5 τροφές που μπορεί να σε στείλουν

22.09.2009
Όταν ακούς τη φράση "επικίνδυνες τροφές" σίγουρα στο μυαλό σου έρχονται εικόνες ανθρώπων που μασούν σκουλήκια και έντομα σε κάποιο ερημικό νησί. Όμως, οι χιλιάδες άνθρωποι που υποφέρουν κάθε χρόνο από δηλητηριάσεις και ασθένειες που οφείλονται σε κάποια τροφή, όχι πιο παράξενη από ένα εξωτικό φρούτο, ένα λαχανικό ή λίγη αθώα μαγιονέζα.

Όταν ακούς τη φράση "επικίνδυνες τροφές" σίγουρα στο μυαλό σου έρχονται εικόνες ανθρώπων που μασούν σκουλήκια και έντομα σε κάποιο ερημικό νησί. Όμως, οι χιλιάδες άνθρωποι που υποφέρουν κάθε χρόνο από δηλητηριάσεις και ασθένειες που οφείλονται σε κάποια τροφή, όχι πιο παράξενη από ένα εξωτικό φρούτο, ένα λαχανικό ή λίγη αθώα μαγιονέζα.

1. Ρούφα το αβγουλάκι σου:

Ο κίνδυνος: τα καλά νέα είναι ότι μόνο ένα στα 10.000 αβγά μπορεί να έχει σαλμονέλα και να κινδυνεύεις να ανατινάξει το στομάχι σου στον αέρα. Αν και το ρίσκο είναι χαμηλό, ποτέ δεν ξέρεις αν θα είσαι η μία τυχερή. Και εφόσον τα βακτήρια μπορεί να υπάρχουν μέσα στο αυγό, ο μόνος τρόπος να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο δηλητηρίασης, είναι το να μαγειρέψεις τα αυγά σωστά.
Η ασφαλέστερη λύση: απόφυγε τα ωμά αυγά και προτίμησε τα καλά ψημένα ή τηγανισμένα. Μπορεί να λέγεται πως το ωμό αυγό φτιάχνει τη φωνή, αλλά αν δεν σκοπεύεις να βγεις στην πίστα, απόφυγε τα ωμά ή ελαφριά βρασμένα αυγά.

2. Τα συσκευασμένα λαχανικά:

Ο κίνδυνος: τα πράσινα λαχανικά, μεταξύ τους το κομμένο μαρούλι και σπανάκι που θα βρεις συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, έχουν κατά καιρούς ρίξει πολύ κόσμο στο κρεβάτι. Μάλιστα το 2006 το κολοβακτηρίδιο Ε- coli που συνδέθηκε με συσκευασμένο σπανάκι οδήγησε 200 Αμερικανούς στο κρεβάτι ενώ 3 άτομα έχασαν και τη ζωή τους.. Δυστυχώς βακτήρια όπως η σαλμονέλα μπορούν να κολλήσουν πάνω σε όχι και τόσο καλά πλυμένα λαχανικά, αν και κάποιες φορές ακόμα και το ξέπλυμα με μολυσμένο νερό, κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Η ασφαλέστερη λύση: τα συσκευασμένα λαχανικά είναι πολύ πιθανό να σου φορτώσουν κάποια μόλυνση. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις ένα μαρούλι ή ένα λάχανο από το οπωροπωλείο ή τη λαϊκή αγορά. Συνήθως, στα πράσινα λαχανικά όπως το μαρούλι ή το λάχανο, μολυσμένα είναι τα εξωτερικά φύλλα. Αφαίρεσέ τα, πλύνε καλά τα υπόλοιπα φύλλα και μην τα αφήνεις στο ψυγείο για πάνω από 2 ημέρες.

3. Τρέλα για το σούσι:

Ο κίνδυνος: ο κυριότερος λόγος ανησυχίας όσον αφορά το σούσι είναι η παρουσία παρασίτων στο ωμό ψάρι. Για να μειώσεις το ρίσκο, προτίμησε το σούσι που σερβίρουν τα μεγάλα εστιατόρια που φημίζονται για το σούσι τους και οι σεφ εκεί ξέρουν πώς να διαλέγουν το καλύτερο ψάρι αλλά και το πώς να απομακρύνουν τα παράσιτα που υπάρχουν σε αυτό. Για μεγαλύτερη προστασία, βούτηξε το ωμό ψάρι σε σόγια σος ή γουάσαμπι σος που φαίνεται ότι έχει κάποιο αντιμικροβιακό αποτέλεσμα.
Η ασφαλέστερη λύση: αν επιμένεις να φτιάξεις το σούσι μόνη σου, ψήσε το ψάρι για ένα λεπτό στους 145 βαθμούς. Έτσι, θα σκοτωθούν τα όποια παράσιτα υπάρχουν. Μην το αφήσεις παραπάνω, γιατί τότε δεν θα έχεις σούσι αλλά ψητό ψάρι. Ταυτόχρονα, καλό θα ήταν να αποφύγεις το σούσι που πωλείται σε σούπερ μάρκετ και πολύ λίγες φορές είναι ελεγμένο για την ποιότητά του.

4. Η μαγιονέζα:

Ο κίνδυνος: υπάρχουν πολλές ιστορίες για οικογένειες που κατέληξαν στο νοσοκομείο μετά από ένα πικ νικ με σαντουιτσάκια και σαλάτες γεμάτα μαγιονέζα. Όσον αφορά τις προδιαγραφές της τυποποιημένης μαγιονέζας, αυτές έχουν να κάνουν με το ph και την συγκεκριμένη οξύτητα που πρέπει να έχει η μαγιονέζα για να μην υποβοηθάται η ανάπτυξη σαλμονέλας.
Η ασφαλέστερη λύση: αν είσαι λάτρης της σπιτικά φτιαγμένης μαγιονέζας, ο κίνδυνος της σαλμονέλας είναι εξίσου πιθανός όπως και στην τυποποιημένη. Οπότε, κράτησέ την στο ψυγείο διαρκώς.

5. Στο σάλαντ μπαρ ολοταχώς;

Ο κίνδυνος: μπορεί η ποικιλία σαλατών με ζυμαρικά ή λαχανικά που βρίσκεις στο σάλαντ μπαρ κάποιου ταχυφαγίου, να είναι βολική και να νομίζεις ότι κάνεις υγιεινή διατροφή, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Tο μεγαλύτερο λάθος στην προετοιμασία των τροφών αυτών, έχει να κάνει με τη λάθος θερμοκρασία (πολύ κρύο ή πολύ ζεστό) που φυλάσσονται τα διάφορα τρόφιμα. Έπειτα, η υγιεινή είναι ελάχιστη αφού ο καθένας μπορεί να πιάσει κάτι με τα χέρια του, όσο φτιάχνει το δικό του πιάτο από το σάλαντ μπαρ.
Η ασφαλέστερη λύση: Πες όχι στο σάλαντ μπαρ όπου τα φαγητά δεν προστατεύονται από κάποιο ειδικό κάλυμμα που να προφυλάσσει από τα βακτήρια του αέρα.