Ποιά είναι τα 24 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε, να προσέχουμε και να εφαρμόζουμε στη διατροφή μας, για να απολαύσουμε ένα καλοκαίρι γεμάτο υγεία αλλά χωρίς ενοχές...
13. Ξίδι: φυσικό συντηρητικό των τροφών, εξαιρετική βάση για σάλτσες και μαρινάτες, προσθέτει άρωμα και γεύση στις σαλάτες, κάνει καλό στην υγεία και όντως μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, εάν προέρχεται από καλής ποιότητας κρασί. 1 κουταλιά κοινό ξύδι έχει κατά μέσο όρο 14 θερμίδες, ενώ το βαλσάμικο περίπου 21 θερμίδες.
14. Νάτριο: απαραίτητος ηλεκτρολύτης. Υπάρχει σε φυσική μορφή σε πολλά τρόφιμα και σε μεγαλύτερες ποσότητες στο αλάτι. Ορισμένα άτομα χρειάζεται να αυξήσουν κάπως την κατανάλωση αλατιού κατά τις πολύ ζεστές ημέρες. Οι υπόλοιποι προσλαμβάνουμε πολύ περισσότερο αλάτι από όσο πρέπει και καλό είναι να μην υπερβαίνουμε το 1 κουταλάκι ημερησίως.
15. Ορεκτικά: προτιμάμε τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα, βραστά κολοκυθάκια, πάστα ελιάς, λιαστή ντομάτα, φάβα, απλά καναπεδάκια. Ελαχιστοποιούμε ή αποφεύγουμε ρωσική σαλάτα, Βουδαπέστης, ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, γαριδοσαλάτα, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, τυριά και ψωμιά περιχυμένα με λάδια, σαγανάκια, σφολιατοειδή, τηγανισμένα λαχανικά και τις διάφορες κροκέτες.
16. Παγωτό: το σπιτικό παγωτό είναι προτιμότερο γιατί χρησιμοποιούμε πιο ποιοτικά υλικά, ξέρουμε τι περιέχει και πώς το συντηρήσαμε. Αν προτιμήσουμε τυποποιημένο, διαβάζουμε τη διατροφική ετικέτα του και βεβαιωνόμαστε για το είδος και τα συστατικά του. Παγωτά light, σορμπέ και γρανίτες αποτελούν διαιτητική επιλογή εάν έχουν πραγματικά λίγες θερμίδες κι όχι μόνο χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
17. Ροφήματα: καφές και τσάι αποτελούν καλές πηγές αντιοξειδωτικών, ιδίως εάν δεν τρώμε αρκετές φυτικές τροφές. Η μετριοπαθής κατανάλωση καφεΐνης δεν επηρεάζει αρνητικά τα υγιή άτομα. Ο κλασικός φραπέ, ελληνική «πατέντα» και σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, περιέχει 75-100 mg καφεΐνης ανά σερβίρισμα και δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, αν δεν του προσθέσουμε ζάχαρη ή γάλα.
18. Σαλάτες λαχανικών:ετοιμάζονται γρήγορα, μπορεί να αποτελέσουν ελαφρύ γεύμα, και χορταίνουν χωρίς να μας βαραίνουν. Όταν αποτελούνται μόνο από λαχανικά και λίγο ελαιόλαδο δεν έχουν πολλές θερμίδες. Οι θερμίδες αυξάνονται εάν προσθέσουμε αλλαντικά, τυριά ή ξηρούς καρπούς και τις περιχύσουμε με πολύ λάδι ή σάλτσες πλούσιες σε λιπαρά. Η κλασική χωριάτικη σαλάτα με τυρί φέτα αποδίδει περίπου 480 θερμίδες.
19. Τηγανητά: επιβαρύνουν την υγεία και τη σιλουέτα μας. Κατά το τηγάνισμα τα έλαια και οι άλλες λιπαρές ύλες διασπώνται και σχηματίζουν επικίνδυνα τοξικά. Επιπλέον, καταστρέφονται πολλά θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, ενώ αυξάνεται και η θερμιδική τους επιβάρυνση. Για παράδειγμα, 100 γραμμ. βραστές πατάτες έχουν περίπου 70 θερμίδες, ενώ τηγανητές 280-420 θερμίδες.
20. Υποβρύχιο: δεν είναι βέβαια πολύ συνηθισμένο στις μέρες μας, αλλά το περίφημο «υποβρύχιο» είναι ένα καταπληκτικό γλύκισμα για μικρούς και μεγάλους. Ένα κουταλάκι με χιώτικη μαστίχα βανίλια μέσα σ’ ένα ποτήρι παγωμένο νερό έχει μόλις 22 θερμίδες, ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό, μειώνει την όρεξη, δρα αγχολυτικά, βοηθάει στην εξουδετέρωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
21. Φρούτα: επιδιώκουμε να τρώμε καθημερινά 3-5 φρούτα διαφορετικού χρώματος και διαφορετικού είδους, καλύτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Βέβαια, είναι προτιμότερο να φάμε λίγο φρούτο για επιδόρπιο, παρά γλυκό ή παγωτό. Εναλλακτικά, μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει «γρήγορο» γεύμα με πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι η πίτσα ή το σουβλάκι!
22. Χυμοί φρούτων: προσφέρουν στον οργανισμό μας συμπυκνωμένη ενέργεια, υγρά και πολλά άλλα αναγκαία συστατικά. Όταν όμως καταναλώνουμε αποκλειστικά χυμούς αντί για αυτούσια φρούτα ή τους πίνουμε χωρίς μέτρο, για παράδειγμα όταν διψάμε αντί για νερό, παίρνουμε πολλές θερμίδες,120-150 ανά ποτήρι, όλες προερχόμενες από σάκχαρα.
23. Ψάρια: η καλύτερη πηγή των πολύτιμων ω-3 λιπαρών οξέων. Ωστόσο, η εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση έχει επιβαρύνει αρκετά είδη ψαριών με πολυάριθμες τοξικές ουσίες. Για αυτό, προτιμάμε τα μικρότερα σε μέγεθος ψάρια, όπως σαρδέλες, μαριδάκια, γαύρους και αθερίνες και αποφεύγουμε να τρώμε συχνά τα πολύ μεγάλα και πολύ λιπαρά.
24. Ωμές τροφές: χωρίς να τρεφόμαστε αποκλειστικά και μόνο με αυτές, δίνουμε προτεραιότητα στην κατανάλωση τροφών που μπορούν να καταναλωθούν ακίνδυνα ακριβώς όπως μας τις προσφέρει η φύση, δηλαδή ωμές, χωρίς καθόλου μαγείρεμα. Οι επιλογές πολλές (λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, σπόροι κ.ά.), τα οφέλη σημαντικά: αποτοξίνωση, ευεξία, αντιγήρανση, περισσότερη ενέργεια, λιγότερα κιλά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Διάβασε το Α' μέρος του άρθρου κάνοντας κλικ εδώ!