Πώς διατηρούνται αδύνατες οι Γαλλιδούλες

15.03.2010
Κατά κοινή ομολογία επιστημόνων και δεκάδων ανδρών, οι Γαλλίδες αποτελούν τις πιο κομψές και αδύνατες γυναίκες στην Ευρώπη. Κι εσύ εύλογα αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, τη στιγμή που καταβροχθίζουν κρουασάν, μπαγκέτες, καφές, μπριός και κάθε λογής γλύκισμα και φαγητό. Η γαλλίδα συγγραφέας Μιρέιγ Γκιλιάνο (Mireille Guiliano) αποκαλύπτει τα διατροφικά και όχι μόνο μυστικά των γυναικών που ζουν στην Γαλλία στο βιβλίο που κυκλοφόρησε με τίτλο "Οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν: το μυστικό του να τρως για χαρά της απόλαυσης" (French Women Don't Get Fat: The Secret of Eating for Pleasure).

Κατά κοινή ομολογία επιστημόνων και δεκάδων ανδρών, οι Γαλλίδες αποτελούν τις πιο κομψές και αδύνατες γυναίκες στην Ευρώπη. Κι εσύ εύλογα αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, τη στιγμή που καταβροχθίζουν κρουασάν, μπαγκέτες, καφές, μπριός και κάθε λογής γλύκισμα και φαγητό. Η γαλλίδα συγγραφέας Μιρέιγ Γκιλιάνο (Mireille Guiliano) αποκαλύπτει τα διατροφικά και όχι μόνο μυστικά των γυναικών που ζουν στην Γαλλία στο βιβλίο που κυκλοφόρησε με τίτλο "Οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν: το μυστικό του να τρως για χαρά της απόλαυσης" (French Women Don't Get Fat: The Secret of Eating for Pleasure).

Η συγγραφέας από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου της αναφέρει πως πέρασε την εφηβική της ηλικία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πήρε πάνω από 9 κιλά μέσα σε λίγα χρόνια. Επιστρέφοντας στη Γαλλία κατάφερε ν' αποκτήσει και πάλι τη χαμένη της φόρμα χωρίς να λιμοκτονήσει ή να στερηθεί το κρασί, τα γλυκά και το καλό φαγητό έξω, τα 3 πιο αγαπημένα των γυναικών στη Γαλλία.

Μία από τις βασικές αρχές του βιβλίου είναι πως πρέπει να καταναλώνεις φαγητά ανώτερης ποιότητας σε μικρές ποσότητες πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεις αξία στην κάθε μπουκιά φαγητού που καταναλώνεις γιατί έτσι και χορταίνεις πιο εύκολα αλλά και απολαμβάνεις το φαγητό που τρως.

Είτε τρως σοκολάτα, είτε καταναλώνεις σαμπάνια, πιες και τρώγε αργά και απολαυστικά. Φρόντισε ν' απολαμβάνεις το φαγητό με συμμετοχή όλων των αισθήσεων που διαθέτεις. Δεν υπάρχει κάποια τροφή που να είναι απαγορευμένη αλλά το λίγο απ' όλα είναι αυτό που χαρακτηρίζει την διατροφή μιας τυπικής Γαλλίδας.

Τιπ: μην μετράς θερμίδες, μην προσπερνάς γεύματα, απλά έχε έναν έλεγχο στην ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις.

Στο εν λόγω βιβλίο δεν γίνεται μνεία σε κάποια συγκεκριμένη μέθοδο άσκησης σε συνδυασμό με τη διατροφή. Οι Γαλλίδες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Γκιλιάνο, προτιμούν να μην σπαταλούν χρόνο στο γυμναστήριο με μαθήματα που έχουν αβέβαια αποτελέσματα αλλά να οργώνουν τα σοκάκια του Παρισιού για ψώνια και βόλτα ενώ δεν παραλείπουν και τους περιπάτους τα Σαββατοκύριακα. Κάθε Γαλλίδα που σέβεται τον εαυτό της περπατά πολύ, χρησιμοποιεί το ασανσέρ μόνο όταν πρέπει και προσπαθεί να κινείται όσο περισσότερο μπορεί.

Τι μπορείς να τρως: η συγγραφέας προτείνει να ξεκινήσεις την εν λόγω διατροφή εμπνευσμένη από τη Γαλλία με αποτοξίνωση. Στο πρόγραμμα της προτείνει ένα διήμερο ξεκίνημα με κατανάλωση μόνο μιας σούπας (της επιλογής σου- εκτός από τις βελουτέ) ενώ τις επόμενες ημέρες μπορείς να τρως ψάρι ή κρέας, πολλά λαχανικά και 1 φρούτο καθημερινά. Εφόσον ξεκινήσεις, φρόντισε να καταγράφεις σε ένα σημειωματάριο τις τροφές που καταναλώνεις (ροφήματα και στέρεα τρόφιμα). Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφεις τις τροφές την στιγμή που τις καταναλώνεις για να είσαι απόλυτα ακριβής και να κάνεις όσες περικοπές χρειάζονται στην ποσότητα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Τιπ: ακόμα και σε αυτή την πρώτη φάση, μπορείς να καταναλώνεις τις αγαπημένες σου τροφές, αλλά όχι τόσο πολύ και τόσο συχνά όπως έκανες στο παρελθόν.

Αφού μπορέσεις να έχεις μια καλή γνώση των διατροφικών σου συνηθειών, θα ξεκινήσεις να κάνεις μικρές βελτιώσεις υγείας όπως να αυξήσεις την καθημερινή κατανάλωση νερού που θα σε βοηθήσει να διατηρείσαι ενυδατωμένη και θα αποβάλλεις και όλες τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό σου ευκολότερα.

Έπειτα, σκέψου θετικά. Το βιβλίο της γαλλίδας συγγραφέως αναφέρει και τη μάχη που έδωσε η ίδια. Στα χρόνια που έζησε στην Αμερική είχε μάθει να αντιμετωπίζχει το φαγητό με ενοχές σαν μεγάλη αμαρτία. Επιστρέφοντας στη Γαλλία κατανόησε απόλυτα πως η θετική σκέψη είναι εκείνη που θα φέρει το αποτέλεσμα στο αδυνάτισμα, Ναι σε όλα τα τρόφιμα αλλά με μέτρο. Δώσε έμφαση στα φρέσκα προϊόντα και άσε κατά μέρους τα κατεψυγμένα και τυποποιημένα τρόφιμα.

Και η ποικιλία παίζει σπουδαίο ρόλο. Μέσα από την ποικιλία των τροφών που καταναλώνεις, ικανοποιήσεις το στομάχι και το μυαλό σου που απολαμβάνει το φαγητό και σε γεμίζει με αίσθημα ικανοποίησης. Το να τρως τα ίδια και τα ίδια αποτελεί μια πολύ κακή συνήθεια, αφού στο τέλος τρως μηχανικά χωρίς να καταλαβαίνεις τι γεύεσαι.

Έξτρα παριζιάνικες διατροφικές συμβουλές:

Α. Δοκίμασε νέες συνταγές, γεύσεις και αρώματα. Βάλε μπαχαρικά στο φαγητό για περισσότερη απόλαυση χωρίς περιττές θερμίδες.

Β. Κάνε ένα πλάνο με τα γλυκίσματα ή τα αμαρτωλά πιάτα που θα ήθελες να καταναλώσεις, έτσι ώστε να μην πέσουν όλα την ίδια ημέρα ή την ίδια εβδομάδα.

Γ. Σε έπιασε λιγούρα για κάτι γλυκό; Ικανοποίησε την όρεξή σου δαγκώνοντας μερικές μπουκιές από το γλυκό που θες, χωρίς όμως να το καταναλώσεις ολόκληρο.

Δ. Σου αρέσει το κρασί; Πες ναι στο λευκό κρασί που είναι πιο άπαχο και από το νερό αλλά μην ξεπεράσεις το ένα ποτήρι.

Ε. Βάλε το γιαούρτι στο καθημερινό σου μενού. Είναι μια άριστη τροφή, πλούσια σε ασβέστιο και οι Γαλλίδες δεν λένε όχι σε ένα με δύο γιαουρτάκια καθημερινά, στο πρωινό ή λίγο πριν πέσουν για ύπνο. .

Από την Κατερίνα Πατούλια