Μάθε τα πάντα για τα καλοκαιρινά τρόφιμα

18.06.2009
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που φτάνουν στο τραπέζι μας πολλά και λαχταριστά τρόφιμα. Όμως, πόσα πράγματα γνωρίζεις για τις τροφές του καλοκαιριού; Εμείς συγκεντρώσαμε τις πληροφορίες που ψάχνεις!

Είναι δροσερά, ζουμερά, λαχταριστά και μυρίζουν καλοκαίρι! Τα καλοκαιρινά τρόφιμα δίνουν στο τραπέζι μας ποικιλία σε χρώμα και σε γεύση και μαζί ένα σωρό θετικά στοιχεία για τον οργανισμό. Αλήθεια, πόσα πράγματα γνωρίζεις γι' αυτά;

Το καρπούζι: πολλοί υποστηρίζουν πως το διάσημο αυτό φρούτου του καλοκαιριού δεν έχει θρεπτικά συστατικά και είναι μόνο νερό. Κάνουν μεγάλο λάθος. Μπορεί το καρπούζι να αποτελείται κυρίως από νερό (σε ποσοστό 92%),αλλά το διάσημο φρούτο είναι γεμάτο θρεπτικές ουσίες. Μια φέτα καρπουζιού περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C (το 25% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού), βιταμίνη Β (το 25% των ημερήσιων αναγκών σε Β1 και Β6), βιταμίνη Α (το 10% των αναγκών του οργανισμού)) ενώ το κόκκινο μέρος περιέχει την ουσία λυκοπένη, ένα γνωστό αντιοξειδωτικό που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Τα κεράσια: περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία των αρτηριών. Έπειτα, τα γευστικά κεράσια περιέχουν και βιταμίνη C αλλά και αρκετό σίδηρο.

Τα σταφύλια: έχουν πολλές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες, ενώ συγκεκριμένα τα κόκκινα σταφύλα έχουν και μικροβιοκτόνο δράση.

Το βερύκοκο: αν και δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή πολλών ανθρώπων, θα πρέπει να γνωρίζεις πως είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες ενώ περιέχει B - καροτίνη, βιταμίνη Α και βιταμίνη Β5 (πολύτιμη για την παραγωγή αντισωμάτων).

Το παγωτό: περιέχει μεγάλες ποσότητες γάλακτος που είναι γεμάτο ασβέστιο και βοηθά στην καλή υγεία των οστών. Οι επιστήμονες προτείνουν να διαλέγεις το παγωτό χωνάκι παρά το κυπελάκι. Όπως υποστηρίζουν, η γεύση του παγωτού βγαίνει όταν το λίπος που κουβαλά τη γεύση) παίρνει τη θερμοκρασία του σώματός μας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν γλύψουμε ένα χωνάκι και όχι όταν καταβροχθίζουμε μεγάλες κουταλιές παγωτού που καταλήγουν κατευθείαν στον οισοφάγο μας.

Το ροδάκινο: είναι γλυκό αλλά και πλούσιο σε βιταμίνη C και Ε και πρωτεΐνες.

Tο πεπόνι: αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης C, έχει λίγες θερμίδες, πολύ νερό και είναι όπως και πολλά φρούτα απαλλαγμένο από την κακή χοληστερόλη και τα λιπαρά. Έπειτα, είναι πλούσιο και στις βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και κάλιο. Οι ειδικοί προτείνουν να τρώμε το πεπόνι ώριμο αλλιώς τα συστατικά που περιέχει είναι πολύ λίγα.

Ο ανανάς: είναι πλούσιος σε βρομελαΐνη, ένα ένζυμο που βοηθά το πεπτικό σύστημα και καταπραϋνει τις φλεγμονές, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση παθήσεων όπως η ιγμορίτιδα και η ρευματοειδής αθρίτιδα. Περιέχει μαγγάνιο, που ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και βιταμίνη C ενώ πολλοί θεωρούν πως βοηθά και στο αδυνάτισμα.

Το καλαμπόκι: υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το γλυκό, ψητό καλαμπόκι μέσα στο καλοκαιράκι; Το καλαμπόκι είναι γεμάτο θρεπτικά στοιχεία και σίδηρο ενώ έχει λίγες θερμίδες (ένα μεσαίο καλαμπόκι έχει 100 θερμίδες). Το λαχανικό αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β1 αλλά και σε άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία (καροτενοειδή) ενώ δεν περιέχει την παχυντική γλουτένη που υπάρχει στα σιτηρά. Πρόσεξε το αλάτι και το βούτυρο που πολλοί προσθέτουν στο καλαμπόκι και έτσι από τις 100 θερμίδες, το εκτοξεύουν στις 300. Έπειτα, δεν χρειάζεται να το ξεροψήσεις. Τρία με 4 λεπτά αρκούν για να μαλακώσει και να βγάλει όλες του τις μυρωδιές.

Το γιαούρτι: δεν υπάρχει καλύτερη εποχή, για να απολαύσεις ένα δροσερό γιαούρτι. Το γιαούρτι έχει μια ιστορία 2000 χρόνων και φημίζεται για τα πολύτιμα βακτήρια που περιέχει και κάνουν απίστευτο καλό στο σώμα σου. Μέσω αυτών, ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα, προστατεύεσαι απέναντι στον καρκίνο. Βέβαια, δεν είναι όλα τα είδη γιαουρτιού το ίδιο ωφέλιμα για τον οργανισμό. Να προτιμάς το ζωντανό ή πραγματικό γιαούρτι και όχι τα γεμάτα ζάχαρη επιδόρπια γιαουρτιού.