Τα οφέλη της ορμονικής δίαιτας:
Δεν νιώθεις στερημένη
Δεν πεινάς
Τρως ισορροπημένα και χορταστικά
Διατηρείς καλά ρυθμισμένο το ορμονικό σου σύστημα
Χάνεις λίπος...
Για να μάθεις όλα τα φοέλη και τις λεπτομέρειες της ορμονικής δίαιτας, κάνε κλικ στην στήλη της διατροφής:
Πότε να την ξεκινήσω;
Ξεκίνα την ορμονική δίαιτα μετά το τέλος της εμμήνου ρύσης και όχι όταν περιμένεις να αδιαθετήσεις. Στη φάση αναμονής της περιόδου είναι δυσκολότερο να μείνεις «πιστή» σε ένα πρόγραμμα διατροφής, διότι είσαι συναισθηματικά πιο ευάλωτη και έχεις μεγαλύτερη όρεξη. Συνέχισε το πρόγραμμα διατροφής τουλάχιστον μέχρι την επόμενη έμμηνο ρύση, ώστε να προετοιμάσεις το σώμα σου γι’ αυτήν, ή για όσο καιρό νιώθεις ότι σε βοηθάει. Κατόπιν συντήρησε το αποτέλεσμα, εφαρμόζοντας τις βασικές διατροφικές οδηγίες.
Πόσα κιλά θα χάσω;
Έλλειμμα 500-1.000 θερμίδων καθημερινά, με ελάττωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, αύξηση των σωματικών δραστηριοτήτων ή συνδυασμός και των δύο αυτών επιφέρει μείωση βάρους κατά 2-4 κιλά μηνιαίως.
1η ημέρα
Πρωινό: Γιαούρτι με αχλάδι, ξερά δαμάσκηνα και ηλιόσπορους.
Ενδιάμεσο: Πορτοκάλι.
Μεσημεριανό: Φιλέτο γαλοπούλας ή κοτόπουλου με πλιγούρι ή ρύζι + σαλάτα με μπρόκολο, κρεμμύδι, καρότο.
Απογευματινό: Μήλο.
Βραδινό: Φιλέτο βακαλάου (όχι παστού!) με λαχανικά και γαρνιτούρα πλιγούρι ή ρύζι + χόρτα (π.χ. αντίδια, παντζάρια) με λεμόνι ή ξίδι και ελαιόλαδο.
2η ημέρα
Πρωινό: Νιφάδες βρώμης (χυλωμένες σε νερό) με σταφίδες και καρυδόψιχα.
Ενδιάμεσο: Πορτοκάλι.
Μεσημεριανό: Μοσχαρίσιο μπιφτέκι ζυμωμένο με κριθαρένιο παξιμάδι + σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο.
Απογευματινό: Αχλάδι.
Βραδινό: Αβγά ομελέτα (π.χ. 3 ασπράδια, 1 κρόκος) με λαχανικά και τριμμένο τυρί + σαλάτα με μπρόκολο, λάχανο, καρότο.
3η ημέρα
Πρωινό: Μπανάνα + αμύγδαλα + γάλα ή φυτικό ρόφημα (π.χ. σόγιας, ρυζιού ή αμυγδάλου).
Ενδιάμεσο: Πορτοκάλι.
Μεσημεριανό: Φακές ή ρεβίθια με πλιγούρι ή ρύζι + σαλάτα με μαρούλι, λάχανο, καρότο, κρεμμυδάκια, λεμόνι και ελαιόλαδο.
Απογευματινό: Μήλο.
Βραδινό: Φιλέτο σολομού με κρεμώδες τυρί και γαρνιτούρα λαχανικά φούρνου + χόρτα με λεμόνι και ελαιόλαδο.
4η ημέρα
Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με αχλάδι, μήλο, πορτοκάλι και καρυδόψιχα.
Ενδιάμεσο: Γιαούρτι ή κεφίρ.
Μεσημεριανό: Αρακάς με πατάτα ή ρύζι, καρότα και μυρωδικά + ανθότυρο (30-40 γραμμ.).
Απογευματινό: Μήλο.
Βραδινό: Χοιρινό ψαρονέφρι με (προαιρετικά) μουστάρδα και γαρνιτούρα γλυκοπατάτα + σαλάτα με λάχανο, μπρόκολο, κρεμμύδι, καρότο, λεμόνι και ελαιόλαδο.
5η ημέρα
Πρωινό: Μούσλι αναμεμιγμένο με ξερά δαμάσκηνα, ηλιόσπορους και γιαούρτι.
Ενδιάμεσο: Πορτοκάλι.
Μεσημεριανό: Φασόλια + ανθότυρο ή τυρί φέτα + καροτοσαλάτα με λεμόνι και ελαιόλαδο.
Απογευματινό: Μπανάνα με κανέλα.
Βραδινό: Σαλάτα με πράσινα λαχανικά, κρεμμύδι, λίγα φασόλια από το μεσημέρι, βραστό αβγό, λεμόνι και ελαιόλαδο.
6η ημέρα
Πρωινό: Κριθαρένιο παξιμάδι με ταχίνι + γάλα ή φυτικό ρόφημα.
Ενδιάμεσο: Μήλο + ανθότυρο.
Μεσημεριανό: Ζυμαρικά με θαλασσινά ή ψάρι (π.χ. γαρίδες, σουπιές, τόνο) + χόρτα με λεμόνι και ελαιόλαδο.
Απογευματινό: Πορτοκάλι.
Βραδινό: Σουβλάκι κοτόπουλου με λαχανικά (πιπεριά, κρεμμύδι, ντομάτα) + σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο.
7η ημέρα
Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με μήλο, πορτοκάλι, σταφίδες και αμύγδαλα.
Ενδιάμεσο: Γιαούρτι ή κεφίρ.
Μεσημεριανό: Μοσχαρίσιο φιλέτο με πατάτα ή γλυκοπατάτα + ψητά μανιτάρια ή πιπεριές.
Απογευματινό: Αχλάδι.
Βραδινό: Σαλάτα με ποικιλία πράσινων λαχανικών, ντομάτα, κρεμμύδι, μουλιασμένο πλιγούρι, αβγό, τυρί φέτα ή ανθότυρο, λεμόνι και ελαιόλαδο.
Τα μενού είναι ενδεικτικά και επιδέχονται τροποποιήσεων. Οι ποσότητες εξατομικεύονται κατά περίπτωση. «Μέτρο» της κατανάλωσης είναι η τυπική μερίδα, π.χ. 1 σύνηθες ρηχό πιάτο σερβιρίσματος όχι υπερβολικό γεμάτο, 1 μέτριο φρούτο, 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 κουταλάκια ελαιόλαδο στις σαλάτες.