Μικρές διατροφικές περικοπές χαρίζουν υγεία (Νο1)

23.03.2010
Ξέχνα τις δρακόντειες δίαιτες που απαγόρευαν τις τροφές που λατρεύεις. Ξέχνα τη διαρκή καταγραφή των θερμίδων που καταναλώνεις. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως απαιτούνται μονάχα μερικές μαγικές περικοπές στις τροφές που καταναλώνεις για να κάνεις θαύματα με τη σιλουέτα σου. Έτσι, όχι μόνο θα γίνεις κορμάρα μέχρι το καλοκαίρι, αλλά θα βελτιώσεις την υγεία σου συνολικά. Η διατροφολόγος Νικολ Μπερμπέριαν αποκαλύπτει το πως σε 14 απλές κινήσεις.

Ξέχνα τις δρακόντειες δίαιτες που απαγόρευαν τις τροφές που λατρεύεις. Ξέχνα και τη διαρκή καταγραφή των θερμίδων. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως απαιτούνται μονάχα μερικές μαγικές περικοπές στη διατροφή σου για να κάνεις θαύματα με τη σιλουέτα σου. Έτσι, όχι μόνο θα γίνεις κορμάρα μέχρι το καλοκαίρι, αλλά θα βελτιώσεις την υγεία σου συνολικά. Η διατροφολόγος Νικολ Μπερμπέριαν αποκαλύπτει το πώς σε 14 απλές κινήσεις.

1. Περιόρισε τους τόνους αλατιού που ρίχνεις στο πίατο σου. Κάθε φορά που γυρνάς την αλατιέρα, προσθέτεις μισό γραμμάριο αλατιού στο φαγητό σου. Αν από τις 3 ή 4 φορές μειώσεις έστω και μία σε κάθε γεύμα, η διαφορά στην υγεία σου θα είναι εμφανής. Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε 9 γραμμάρια αλατιού ημερησίως, ποσότητα που ξεπερνά κατά πολύ τα προτεινόμενα 6 γραμμάρια που θεωρούνται υγιεινά. Οι ερευνητές θεωρούν ότι μειώνοντας το αλάτι ακόμα και κατά 3 γραμμάρια καθημερινά, μπορείς να ξεφορτωθείς την υψηλή αρτηριακή πίεση, μειώνοντας ταυτόχρονα και τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου -που αυξάνεται όσο μεγαλώνεις- κατά 13%. Ταυτόχρονα περιορίζεις και την πιθανότητα για καρδιακά νοσήματα κατά 10%.

2. Μείωσε τη ζάχαρη που βάζεις στο τσάι ή τον καφέ σου κατά ένα κουταλάκι του γλυκού και θα γλυτώσεις πάνω από 15 γραμμάρια ζάχαρης (αν πίνεις 3 με 4 φλιτζάνια καθημερινά). Με μιας θα αποφύγεις 11 κιλά ζάχαρης το χρόνο κι αν υπολογίσεις πως κάθε κουταλάκι έχει 15 θερμίδες, αυτό σημαίνει πως θα κόψεις 32000 μέσα σε ένα έτος. Σκέψου απλά πως για να κάψεις τις θερμίδες αυτές, θα έπρεπε να λάβεις μέρος σε 12 μαραθώνιους, καίγοντας 100 θερμίδες κάθε 1,5 χιλιόμετρο!

3. Απόφυγε τα προϊόντα που περιέχουν τη φράση "υδρογονωμένα λίπη" στα συστατικά τους, η οποία συνήθως βρίσκεται σε μπισκότα, κέικ, ζυμαρικά ή άλλα γλυκίσματα. Οι έρευνες έδειξαν πως ακόμα και μια ελάχιστη μείωση στην κατανάλωση μεταλλαγμένων λιπαρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 53%!

4. Αντί να φορτώνεις το πιάτο σου με υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες) γέμισε περισσότερο από το μισό με μια φρεσκοκομμένη σαλάτα ή λαχανικά σε κάθε γεύμα. Έπειτα, μοίρασε τον χώρο που περισσεύει ανάμεσα στο κρέας (πρωτεΐνη) και τους υδατάνθρακες που επιθυμείς. Τι κερδίζεις: μειώνονταν στο μισό για παράδειγμα το ρύζι που καταναλώνεις, κόβεις τουλάχιστον 200 θερμίδες. Αν κάνεις το ίδιο σε κάθε γεύμα και με κάθε τροφή γεμάτη υδατάνθρακες, γλυτώνεις μέχρι και 3000 θερμίδες καθημερινά, δηλαδή τουλάχιστον μισό κιλό τον μήνα! Ταυτόχρονα, βάζοντας στο πιάτο σου πολλά λαχανικά, λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες και περισσότερες βιταμίνες στο πι και φι!

5. Αφαίρεσε την πέτσα από το κοτόπουλο και θα αποφύγεις 4 ολόκληρα γραμμάρια περιττού λίπους,χωρίς να νιώσεις καμία έλλειψη! Ταυτόχρονα, μπορείς να αντικαταστήσεις το κλασικό μπέικον με άπαχο, γλιτώνοντας 10 γραμμάρια λίπους ανά δύο φέτες. Τέτοια μείωση σε αυτά τα χαζά λιπαρά, που δεν υπολογίζεις καν, θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το βάρος σου πανεύκολα, μειώνοντας και τη χοληστερίνη αλλά αποφεύγοντας και τα προβλήματα με την καρδιά σου μελλοντικά.

6. Κόψε τα ανθρακούχα αναψυκτικά ή αν δεν μπορείς να τα αποφύγεις εντελώς, αντικατάστησε τα με λάιτ. Κάθε κλασικό αναψυκτικό τύπου 'κόλα', περιέχει 6 κουταλάκια ζάχαρης σε κάθε κουτάκι. Η ζάχαρη υγρής μορφής σ' αυτά τα αναψυκτικά απορροφάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να εκτινάσσει την ινσουλίνη σου στα ύψη και να πεινάς ακόμα περισσότερο πολύ πιο γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε δεύτερο επίπεδο. Κόβοντας έστω και ένα ανθρακούχο ρόφημα καθημερινά, γλυτώνεις τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (μεταβολισμός που κινείται με ρυθμούς χελώνας) κατά 45%.

Κατερίνα Π.