Τα πιο διαιτητικά μενού στο εστιατόριο

23.08.2010
Καλοκαιράκι έχουμε ακόμα και το τραβάει η εποχή ένα τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο της αρεσκείας σου. Ιδού τα γεύματα που δεν θα σε επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες αλλά που είναι απαραίτητα, είτε είσαι σε διακοπές, είτε όχι...

Καλοκαιράκι έχουμε ακόμα και το τραβάει η εποχή ένα τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο της αρεσκείας σου. Ιδού τα γεύματα που δεν θα σε επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες αλλά που είναι απαραίτητα, είτε είσαι σε διακοπές, είτε όχι...

Ασιατικό: Ψιλοκομμένα λαχανικά χωρίς σος + φύτρα από φασολάκια + ρύζι στον ατμό + χοιρινά φιλετάκια + αρωματικό τσάι καλύτερα χωρίς ζάχαρη.

Γαλλικό: Μαριναρισμένα μανιτάρια + ντομάτα με κάππαρη σε φρυγανίτσες + μοσχαρίσιο φιλέτο με 4 πιπέρια + 1 ποτηράκι κρασί + 1 μπάλα παγωτό λεμόνι.

Ελληνική ταβέρνα: Βραστά κολοκυθάκια + σαλάτα αγγούρι -ντομάτα + 2 κουταλιές τζατζίκι + μπριζόλα ή φιλέτο κοτόπουλου ή σουβλάκι με λαχανικά + 1-2 ποτηράκια κρασί ή μπίρα + 1 μικρό κομμάτι σιμιγδαλένιος χαλβάς ή λίγο φρούτο.

Ιταλικό: Μανιτάρια σχάρας + πένες με σάλτσα ντομάτας + 1/2 στρογγυλό ψωμάκι (χωρίς βούτυρο) + 1 ποτήρι μπίρα + 1 μικρό κομμάτι μηλόπιτα.

Κινέζικο: Κινέζικο λάχανο σαλάτα + 1 σπρινγκ ρολ μόνο με λαχανικά + μανιτάρια με βλαστάρια μπαμπού + χοιρινό ή ψητή πάπια με ρύζι + 1 ποτηράκι σάκε + πράσινο τσάι με άρωμα τριαντάφυλλο.

Μεξικάνικο: Σαλάτα εποχής + βραστά φασόλια με καλαμπόκι και τσίλι + ψητό κρέας με σάλτσα ντομάτας και 1 μικρή τορτίγια + 1 ποτηράκι κρασί + σορμπέ φρούτων.

Πιτσαρία: Πράσινη σαλάτα εποχής χωρίς σος + 1 μικρό σκορδόψωμο + 2 κομμάτια πίτσα Μαργαρίτα + 1 ποτήρι μπίρα ή αναψυκτικό διαίτης.

Σουβλατζίδικο: Σαλάτα αγγούρι-ντομάτα + καλαμάκια κοτόπουλο ή μερίδα γύρος με 1 αλάδωτη πίτα (χωρίς πατάτες) + 1 αναψυκτικό διαίτης ή λίγη μπίρα.

Fast Food: Σαλάτα-μπαρ με διάφορα λαχανικά (χωρίς καλαμπόκι, αλλαντικά, σος και ζυμαρικά) + μονό μικρό χάμπουργκερ ή μικρό σάντουιτς μπαγκέτα ή σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας + 1 αναψυκτικό διαίτης.

Ψαροταβέρνα: Χόρτα ή κολοκυθάκια βραστά + 2 κουταλιές μελιτζανοσαλάτα ή φάβα + 2-3 μικρά κομματάκια χταπόδι ξιδάτο + ψάρι ψητό με λίγο λαδολέμονο ή καλαμαράκι ψητό + 1-2 ποτηράκι κρασί + 2-3 κουταλιές γιαούρτι με λίγο μέλι.

Και σε μεζεδοπωλείο τι; Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν αλλά με λίγη γνώση όλα προσπερνώνται! Προσπαθήστε να αποφύγετε οτιδήποτε είναι τηγανητό, περιέχει σάλτσα, είναι γεμάτο λάδια ή τυλιγμένο σε σφολιάτα. Καταναλώστε άφθονη σαλάτα, σερβιριστείτε στο ατομικό σας πιατάκι μερικά από τα μεζεδάκια και πιείτε το ίδιο είδος ποτού (π.χ. ουζάκι ή τσίπουρο) από την αρχή ως το τέλος του γεύματος.

Και μικρές συμβουλές επιβίωσης στο εστιατόριο
1.
Διαβάζεις προσεκτικά τον κατάλογο. Ρωτάς το σερβιτόρο για το περιεχόμενο, τον τρόπο παρασκευής και το μέγεθος της μερίδας των φαγητών που προτίθεσαι να παραγγείλεις και διευκρινίζεις πώς ακριβώς θέλεις το φαγητό σου.

2. Μην επιλέγεις σαλάτες που περιέχουν φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το λάχανο, γιατί αρκετές φορές δεν πλένονται τόσο σχολαστικά όσο απαιτείται. Απόφυγε επίσης τις σαλάτες με τυριά, αλλαντικά ή λιπαρές σάλτσες. Ζήτησε τη σαλάτα χωρίς λάδι και πρόσθεσε μόνη την ποσότητα ελαιολάδου που επιθυμείς.

3. Επίλεξε για γαρνιτούρα του κυρίως πιάτου λαχανικά, χόρτα ή ρύζι και όχι τηγανητές πατάτες.

4. Απόφυγε τα πολλά ορεκτικά, τις ποικιλίες, οτιδήποτε περιέχει κιμά ή έχει γίνει κροκέτα, τα «κρύα» πιάτα καθώς και την κατανάλωση τηγανισμένου ή ψημένου ψωμιού, ειδικά δε όταν έχει περιχυθεί με επιπρόσθετο λάδι.

5. Αντί να προτιμήσεις κάτι τηγανητό, προτίμησε το αντίστοιχο τρόφιμο βραστό ή ψητό.

6. Ζήτησε τα κόκκινα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά να είναι καλοψημένα.

7. Εάν σου σερβίρουν μεγάλες μερίδες ή παραγγείλεις κάτι που γνωρίζεις ότι είναι ιδιαίτερα παχυντικό, μοιράσου το με την παρέα σου.

8. Προσπάθησε να τρως αργά και ήρεμα, με μικρές μπουκιές, και πάντα χρησιμοποιώντας τα μαχαιροπίρουνα.

9. Θέσε περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ. Μην αντικαθιστάς το νερό με μπίρες ή αναψυκτικά.

10. Εάν θέλεις οπωσδήποτε κάτι γλυκό και δροσερό για επιδόρπιο, προτίμησε γιαούρτι με λίγο μέλι ή κάποιο φρούτο.

Και οι 5 λανθασμένοι τρόποι σκέψης (που πληρώνονται με πολλά περιττά κιλά...)

1. Στον μπουφέ του ξενοδοχείου: "Αφού τα πλήρωσα, θα φάω απ’ όλα...".

2. Στην ταβέρνα: "Ακόμα μια μερίδα από αυτό, πιάσε δύο-τρεις καλά παγωμένες μπίρες και μην ξεχάσεις την ποικιλία και τις τηγανητές πατάτες...".

3. Έπειτα από πολύ φαγητό: "Παράφαγα. Ε, και; Μια ζωή την έχουμε!".

4. Σε κέντρο διασκέδασης: "Βάλε ακόμα ένα ποτό και κανένα αλμυρό...".

5. Σε στιγμή αυτοκριτικής: "Όταν γυρίσω, θα κάνω δίαιτα. Στις διακοπές όμως δικαιούμαι να φάω κάτι παραπάνω...".