10 Μυστικά για να τρώτε λιγότερο

22.02.2008
Πολλές φορές τρώμε περισσότερο από αυτό που χρειαζόμαστε, ακόμα και από αυτό που θέλουμε, από απλή λαιμαργία ή κεκτημένη ταχύτητα. Το αποτέλεσμα είναι να σηκωνόμαστε από το τραπέζι με βαρύ στομάχι, αλλά και κάποιες ενοχές επειδή παραφάγαμε. Αν σας τυχαίνει να βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, ακολουθήστε τις απλές συμβουλές που σας

Πολλές φορές τρώμε περισσότερο από αυτό που χρειαζόμαστε, ακόμα και από αυτό που θέλουμε, από απλή λαιμαργία ή κεκτημένη ταχύτητα. Το αποτέλεσμα είναι να σηκωνόμαστε από το τραπέζι με βαρύ στομάχι, αλλά και κάποιες ενοχές επειδή παραφάγαμε. Αν σας τυχαίνει να βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, ακολουθήστε τις απλές συμβουλές που σας προτείνουμε.

*Φροντίστε να μασάτε καλά κάθε μπουκιά. Μασώντας καλά το φαγητό όχι μόνο διευκολύνουμε την πέψη, αλλά έχουμε και ένα άλλο ωφέλιμο αποτέλεσμα: όταν τρώμε χρειάζεται κάποιος χρόνος για να αισθανθούμε την αίσθηση του κορεσμού. Όταν μασάμε βιαστικά, τρώμε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Όταν αντίθετα τρώμε αργά, συνειδητοποιούμε εγκαίρως πότε έχουμε φάει αρκετή ποσότητα.

*Το φαγητό φαίνεται περισσότερο σε ένα μικρό πιάτο! Γνωστό τρικ για τις δίαιτες, το μικρό πιάτο έχει δύο προτερήματα: χωράει λιγότερο φαγητό, αλλά επίσης ψυχολογικά μας δημιουργεί την εντύπωση μιας χορταστικής μερίδας επειδή δείχνει γεμάτο.

*Τα μικρά μαχαιροπίρουνα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Αναγκαστικά παίρνουμε μικρότερες μπουκιές, οι οποίες μασιούνται καλύτερα, αλλά επίσης τρώμε πιο αργά.

*Έπειτα από κάθε μπουκιά αφήστε κάτω το πιρούνι. Έτσι θα τρώτε πιο αργά, με αποτέλεσμα να χωνέψετε πιο εύκολα το φαγητό σας.

*Μοιράστε το γεύμα σε διάφορα πιάτα. Το γεύμα σας θα είναι πιο χορταστικό αν το σερβίρετε σε περισσότερα πιάτα. Ετοιμάστε ένα πιάτο με τη σαλάτα σας και σε ένα ξεχωριστό τοποθετήστε για παράδειγμα το ψητό κοτόπουλο ή το ψάρι. Χορταίνει έτσι και το μάτι!

*Μην κρατάτε συνεχώς το ποτήρι στο χέρι σας. Για να πιείτε λιγότερο κρασί ή μπίρα, καλύτερα να αφήνετε κάτω το ποτήρι έπειτα από κάθε γουλιά. Φροντίστε να πίνετε μόνο μια γουλιά κάθε φορά που φέρνετε το ποτήρι στα χείλη σας και όταν είστε στην ντισκοτέκ αποφύγετε τον χορό με το ποτήρι στο χέρι, γιατί με αυτόν τον τρόπο ίσως πιείτε παραπάνω χωρίς να το καταλάβετε.

*Αποφύγετε τις αυστηρές δίαιτες. Μην αποκλείσετε από τη διατροφή σας όλα τα φαγητά που σας αρέσουν. Συνηθίστε να τα τρώτε σε μικρότερη ποσότητα για να μη στερήσετε από τον εαυτό σας την απόλαυση.

*Σνακ και τσιμπολόγημα. Δεν χρειάζεται να στερηθείτε αυτή τη μικρή απόλαυση που σας προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας. Απλώς περιορίστε την ποσότητα. Μην τρώτε ποτέ από μια μεγάλη συσκευασία, αλλά βγάλτε την ποσότητα που θέλετε να φάτε, για παράδειγμα δύο μπισκότα και φυλάξτε το κουτί.

*Να πλένετε τα δόντια σας έπειτα από κάθε γεύμα. Δεν είναι μόνο μια υγιεινή συνήθεια, αλλά μειώνει και την όρεξη για επιπλέον φαγητό.

*Μην παραλείπετε γεύματα. Παραλείποντας ένα γεύμα δεν επιτυγχάνετε τίποτα σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους. Αντίθετα μάλιστα στο επόμενο γεύμα το πιθανότερο είναι να φάτε περισσότερο.