Η δίαιτα κατά του καρκίνου του μαστού (Νο1)

11.10.2010
Ο Οκτώβριος αποτελεί παγκοσμίως τον μήνα πρόληψης και αφύπνισης κατά του καρκίνου του μαστού. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η δρ Μαίρη Φλιν, ερευνήτρια και συγγραφέας του βιβλίου "Pink Ribbon Diet - Lower your breast cancer risk", προτείνει στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, την υιοθέτηση μιας δίαιτας που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Ο Οκτώβριος αποτελεί παγκοσμίως τον μήνα πρόληψης και αφύπνισης κατά του καρκίνου του μαστού. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η δρ Μαίρη Φλιν, ερευνήτρια και συγγραφέας του βιβλίου "Pink Ribbon Diet - Lower your breast cancer risk", προτείνει στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, την υιοθέτηση μιας δίαιτας που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Πώς μπορεί η σωστή διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού:

Η δρ Φλιν υποστηρίζει πως το τι τρώμε μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά συγκεκριμένα βήματα στην εμφάνιση ή μη του καρκίνου στο μαστό (μειώνοντας ή αυξάνοντας τις πιθανότητές). Έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχουν τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ή μη του καρκίνου του μαστού ενώ άλλες έρευνες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση και εξάπλωση του καρκίνου. Σίγουρα, και τα γονίδια ή άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν κι αυτά το ρόλο τους (τον οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε), όμως η διατροφή είναι κάτι που βρίσκεται στο χέρι μας.

Τελικά υπάρχουν σούπερ τροφές κατά του καρκίνου;

Η δρ Φλιν υποστηρίζει πως υπάρχουν και μάλιστα τα χρόνια ερευνών της πάνω στο θέμα, αυτό της αποδεικνύουν. Με τον όρο σούπερ τροφές, η γιατρός χαρακτηρίζει τα τρόφιμα εκείνα που όσο περισσότερα τα καταναλώνουμε, τόσο μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Στη συγκεκριμένη διατροφή, η απώλεια κιλών δεν αποτελεί το βασικό ζητούμενο αφού κατά την Φλιν, ένα καλό σωματικό βάρος αποτελεί το ήμισυ στη μάχη κατά του καρκίνου.

Όσες τροφές προτείνει ή απορρίπτει η Φλιν, είναι αποτέλεσμα χρόνιων ερευνών σε επιστημονικό επίπεδο και αυτό που είναι σημαντικό, είναι πως η δίαιτα που προτείνει δεν είναι χαμηλή σε λιπαρά όπως άλλες που προτάθηκαν στο παρελθόν. Η δίαιτα της ροζ κορδέλας κατά του καρκίνου του μαστού, μοιάζει πολύ με την μεσογειακή δίαιτα και διατροφή και η Φλιν επιμένει πως τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

Η Φλιν ως Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ εξηγεί μάλιστα, πως μια διατροφή με πολύ λίγα λιπαρά, είναι πιθανό ν΄αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Για να στηρίξει την άποψή της, μας παραπέμπει σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 50.000 γυναίκες, στην οποία βρέθηκε πως εκείνες που ακολουθούσαν μια φτωχή διατροφή σε λιπαρά, σχεδόν διπλασίασαν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, πιθανότατα εξαιτίας του γεγονός πως το σώμα χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα λιπαρών για να μεταβολίσει τα καλά στοιχεία από το φαγητό που τρώμε συνολικά.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο της "Pink Ribbon Diet" είναι πως δεν αποκλείει την κατανάλωση αλκοόλ αλλά το αντίθετο. Φαίνεται πως το κόκκινο κρασί και οι πολύτιμες πολυφαινόλες του, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Φυσικά, ακόμα και στην κατανάλωση του κρασιού, η εγκράτεια παίζει σπουδαίο ρόλο.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο της "Pink Ribbon Diet" είναι πως δεν αποκλείει την κατανάλωση αλκοόλ αλλά το αντίθετο. Φαίνεται πως το κόκκινο κρασί και οι πολύτιμες πολυφαινόλες του, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Φυσικά, ακόμα και στην κατανάλωση του κρασιού, η εγκράτεια παίζει σπουδαίο ρόλο.

Οι καλές και οι κακές τροφές:

Γενικά, τα λαχανικά έχουν τις πλέον μαχητικές ιδιότητες απέναντι στον καρκίνο ενώ το κόκκινο κρέας πρέπει ν' αποφεύγεται.

Κατανάλωσε: λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και κουνουπίδι άφοβα καθώς και όλα τα υπόλοιπα σκουρόχρωμα λαχανικούλια.

Απόφυγε: το κόκκινο κρέας, το λευκό και τα θαλασσινά. Φυσικά η δρ Φλιν δεν προτείνει να βγάλεις εντελώς το κρέας από τη διατροφή σου αλλά να το ελαττώσεις και να το αποφύγεις τουλάχιστον τις δύο πρώτες εβδομάδες της δίαιτας. Η ίδια τονίζει, ότι ιδανικά θα μπορούσες να γίνεις χορτοφάγος αφού κάθε θερμίδα που σπαταλάς στο κρέας, θα μπορούσε να καταναλωθεί τρώγοντας κάποιο λαχανικό που είναι καλύτερο στη μάχη κατά του καρκίνου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το κρέας ή τα θαλασσινά μπορούν να σε βλάψουν αλλά δεν τα χρειάζεσαι κιόλας!

Γιατί πρέπει ν' αποφεύγεις το κρέας: τα αμινοξέα που περιέχει το κρέας, ενισχύουν την παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης με τη σειρά τους έχουν συνδεθεί με την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ταυτόχρονα, τα αμινοξέα μπορούν να μετατραπούν στην ουσία ομοκυστεΐνη, μια ένωση που συνδέεται με την δημιουργία επικινδύνων φλεγμονών στον οργανισμό.

Ειδικά, πρέπει ν' αποφεύγεις τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, το ζαμπόν ή το σαλάμι που που περιέχουν καρκινογενή νιτρικά άλατα.

Γιατί πρέπει ν' αποφεύγεις τα θαλασσινά: αντίθετα με ό,τι προτείνουν πολλοί επιστήμονες, η Φλιν επιμένει πως πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών γενικότερα. Όπως τονίζει μάλιστα, οι έρευνες που έχουν γίνει για την αναγκαιότητα κατανάλωσης Ω-3 λιπαρών (που βρίσκουμε στα ψάρια) δεν θα σε προστατεύσει από τον καρκίνο του μαστού. Αυτό που απαιτείται σύμφωνα με την Φλιν είναι μια ισορροπία στην κατανάλωση τόσο των Ω-3 λιπαρών όσο και των Ω-6 λιπαρών (που βρίσκονται στα φυτικά έλαια).

Αυτό που έχεις να κάνεις δηλαδή, είναι ? όχι να αυξήσεις την κατανάλωση των Ω-3 λιπαρών- αλλά να μειώσεις την κατανάλωση Ω-6 λιπαρών όπως είναι η μαργαρίνη ή άλλα φυτικά έλαια (καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο).

Mην χάσεις το επόμενο μέρος της δίαιτας κατά του καρκίνου του μαστού όπου θα βρεις το πλήρες διατροφικό πλάνο για μία εβδομάδα, μέσα από το βιβλίο "The pink ribbon diet" της δρ Φλιν.

Κατερίνα Π.