Πώς θα ξορκίσεις τους πειρασμούς στο γραφείο

29.04.2010
Μια μικρή λεπτομέρεια στο καλά οργανωμένο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που ακολουθείς, είναι οι πειρασμοί του γραφείου! Δοκίμασε τους παρακάτω 6 τρόπους και ξόρκισε μια και καλή τους διατροφικούς πειρασμούς στο χώρο εργασίας.

Μια μικρή λεπτομέρεια στο καλά οργανωμένο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που ακολουθείς, είναι οι πειρασμοί του γραφείου! Λίγο πολύ, όλες περνάμε άπειρες ώρες στη δουλειά και πρέπει να εφαρμόσουμε ένα δίχτυ προστασίας της δίαιτάς μας για να βγούμε όπως πρέπει στις πλαζ το καλοκαίρι. Δοκίμασε τους παρακάτω 6 τρόπους και ξόρκισε μια και καλή τους διατροφικούς πειρασμούς στο χώρο εργασίας.

1. Ξεκίνα χορτάτη: αν ξυπνάς τόσο νωρίτερα όσο χρειάζεται για να καταναλώσεις το πρωινό σου στο σπίτι, κάντο έτσι και ξεκίνα χορτάτη για τη δουλειά. Συνήθως μετά το πρωινό ξύπνημα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας είναι πεσμένα αλλά όσο περνά η ώρα και δεν παίρνεις την απαραίτητη ενέργεια για να πραγματοποιήσει ο οργανισμός σου τις καύσεις που πρέπει, το σάκχαρο αυξάνεται και η ινσουλίνη που απελευθερώνεται σε κάνει να ψοφάς στην πείνα. Έτσι, μέχρι να φτάσεις στο γραφείο, πεινάς τόσο που ακόμα και η τυρόπιτα που θα φας, θα μετατραπεί σε ωραιότατο λίπος γύρω από τη μεσούλα σου, απλά επειδή ο οργανισμός σου πίστεψε πως απειλείται με ασιτία

Ιδανικό πρωινό για να τρέξει ο οργανισμός:

Α. 2 κράκερς με 1 κουταλάκι μαρμελάδα και καφέ

Β. 2 κράκερς με μία φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών

Γ. 1 κουλουράκι και μισό ποτήρι χυμό

2. Το ταπεράκι σου στο χέρι: το να τρως τυποποιημένο φαγητό από το εστιατόριο ή το καφέ της δουλειάς, μπορεί ν' αποβεί άκρως δαπανηρό. Κι ενώ το πορτοφόλι σου γίνεται πιο ελαφρύ, το στομαχάκι σου βαραίνει με τον αντιστρόφως ανάλογο ρυθμό. Ακόμα και τροφές που φαινομενικά είναι αθώες και σούπερ υγιεινές (όπως ένα στήθος κοτόπουλου) μπορεί να έχει ψηθεί με βούτυρο ή με περίσσιο λάδι. Α έχεις συνηθίσει να τρως στο γραφείο, μαγείρεψε από το σπίτι και πάρε το ανέξοδο ταπεράκι σου στο γραφείο.

ΤΙΠ: Προσπάθησε να μην τρως μπροστά στην οθόνη για να παίρνει γρηγορότερα ο εγκέφαλος το μήνυμα του κορεσμού.

3. Απομάκρυνε τον πειρασμό: σε κάθε γραφείο (όπως μάλλον συμβαίνει και στο δικό σου) υπάρχει κάποιος που αποτελεί κινούμενο πειρασμό για τη δίαιτά σου. Όχι απαραίτητα με την εμφάνισή του (αν σου έρχεται να τον φας με τέτοια ομορφιά) αλλά εξαιτίας των γλυκισμάτων που φέρνει κάθε μέρα στη δουλειά και που δεν σταματά να κερνάει από εδώ και από κει. Για να μην χρειαστεί ν' απορρίπτεις καθημερινά τις προτάσεις για ένα κουλουράκι, ντονατσάκι (άνθρωπος είσαι, κάποια στιγμή θα λυγίσεις) κόψε στον πειρασμό τον αέρα. Ενημέρωσε τον συνάδελφο για την προσπάθεια που κάνεις και πείστον να κρατήσει τα διατροφικά αμαρτήματα στο γραφείο του.

ΤΙΠ: Επειδή καθημερινά θα προκύπτει και κάποιο κέρασμα για τη γιορτή ή τα γενέθλια κάποιου συναδέλφου, διάλεξε να τιμήσεις το γλυκάκι εκείνο που θα σου λείψει περισσότερο εφόσον δεν το δοκιμάσεις.

4. Η συνάδελφος που τραβάει τα ίδια: το να έχεις ένα συνοδοιπόρο στη μάχη κατά των πειρασμών στο γραφείο, μπορεί ν' αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμο για τη διατροφή σου. Από τις συζητήσεις που θα κάνεις, θα μάθεις ποιός ακολουθεί κάποιο διατροφικό πρόγραμμα, θα μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, θα τρώτε υγιεινά μαζί και θα σου απαγορεύει την πρόσβαση στον αυτόματο πωλητή σνακ, κάθε φορά που νιώθεις να λυγίζεις.

5. Ο υγιής ανταγωνισμός: ακόμα πιο βοηθητικό από έναν συνάδελφο που κάνει δίαιτα μαζί σου, θα ήταν ένα γενικότερο περιβάλλον με άτομα που προσέχουν τη διατροφή και το σώμα τους. Σκέψου απλά πόσο ευκολότερο θα ήταν να σταματήσεις να κάνεις παρασπονδία σε ένα περιβάλλον θετικά ανταγωνιστικό. Εφόσον η διπλανή τρέφεται με μαρουλάκι και νερό, σίγουρα θα ντραπείς να φας μπροστά της, την σαντουιτσάρα. Άλλωστε, δεν θα ήθελες να διαθέτεις κι εσύ το κορμί που θα έκανε τ' αγόρια στη δουλειά να χάνουν τη λαλιά τους;

ΤΙΠ: άφησε τα κέρματα σπίτι, για να μην μπορείς να βγάλεις σοκολάτες από το αυτόματο μηχάνημα.

6. Μην περιμένεις να φτάσεις σπίτι: παρόλο που το πρόγευμα στο σπίτι μπορεί να σε γλυτώσει από τους διατροφικούς πειρασμούς στο γραφείο (βλέπε τυρόπιτες και σάντουιτς), το ανάποδο μπορεί να συμβεί με το να περιμένεις να φας το βράδυ σπίτι επιστρέφοντας από τη δουλειά. Ειδικά, αν δεν έχεις ετοιμάσει το φαγητό από την προηγούμενη ημέρα, κινδυνεύεις να βρεθείς με το τηλέφωνο του ντελίβερι στο χέρι.

Από την Κατερίνα Πατούλια