Αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα

12.12.2005
Τέρμα οι δίαιτες της πείνας και οι στερήσεις! Για να αποκτήσετε το βάρος που επιθυμείτε και να το διατηρήσετε, δε χρειάζεται να καταπιέζετε τον εαυτό σας και να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας. Μπορείτε να απολαμβάνετε το φαγητό σας, χάνοντας ταυτόχρονα κιλά. Αυτή είναι η άποψη του Δρ Ζαν Φιλίπ Ζερματί, που αναλύει στο βιβλίο του "Αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα".
Σας φαίνεται αδύνατο; Δεν έχετε καταφέρει ποτέ να χάσετε βάρος χωρίς να στερηθείτε τις αγαπημένες σας τροφές; Ο Δρ Ζερματί, διατροφολόγος και ψυχοθεραπευτής, υποστηρίζει ότι όλες οι δίαιτες είναι αναποτελεσματικές. Το μυστικό της καλής ζωής, της καλής υγείας και του αδυνατίσματος είναι η ηρεμία και η απόλαυση του φαγητού. Τι ακριβώς εννοεί;

Κάνοντας δίαιτα, δεν μπορείτε να ελέγξετε απόλυτα τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού. Το μόνιμο άγχος σας είναι να καταναλώνετε υγιεινές τροφές (λαχανικά, φρούτα, ψάρι, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά...) και να αποφεύγετε τις ανθυγιεινές (ζάχαρη, βούτυρο, αλλαντικά, τυριά...). Με λίγα λόγια, πρόκειται για το φαινόμενο του γνωστικού περιορισμού, που μελετήθηκε για πρώτη φορά από Καναδούς ψυχολόγους, στη δεκαετία του '70. Πρόκειται για μία διανοητική κατάσταση την οποία υιοθετείτε στην προσπάθειά σας να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων.

Στην πορεία, ο γνωστικός περιορισμός γίνεται ο διατροφικός κανόνας που ακολουθείτε, προκειμένου να χάσετε κιλά. Τι ακριβώς συμβαίνει; Χάνετε τα κιλά που θέλετε και έχετε την ψευδαίσθηση ότι ελέγχοντας το βάρος σας, ελέγχετε και τη ζωή σας. Αργότερα, κουράζεστε από τις στερήσεις που επιβάλλετε στον εαυτό σας και αρχίζετε να καταναλώνετε "απαγορευμένες" τροφές. Αποτέλεσμα, οι μακροχρόνιες στερήσεις να προκαλούν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα και να καταλήγετε στο φαινόμενο "γιο γιο". Εκείνο που φαίνεται να αγνοείτε είναι ότι κάθε άτομο είναι γενετικά προγραμματισμένο να φθάσει στο προσωπικό του ιδανικό βάρος και όσο και αν προσπαθήσει να στερηθεί κάποιες τροφές δεν πρόκειται να αλλάξει τη προδιάθεσή του για το συγκεκριμένο βάρος, ενώ το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνεται ευάλωτο στις συγκεκριμένες τροφές.

Ο Δρ Ζερματί υποστηρίζει ότι μπορείτε να χάσετε κιλά, χωρίς να κάνετε δίαιτα. Το μυστικό είναι να τρέφεστε τακτικά και φυσιολογικά, να τρώτε όταν πεινάτε και ό,τι θέλετε και να σταματάτε όταν έχετε χορτάσει. Νομίζετε ότι είναι εύκολο; Κάνετε λάθος! Και αυτό γιατί συνήθως ακολουθείτε τους διατροφικούς κανόνες των ειδικών, που απαγορεύουν άλλοτε τα λίπη, άλλοτε τη ζάχαρη και πάει λέγοντας... Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κατανοήσετε πραγματικά τις ανάγκες του οργανισμού σας και να συμφιλιωθείτε με τη διατροφή και το σώμα σας.

Πως θα επιτύχετε το στόχο σας; Ξεκινήστε σημειώνοντας σε ένα τετράδιο κάθε τροφή που καταναλώνετε και πως νιώθετε την ώρα του φαγητού (πεινούσατε; μετά το φαγητό νιώθατε φουσκωμένοι;). Επίσης, σημειώνετε ποια είναι τα συναισθήματά σας, όταν ενδίδετε σε μία "απαγορευμένη" τροφή. Με τον τρόπο αυτό θα καταλήξετε σε κάποια συμπεράσματα για τις διατροφικές σας συνήθειες και θα ανακαλύψετε τους ψυχολογικούς και άλλους λόγους που σας ωθούν σε εκείνες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μάθετε να δουλεύετε πάνω στις τροφές που επιτρέπονται και σε εκείνες που απαγορεύονται με ασκήσεις αντικατάστασης. Σκοπός των ασκήσεων η επανένταξη των "απαγορευμένων" τροφών στο διαιτολόγιό σας και η εσωτερική ισορροπία με βάση τις ανάγκες σας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, που στηρίζεται στην ψυχολογική διεργασία, η απώλεια βάρους είναι σίγουρη και η διάθεσή σας καλύτερη!