Μην κολλάς με τις θερμίδες

21.07.2009
Ενώ στέκεσαι στην καφετέρια, σκέφτεσαι με τι θα συνδυάσεις το πρωινό σου καφεδάκι. Στην αντίληψή σου πέφτει ένα λαχταριστό μπράουνι αλλά και μια μπάρα δημητριακών. Πλησιάζεις και βλέπεις ότι η μπάρα έχει 300 θερμίδες, ενώ το μπράουνι μόλις 250 και έτσι διαλέγεις αυτό με τις λιγότερες. Όμως, ανταποκρίνονται οι θερμίδες της ετικέτας στο πραγματικό ενεργειακό φορτίο των τροφών. Οι επιστήμονες φαίνεται πως δεν συμφωνούν.

Ενώ στέκεσαι στην καφετέρια, σκέφτεσαι με τι θα συνδυάσεις το πρωινό σου καφεδάκι. Στην αντίληψή σου πέφτει ένα λαχταριστό μπράουνι αλλά και μια μπάρα δημητριακών. Πλησιάζεις και βλέπεις ότι η μπάρα έχει 300 θερμίδες, ενώ το μπράουνι μόλις 250 και έτσι διαλέγεις αυτό με τις λιγότερες. Όμως, ανταποκρίνονται οι θερμίδες της ετικέτας στο πραγματικό ενεργειακό φορτίο των τροφών. Οι επιστήμονες φαίνεται πως δεν συμφωνούν.

Η έρευνα: εδώ και χρόνια, όλες εμείς που ασχολούμαστε με την διατήρηση του επιθυμητού βάρους, υπολογίζουμε ακριβώς την ενέργεια που μας δίνουν οι τροφές που καταναλώνουμε αλλά και το αλισβερίσι ανάμεσα στις θερμίδες που παίρνουμε και στις θερμίδες που καίμε. Άλλωστε, πολλές δίαιτες βασίζονται στον ακριβή υπολογισμό των θερμίδων, για τον οποίο πολλοί επιστήμονες εκφράζουν πλέον ισχυρές αμφιβολίες σύμφωνα και με δημοσίευμα του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού New Scientist. Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες που έγιναν, πάνω από το 25% των τροφίμων έχουν ετικέτες που είτε υποτιμούν είτε υπερεκτιμούν την διατροφική ενέργεια των τροφίμων που χαρακτηρίζουν. Μια τέτοια βόμβα, μπορεί να τινάξει στον αέρα τη δίαιτα που κάνεις

Το σύστημα υπολογισμού των θερμίδων: αποτελεί δημιούργημα του χημικού Γουίλμπουρ Όλιν Ατγουότερ, ιδέα που συνέλαβε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ισοτιμία τροφών και ενέργειας, έγινε από τον Ατγουότερ μέσω της καύσης διαφόρων τροφών υπό ειδικές συνθήκες, και κατόπιν της μέτρησης της ενέργειας που απελευθέρωναν αυτές.. Έτσι, ο Αμερικανός χημικός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες παρέχουν περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ το λίπος παρέχει 9 θερμίδες.

Αν και αυτός ο τρόπος υπολογισμού των θερμίδων, έχει καθιερωθεί μέχρι και σήμερα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια μέτρηση είναι λανθασμένη, αφού παίρνει ως δεδομένο την καύση των τροφών. Όμως, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν καίει τροφές αλλά μέσω της πέψης της μεταβολίζει. Άρα, και όπως υποστηρίζουν οι νέες έρευνες, χάνουμε σημαντικό ποσοστό της ενέργειας των τροφών, από το μάσημα μέχρι και την ενεργειακή διάσπασή τους. Ολόκληρη η διαδικασία της πέψης μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνονται από τον οργανισμό από 5 έως 25% ανάλογα με την τροφή, ποσοστό που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Για παράδειγμα, ανάμεσα στην μπάρα δημητριακών και στο μπράουνι, αυτή η δήθεν διαφορά των 50 θερμίδων μπορεί να σου κοστίσει μέχρι και 1 κιλό λίπους/ ανά χρόνο. Άσε που ο σίδηρος και τα λοιπά θρεπτικά στοιχεία της μπάρας, δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτα.

Άλλωστε, σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο σκληρή και ευκολομάσητη είναι μια τροφή. Βάσει έρευνας του Πανεπιστημίου του Τόκιο σε 450 γυναίκες, εκείνες που κατανάλωναν πιο σκληρές τροφές, είχαν μια καλύτερη σιλουέτα σε σχέση με όσες έτρωγαν μαλακές τροφές.

Τέλος, και ο τρόπος μαγειρέματος μιας τροφής παίζει σημαντικό ρόλο στον αριθμό των θερμίδων που φορτωνόμαστε τελικά. Κι όμως ο τρόπος ψησίματος, επηρεάζει σημαντικά τις τροφές και αλλάζει ολόκληρη τη δομή τους αλλά και τ τρόπο με τον οποίο θα διασπαστούν ευκολότερα ή δυσκολότερα από τον οργανισμό.

Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να μην κυκλοφορείς με ένα θερμιδομετρητή στο χέρι, να μην κολλάς στην κατανάλωση των θερμίδων και μόνο, αλλά να λαμβάνεις υπόψιν σου όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις τροφές που καταναλώνεις.