Η δίαιτα της παραλίας

16.06.2009
Αρχίζουμε να περνάμε τις ελεύθερες ώρες μας σε κάποια κοντινή ή πιο μακρινή παραλία, απολαμβάνοντας το χάδι του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας. Όμως, ποιά είναι η σωστή διατροφή αυτές τις ώρες για να μην επιβαρύνεις τη γραμμή σου και να αποφύγεις τους πειρασμούς;

Αρχίζουμε να περνάμε τις ελεύθερες ώρες μας σε κάποια κοντινή ή πιο μακρινή παραλία, απολαμβάνοντας το χάδι του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας. Όμως, ποιά είναι η σωστή διατροφή αυτές τις ώρες για να μην επιβαρύνεις τη γραμμή σου και να αποφύγεις τους πειρασμούς;

Ο χρυσός κανόνας: είναι να αποφύγεις τις δύσπεπτες τροφές, που θα κουράσουν το πεπτικό σου σύστημα και, όπως όλοι ξέρουμε, δεν συνδυάζονται υγιεινά με το κολύμπι! Ο θαλασσινός αέρας σίγουρα θα σου ανοίξει την όρεξη, ενώ η ζέστη διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ζάχαρη στο αίμα. Ταυτόχρονα ο μεταβολισμός επιταχύνεται για να αντιμετωπίσει την αύξηση της θερμοκρασίας και το σώμα ιδρώνει. Ακολούθησε τη διατροφή που σου προτείνουμε για να συνδυάσεις με τον καλύτερο τρόπο την απόλαυση του φαγητού με την άσκηση και την ηλιοθεραπεία.

ΠΡΩΙΝΟ
Αν σκοπεύεις να κολυμπήσεις στη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να καταναλώσεις ένα χορταστικό κρουασάν με γέμιση μαρμελάδα που περιέχει 180 θερμίδες, τις οποίες σίγουρα θα κάψεις με την άσκηση. Ένας μικρός καφές και ένα ποτήρι γάλα θα συμπληρώσουν το πρώτο γεύμα της ημέρας με άλλες 100 θερμίδες.

ΣΝΑΚ
Γύρω στις έντεκα θ' αρχίσεις να νιώθεις την ανάγκη να βάλεις κάτι στο στόμα σου. Μια μπανάνα περιέχει μόνο 90 θερμίδες και είναι πλούσια σε ποτάσιο, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό να ρυθμίσει την πίεση και να αποφύγεις την κούραση. Αν προτιμάς τη γεύση από γιαούρτι, είναι επίσης ένα ιδανικό σνακ με μόλις 60 θερμίδες, ελαφρύ και δροσιστικό.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Μπορείτε να φας ένα κομμάτι πίτσα που περιέχει περίπου 280 θερμίδες ή μία ανάμεικτη σαλάτα με λαχανικά με λίγο τόνο, άπαχο τυρί ή βραστά αβγά. Περιέχει 120 θερμίδες και θα σε χορτάσει χωρίς να κουράσει το πεπτικό σύστημα.

Γύρω στις τρεις το μεσημέρι: Μην ξεχνάς να πίνεις άφθονο νερό στη διάρκεια της ημέρας, γιατί ο ήλιος και η θάλασσα αφυδατώνουν τον οργανισμό. Το νερό δεν περιέχει καθόλου θερμίδες. Αν προτιμάς ένα κρύο τσάι με λεμόνι ή ροδάκινο, που ξεδιψάει και έχει υπέροχη γεύση, να ξέρεις ότι περιέχει περίπου 80 θερμίδες.

Το απόγευμα γύρω στις πέντε: Λίγο πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής, απόλαυσε μια παγωμένη γρανίτα, την οποία θα γευτείς με αργές γουλιές. Περιέχει περίπου 100 θερμίδες. Αν αποφασίσεις να υποκύψεις στον γλυκό πειρασμό του παγωτού, ένα μέτριο χωνάκι περιέχει 220 θερμίδες. Αν φας μόνο σαλάτα το μεσημέρι, μπορείς άφοβα να χαρείς το παγωτό σου.

ΒΡΑΔΙΝΟ
Στη διάρκεια της ημέρας η διατροφή σου δεν περιείχε πρωτεϊνες, οπότε το βράδυ καλό είναι νακαταναλώσεις λίγο κρέας ή ψάρι για να αναπληρώσεις τα απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά. Προτίμησε ένα πιάτο ζυμαρικά ή ένα ριζότο, για να προσφέρεις στον οργανισμό σου τους σημαντικούς υδατάνθρακες. Ένα πιάτο λαχανικά και ένα φρούτο θα συμπληρώσουν με τον πιο υγιεινό τρόπο το μενού της ημέρας.

Νέλλη Παρασκευοπούλου