6 διατροφικοί μύθοι κι η πραγματικότητα

28.05.2009
Η μαμά σου έλεγε ότι τα φρέσκα προϊόντα είναι τα καλύτερα, οι κολλητέ επιμένουν πώς δεν θα αδυνατίσεις αν τρως μετά τις 7 το απόγευμα και το αγόρι σου συνεχίζει να σε ταϊζει στρείδια και μύδια επειδή είναι λέει αφροδισιακά. Ποιά είναι η αλήθεια πίσω από αυτά και άλλα διατροφικά στερεότυπα και ποιές από αυτές τις δήθεν αλήθειες είναι σκέτα παραμύθια;

Η μαμά σου έλεγε ότι τα φρέσκα προϊόντα είναι τα καλύτερα, οι κολλητέ επιμένουν πώς δεν θα αδυνατίσεις αν τρως μετά τις 7 το απόγευμα και το αγόρι σου συνεχίζει να σε ταϊζει στρείδια και μύδια επειδή είναι λέει αφροδισιακά. Ποιά είναι η αλήθεια πίσω από αυτά και άλλα διατροφικά στερεότυπα και ποιές από αυτές τις δήθεν αλήθειες είναι σκέτα παραμύθια;

Παραμύθι Νο1: Τα οστρακοειδή είναι αφροδισιακά

Ψέμα: όλοι λένε πως τα οστρακοειδή έχουν αφροδισιακές ιδιότητες. Παρόλα αυτά δεν περιέχουν στη σύστασή τους κάποιο μυστικό συστατικό όπως μπορεί να πιστεύεις. Σίγουρα τα οστρακοειδή θαλασσινά περιέχουν μια μικρή ποσότητα ψευδάργυρου που είναι καλή για τα αρσενικά αλλά δεν έχει τις δυνατότητες του μπλε χαπιού. Άλλωστε βάσει τελευταίων ερευνών, ο ψευδάργυρος συνδέεται με τις σεξουαλικές ορμόνες αλλά καμία επίδραση δεν φαίνεται να έχει στη λίμπιντο. Η λίμπιντο βρίσκεται στο μυαλό, οπότε μπορεί να είναι το εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα (εκεί που σε πάει για να τρώτε οστρακοειδή) που φτιάχνει την ερωτική διάθεση και όχι τα μαλάκια.

Παραμύθι Νο2: Το γάλα μακράς διάρκειας είναι γεμάτο χημικά

Ψέμα: είναι λογικό να πιστεύεις πως το γάλα που μπορεί να παραμείνει στα ράφια του σούπερ μάρκετ για πολύ καιρό είναι γεμάτο συντηρητικά στοιχεία. Κι όμως μια τέτοια σκέψη είναι λανθασμένη. Το μυστικό βρίσκεται στην χρήση τεχνολογιών υψηλής θερμοκρασίας. Το γάλα θερμαίνεται στους 135 βαθμούς και αμέσως ψύχεται. Η διαδικασία αυτή σκοτώνει τα κακά βακτήρια και διατηρεί τα καλά στοιχεία. Έτσι, το τυποποιημένο γάλα είναι εξίσου θρεπτικό με το φρέσκο.

Παραμύθι Νο3: τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα από τα κατεψυγμένα

Ψέμα: τα περισσότερα κατεψυγμένα λαχανικά είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν και περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Τις περισσότερες φορές η διαδικασίας κατάψυξης των λαχανικών γίνεται αμέσως μετά την περισυλλογή των λαχανικών και έτσι χάνονται ελάχιστα συστατικά και βιταμίνες. Την ίδια στιγμή πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάνουν αρκετές ημέρες ακόμα και εβδομάδες για να φτάσουν στο τραπέζι μας. Έπειτα, σκέψου πως τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες που χάνονται έχουν να κάνουν και με τη μέθοδο μαγειρέματος που χρησιμοποιείς. Δεν έχει τόση σημασία το φρέσκο ή κατεψυγμένο προϊόν, αφού αν για παράδειγμα βράσεις τα λαχανικά, τα θρεπτικά συστατικά φεύγουν στο νερό.

Παραμύθι Νο4: η πιο υγιεινή επιλογή στο εστιατόριο είναι ένα χορτοφαγικό πιάτο

Περίπου αλήθεια: εξαρτάται από το πιάτο και φυσικά από τα λιπαρά που περιέχουν ορισμένα πιάτα για χορτοφάγους. Η αποφυγή κρέατος δεν σημάνει ότι τρως υγιεινά αφού ορισμένα δήθεν χορτοφαγικά πιάτα περιέχουν τηγανητά λαχανικά, είναι πνιγμένα στο βούτυρο και έρχονται μαζί με θερμιδικά υψηλές σος και ντιπ ως συνοδευτικά. Αντίθετα μια μακαρονάδα με ντομάτα ή ένα φιλέτο βραστού κοτόπουλου, είναι πολύ πιο υγιεινό και διαιτητικό.

Παραμύθι Νο 5: Δεν πρέπει να τρως μετά τις 7 το απόγευμα

Ψέμα: δεν παίζει ρόλο το πότε τρως αλλά το τι τρως. Αν τρως περισσότερες θερμίδες (οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας) από αυτές που καταναλώνεις, θα παχύνεις. Κατανάλωσε ισορροπημένα γεύματα κάθε 3 με 5 ώρες και θα παραμείνεις λεπτή. Αντίθετα αν μένεις νηστική από τις 7 το απόγευμα και μετά, θα βρεθείς να πεινάς τόσο πολύ το πρωί που θα φας οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σου. Ενώ αν τρως κάτι ελαφρύ δύο με τρεις ώρες πριν την κατάκλιση, βοηθά και τον ύπνο και τη σιλουέτα σου.

Παραμύθι Νο 6: Τα προϊόντα χωρίς λιπαρά δεν έχουν θερμίδες

Ψέμα: το να επιφύεσαι στα λάιτ προϊόντα μπορεί να μοιάζει στα μάτια σου ως η πιο καλή επιλογή που μπορείς να κάνεις για να διατηρηθείς λεπτή και ντελικάτη. Μάθε όμως, πως σε πολλές περιπτώσεις τα λάιτ προϊόντα καταλήγουν να έχουν πιο πολλές θερμίδες και από την αντίστοιχη κανονική τους βερσιόν. Τσέκαρε την ετικέτα στα φαγητά που καταναλώνεις για να είσαι σίγουρη για τις θερμίδες και την ενέργεια που λαμβάνεις.

Από την Κατερίνα Πατούλια