητική δράση.

Φύκια: Περιέχουν ιώδιο, εκτός κι αν αναφέρεται στη συσκευασία τους το αντίθετο, το οποίο σχετίζεται με τη δράση του θυρεοειδούς αδένα και την επιτάχυνση του μεταβολισμού. Μην τα χρησιμοποιείς εάν αντιμετωπίζεις διαταραχές στο θυρεοειδή.

*Τα διαιτητικά συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν την ανάγκη για βελτίωση της διατροφής. Για την ορθή επιλογή & χρήση τους ζήτα τη συμβουλή κάποιου ειδικού.