Γίνε ο "προσωπικός" σου διαιτολόγος

07.09.2009
Μπορείς να απελευθερωθείς από το άγχος και τις δυσκολίες μιας αυστηρής δίαιτας, επιλέγοντας εσύ η ίδια τα γεύματα που ταιριάζουν στις περιστάσεις, ικανοποιούν τις προτιμήσεις και καλύπτουν τις ανάγκες σου. Γίνε ο διαιτολόγος του εαυτού σου απλά και έξυπνα.
Μπορείς να απελευθερωθείς από το άγχος και τις δυσκολίες μιας αυστηρής δίαιτας, επιλέγοντας εσύ η ίδια τα γεύματα που ταιριάζουν στις περιστάσεις, ικανοποιούν τις προτιμήσεις και καλύπτουν τις ανάγκες σου. Γίνε ο διαιτολόγος του εαυτού σου απλά και έξυπνα.

Γιατί να το κάνεις: πηγαίνεις στις λίστες του θερμιδομετρητή του womenonly αλλά και στις λίστες γεμυάτων που προτείνουμε στη δίαιατα για΄όλα τα γούστα. Καθημερινά επιλέγεις ένα γεύμα για πρωινό, ένα για μεσημεριανό και ένα για βραδινό και συμπληρώνεις αναλόγως τις υπόλοιπες θερμίδες της δίαιας με ένα ή περισσότερα ενδιάμεσα μικρογεύματα.

Έπειτα, μπορείς να κάνεις όποιες επιλογές γευμάτων επιθυμείς, ακόμα και να προσθέσεις επιπλέον τρόφιμα που δεν συμπεριλαμβάνονται στις λίστες (αλλά γνωρίζεις την ενεργειακή τους αξία) αρκεί να μην υπερβαίνεις στο σύνολο τις 1.500 θερμίδες ημερησίως, αλλά ούτε να προσλαμβάνεις λιγότερες από 1.200.

Πώς θα χάσεις κιλά;

Σχολαστικά: "Μελετώ όλα τα εναλλακτικά γεύματα, κάνω τον προγραμματισμό για τις επόμενες τρεις ημέρες και γράφω σε ένα χαρτί τη δίαιτά μου. Προσέχω το σύνολο των θερμίδων να μην υπερβαίνει τις 1.500. Όταν ολοκληρώνω ένα τριήμερο δίαιτας, αξιολογώ το αποτέλεσμα και σχεδιάζω το επόμενο".

Λιγότερο αυστηρά: "Επιλέγω ένα μενού 200 θερμίδων για πρωινό, ένα 400 θερμίδων για μεσημεριανό και ένα 300 θερμίδων για βραδινό. Έτσι, στο σύνολο έχω 900 θερμίδες και περιθώριο για ακόμα 600. Αυτές μπορώ να τις πάρω από τα προτεινόμενα ενδιάμεσα ή να απολαύσω ένα παγωτάκι στην παραλία, ένα σπέσιαλ καφεδάκι το απόγευμα και 1-2 ποτάκια στο φαγητό ή στη βραδινή μου έξοδο".

Τελείως χαλαρά: "Στο πρωινό μου πήρα 200 θερμίδες, στο μεσημεριανό 400, ήπια και ένα χυμό, σύνολο 750 θερμίδες. Μου απομένουν ακόμα 750 θερμίδες για να απολαύσω ακόμη και δύο κομμάτια πίτσα".

Επανορθωτικά: "Δεν πρόσεξα, παράφαγα και πήρα 1 κιλό! Για να το χάσω άμεσα, χρειάζομαι για λίγες ημέρες γεύματα πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες. Μελετώ τις προτάσεις, επιλέγω αυτές που με βολεύουν και χάνω το παραπανίσιο κιλό με συνοπτικές διαδικασίες".

Περιστασιακά: "Προσέχω τι τρώω, αλλά προέκυψε έξοδος για φαγητό και δεν θέλω ούτε να χαλάσω το κέφι μου κάνοντας δίαιτα, ούτε όμως να επιβαρυνθώ με πολλές θερμίδες. Χρησιμοποιώ τα μενού ή και το θερμιδομετρητή έτοιμων φαγητών ως οδηγό, βρίσκω το γεύμα που με ικανοποιεί και συγχρόνως είναι πιο διαιτητικό και δεν προβληματίζομαι για το τι θα παραγγείλω".

Τρόπος εφαρμογής:

1.
Καθημερινά επιλέγεις ένα γεύμα από τη λίστα των πρωινών και δύο γεύματα από τη λίστα μεσημεριανού και βραδινού, κατά προτίμηση άλλο για το μεσημέρι και άλλο για το βράδυ. Επίσης, υποχρεωτικά ένα τουλάχιστον ενδιάμεσο μικρογεύμα (σνακ) και προαιρετικά όσα επιπλέον θέλεις, μέχρι του ορίου των 1.500 θερμίδων για αδυνάτισμα ή των 2.000 θερμίδων για διατήρηση βάρους.

2. Δεν είναι αναγκαίο να επιλέγεις πάντα από την ίδια λίστα θερμίδων. Για παράδειγμα, τη μια ημέρα το πρωινό σου μπορεί να είναι της τάξης των 200 θερμίδων και την επόμενη των 250. Εννοείται, ότι θα πρέπει να ρυθμίζεις ανάλογα και τις θερμιδικές σου επιλογές από όλα τα υπόλοιπα γεύματα.

3. Εξασφάλισε ποικιλία στο διαιτολόγιό με διαφορετικά γεύματα και μικρογεύματα από μέρα σε μέρα.

4. Να προτιμάς δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά και αλλαντικά πολύ χαμηλά σε λιπαρά, κρέατα χωρίς ορατά λίπη, κανονικές μερίδες και όχι ευμεγέθεις. Η μέτρηση των θερμίδων βασίζεται στη μέση ενεργειακή αξία των συγκεκριμένων επιλογών.

5. Μπορείτε να πίνεις καφέ, τσάι, σόδες και αναψυκτικά light με μέτρο και γενικά να καταναλώνεις 2-3 ροφήματα ημερησίως που αποδίδουν λιγότερες από 5 θερμίδες ανά μερίδα.

6. Αν κάποια τροφή ή το αγαπημένο σου φαγητό δεν περιλαμβάνεται στα προτεινόμενα μενού, μπορείτε να το προσθέσεις στο διαιτολόγιό σας, προσμετρώντας όμως τη θερμιδική του συνεισφορά στο σύνολο της ημερήσιας θερμιδικής σας πρόσληψης (μπες στο θερμιδομετρητή του womenonly).

Σημείο προσοχής: εάν θέλεις να εντάξεις στο διαιτολόγιό επιπλέον τρόφιμα ή να αντικαταστήσεις κάποια, πρέπει να διαβάζεις στις ετικέτες των προϊόντων αυτών, την ποσότητα της μερίδας και την αντιστοιχία της σε θερμίδες. Διατροφικές πληροφορίες για τα προϊόντα τους, κυρίως σάντουιτς, σαλάτες και μικρογεύματα, παρέχουν πλέον και κάποια καταστήματα εστίασης, με τη μορφή εικονιδίων (GDAs).

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ