Έξυπνες συνταγές για δροσερή αναπνοή

01.08.2013
Eνα πλατύ χαμόγελο, με περιποιημένα δόντια και δροσερή αναπνοή είναι από τα σημαντικότερα ατού.

Για να είναι πάντα υγιή τα δόντια και τα ούλα, χρειάζονται τακτικό βούρτσισμα και στοματικές πλύσεις με ειδικά διαλύματα που να εξολοθρεύουν τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα. Μπορείς να φτιάξεις μόνη σου διαλύματα και σκόνες καθαρισμού για τα δόντια, με φυσικά υλικά, για να προσφέρεις στον εαυτό σου μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική φροντίδα.

Εκτός από το τακτικό βούρτσισμα και τη χρήση του οδοντικού νήματος κάθε βράδυ, σημαντικό ρόλο παίζει να τρως τακτικά γεύματα, γιατί όταν το στομάχι είναι άδειο η αναπνοή μυρίζει δυσάρεστα, και επίσης να πίνεις άφθονο νερό στη διάρκεια της ημέρας ώστε να μην ξεραίνεται το στόμα σου.

Διάλυμα με γαρίφαλο
Αυτό το διάλυμα είναι ιδανικό αν υποφέρεις από ευαίσθητα δόντια ή ούλα. Η χαρακτηριστική γεύση του γαρίφαλου είναι έντονη και μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη συνταγή αλεσμένα γαρίφαλα ή έλαιο. Αν θέλεις να φτιάξεις μόνη το έλαιο, μούσκεψε μερικά ολόκληρα γαρίφαλα σε ελαιόλαδο αποβραδίς.

Θα χρειαστείς: 1/4 φλιτζάνι βότκα, 1/2 φλιτζάνι αποσταγμένο νερό, 1/4 κουταλάκι μέλι, 1/4 κουταλάκι κανέλα, 1/2 κουταλάκι αλεσμένα γαρίφαλα ή έλαιο από γαρίφαλα. Ανάμειξε όλα τα υλικά ώσπου να διαλυθεί καλά το μέλι και βάλε το υγρό σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι. Αν έχεις χρησιμοποιήσει αλεσμένα γαρίφαλα, σούρωσε το υγρό. Κάνε πλύσεις με 4 κουταλάκια από το διάλυμα.

Διάλυμα με λεβάντα
Τα φύλλα λεβάντας χαρίζουν φρέσκια αναπνοή και απολυμαίνουν τα ούλα. Αυτό το απαλό, σχεδόν άγευστο διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τονωτική λοσιόν για την επιδερμίδα.

Θα χρειαστείς: 1 κουταλιά της σούπας φύλλα λεβάντας, 1 φλιτζάνι βραστό νερό, 2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο.

Βάζεις τα φύλλα λεβάντας σε ένα γυάλινο ή κεραμικό πιάτο και περιχύνεις με το βραστό νερό. Άφησέ τα να μουσκέψουν για μερικές ώρες και σουρώστε το υγρό. Πρόσθεσε το ροδόνερο, ανακάτεψε καλά και βάλε το διάλυμα σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι. Κάνε πλύσεις με το διάλυμα αφού βουρτσίσεις καλά τα δόντια σου.

Διάλυμα με βότανα

Θα χρειαστείς: 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο, 1 φλιτζάνι αποσταγμένο νερό, 1 κουταλιά της σούπας βότκα. Ο δυόσμος και ο μαϊντανός εξολοθρεύουν τα βακτηρίδια στη στοματική κοιλότητα και χαρίζουν φρέσκια αναπνοή.

Χρησιμοπίησε αυτό το διάλυμα πρωί και βράδυ. Ανάμειξεε όλα τα υλικά στο μπλέντερ για περίπου δύο λεπτά. Σούρωσε το υγρό και τοποθέτησέ το σε ένα καθαρό γυάλινο δοχείο. Βάλε 4 κουταλάκια του γλυκού σε ένα ποτήρι και κάνε πλύσεις στο στόμα σου για 30 δευτερόλεπτα.

Διάλυμα με ροδόνερο

Αυτό το απαλό, σχεδόν άγευστο, διάλυμα, με τη λεπτή ευωδιά των ρόδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως τονωτική λοσιόν της επιδερμίδας στο πρόσωπο και στο σώμα. Το ροδόνερο έχει ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες και απολυμαίνει τη στοματική κοιλότητα. θα χρειαστείς: 1 κουταλιά της σούπας βότκα, 2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο, 1 φλιτζάνι αποσταγμένο νερό. Ανάμειξε όλα τα υλικά και βάλτα σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι. Ανακίνησε καλά και κάνε πλύσεις με 4 κουταλάκια για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Νέλλη Παρασκευοπούλου