Ποιό ποτό να προτιμήσεις το καλοκαίρι;

29.07.2013
Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ κατά τους θερινούς μήνες είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ποια ποτά όμως είναι καλύτερο να προτιμούμε -πάντα με μέτρο!- και ποια να αποφεύγουμε;

Εγκρατής κατανάλωση: Κατά μέσο όρο 1 ποτηράκι κρασί (120 ml) ημερησίως για τις γυναίκες και έως 2 για τους άντρες ή μέχρι 1 ½ ποτήρια μπίρα (περίπου 1 μικρό κουτάκι) για τις γυναίκες και έως 3 ποτήρια (περίπου 2 μικρά κουτάκια ή 1 ½ μπουκάλι) για τους άντρες.

Σημείο προσοχής: Η ανάμιξη αλκοόλ με light αναψυκτικό αντί για σακχαρούχο μειώνει τις συνολικά προσλαμβανόμενες θερμίδες. Εντούτοις, ο συνδυασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα το ταχύτερο πέρασμα του αλκοόλ στο αίμα, επομένως -εάν δεν είστε εγκρατείς- μπορεί να μεθύσετε πιο εύκολα.

Τα είδη των εμφιαλωμένων
Το είδος του εμφιαλωμένου νερού αναγράφεται υποχρεωτικά στην ετικέτα κάθε φιάλης. Ξέρεις όμως τι σημαίνει;

-Νερό πηγής: προέρχεται από πηγές μιας συγκεκριμένης περιοχής, της οποίας συνήθως παίρνει και το όνομα.

-Μεταλλικό νερό: προέρχεται από υπόγεια νερά, είτε κατευθείαν από τις πηγές είτε με άντληση και εμφιαλώνεται χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία. Διαφέρει από το «απλό» νερό πηγής, γιατί περιέχει περισσότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία. Ανάλογα με τη σύνθεση των μετάλλων που περιέχουν, τα νερά αυτά διακρίνονται σε θειούχα, σιδηρούχα και αλκαλικά και επίσης σε ανθρακούχα και μη.

-Ανθρακούχο νερό: είναι συνήθως μεταλλικό νερό που περιέχει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Στα φυσικώς ανθρακούχα νερά το ανθρακικό προέρχεται από την πηγή, ενώ στα τεχνητά προστίθεται κατά την εμφιάλωση.

-Επιτραπέζιο νερό: είναι κοινό πόσιμο νερό, που υφίσταται επεξεργασία για να γίνει πιο ασφαλές, και εμφιαλώνεται.

-Sport Water («νερό για αθλητές»): είναι εμφιαλωμένο νερό με υψηλότερη περιεκτικότητα, φυσικά ή επιπρόσθετα, σε ηλεκτρολύτες. Μπορεί να έχει ουδέτερη γεύση (νερού) ή να του έχουν προστεθεί αρωματικές ύλες, που του προσδίδουν γεύση φρούτων (π.χ. λεμονιού), ή ακόμα να έχει εμπλουτιστεί με επιπλέον οξυγόνο.

Κάν'το όπως η Μαρία Μενούνος: η ελληνικής καταγωγής παρουσιάστρια δεν ξεκινά ποτέ τη μέρα της χωρίς να καναταλώσει ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λίγες σταγόνες λεμονιού!