Από τον Aγγελο Βιαννίτη
Νιώθετε μονίμως down; Αισθάνεστε συχνά ότι δεν έχετε ενέργεια, ώστε ακόμα και στη σκέψη να σηκωθείτε από το κρεβάτι δυσανασχετείτε; Ή μήπως βλέπετε τη ζωή σαν έναν ατέλειωτο αγώνα δρόμου για τον όποιο δεν είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα; Αναγνωρίστε τις αιτίες και λάβετε τα μέτρα σας λέγοντας «όχι» σε ό,τι κλέβει την ενέργειά σας.
Το αίσθημα κόπωσης και η γρήγορη εξάντληση των σωματικών αντοχών μας είναι πλέον οι κρυφοί εχθροί που αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε σε καθημερινή βάση. Πολλοί από εμάς μάλιστα, λανθασμένα, πιστεύουμε ότι η κατατονία που αισθανόμαστε είναι ψυχολογικής αιτιολογίας. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ο οργανισμός μας διαθέτει πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας, κάτι που δεν προκαλείται συνήθως από κάποια ασθένεια ή διαταραχή.
Οι διαρροές ενέργειας μπορεί να οφείλονται στο συνεχές άγχος, στην κακή διατροφή, σε μια δίαιτα ή, ακόμα, στην πλήξη και τη μοναξιά. Το άγχος, για παράδειγμα, κρατάει τον οργανισμό σε μια κατάσταση συνεχούς διέγερσης, κατά την οποία εκκρίνεται αδρεναλίνη που ουσιαστικά δεσμεύει και εξαντλεί διαθέσιμη ενέργεια. Από την άλλη, οι τροφές που καταναλώνουμε προμηθεύουν τον οργανισμό μας με το «καύσιμο» που χρειάζεται, αλλά, αν αυτές δεν είναι οι κατάλληλες, αδυνατεί να ανταποκριθεί στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Πάντως, δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλες ή ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, προκειμένου να αλλάξουν τα επίπεδα ενέργειας και η διάθεσή σας. Αρκεί να κατανοήσετε τι είναι αυτό που μπορεί να σας γεμίσει ζωντάνια, όπως επίσης να εντοπίσετε ποιες είναι οι δραστηριότητες ή οι πρακτικές που περιορίζουν τη ζωτικότητά σας. Αλλάζοντας κάποια πράγματα στη νοοτροπία και την καθημερινότητά σας, μπορείτε να βελτιώσετε το κέφι σας, να γίνετε πιο δραστήριοι και, κυρίως, να αρχίσετε να απολαμβάνετε τη ζωή σας στο μέγιστο βαθμό, αντί να τη βιώνετε σαν μια ατελείωτη ανηφόρα!
Οι φίλοι της ενέργειας Απλές συμβουλές που, αν τις ακολουθήσετε, θα νιώσετε τι σημαίνει ζωντάνια! Διατροφή: Βάλτε σωστά θεμέλια Τρώγοντας ενεργειακά: Ο καλύτερος τρόπος για να αντλήσετε ενέργεια από την τροφή είναι να τρώτε αργά, σιωπηλά και ήρεμα, έχοντας την προσοχή σας στραμμένη σε αυτό που κάνετε. Εκτός των άλλων, όταν τρώτε αργά, επιτρέπετε στο σώμα σας να σας δώσει το «ποθητό» σήμα που δηλώνει κορεσμό. Αν, ωστόσο, η προσοχή σας είναι στραμμένη αλλού, τρώτε ασυνείδητα και περνάτε εύκολα το όριο του κορεσμού, με συνέπεια την κατανάλωση περισσότερου φαγητού από όσο χρειάζεστε. Θυμηθείτε! Καλύτερα να σηκωθείτε από το τραπέζι έχοντας την επιθυμία για μια μπουκιά ακόμα, παρά με ένα βαρύ στομάχι. Πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες; Πολλοί διατροφολόγοι και διαιτολόγοι υπερασπίζονται την αξία των ζωικών πρωτεϊνών ως μια πηγή υψηλής ποιότητας ενέργειας. Ένα ελαφρύ γεύμα που περιλαμβάνει μια πηγή πρωτεΐνης με λίγα λίπη, όπως γαλοπούλα ή τόνο που συνοδεύονται από λαχανικά ή σαλάτα, αυξάνει την ενέργεια και την εγκεφαλική δραστηριότητα το απόγευμα. Όσο για τους υδατάνθρακες, είναι εξαιρετική ενεργειακή τροφή, μιας και απελευθερώνουν σταδιακά σάκχαρα στο αίμα. Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι οι ωμές τροφές αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού περισσότερο από τις μαγειρεμένες. Προτιμήστε, λοιπόν, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, για να νιώθετε ανάλαφροι και γεμάτοι δύναμη. Νερό, το καλύτερο φάρμακο: Η κούραση, εκτός των άλλων, μπορεί να αποτελεί και ένα σημάδι ότι ο οργανισμός αφυδατώνεται. Το νερό είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων. Ένα ή δύο ποτήρια μπορούν να σας «ξυπνήσουν» στο λεπτό!
Ανία μήτηρ πάσης κακίας Είναι πολλές οι φορές που σηκωθήκατε φρέσκοι και γεμάτοι ζωντάνια έπειτα από μερικές ώρες παρακολουθώντας τηλεόραση; Μάλλον όχι! Οι Έλληνες κατέχουμε το ρεκόρ τηλεθέασης -κατά μέσο όρο βλέπουμε τηλεόραση 4,5 ώρες καθημερινά!-, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ότι το κουτί που έχουμε για παρέα στο καθιστικό ή, ακόμα χειρότερα, στην κρεβατοκάμαρα μειώνει σημαντικά το κέφι μας να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Εξάλλου, θα έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι ότι έπειτα από μερικές ώρες τηλεθέασης ακόμα και η αλλαγή καναλιών γίνεται μηχανικά. Μη σας φανεί, λοιπόν, παράξενο αν σας πούμε ότι η ανία και η ρουτίνα κλέβουν την ενέργειά σας πολύ περισσότερο από μια έντονη εργασία που σας ενδιαφέρει και σας δίνει ικανοποίηση. Η έλλειψη καινούργιων ερεθισμάτων δεν επιτρέπει στον οργανισμό να αποδώσει ανάλογα με τις δυνατότητές του και, αν οι συνθήκες το ευνοούν, δεν είναι απίθανο να εθιστείτε στην τεμπελιά και την παθητικότητα, με αποτέλεσμα η απόδοσή σας να είναι πάντα χαμηλή. Φαύλος κύκλος; Σπάστε τον! Βγείτε έξω, αναζητήστε νέα χόμπι και ενδιαφέροντα και ο οργανισμός σας θα ανταποκριθεί θετικά φροντίζοντας εσάς.
Υποχρεώσεις, υποχρεώσεις, υποχρεώσεις Δεν είναι περίεργο που οι υπεύθυνοι ενήλικες δεν διαθέτουν την εκπληκτική ενέργεια των παιδιών, τα οποία, παρά το ασταμάτητο παιχνίδι, έχουν αξιοθαύμαστες σωματικές αντοχές; Λογαριασμοί, δουλειά, τα βάρη της οικογένειας, όλα εντείνουν το άγχος. Δεν μπορείτε να αποφύγετε τις υποχρεώσεις σας, αλλά πάντα μπορείτε να βρείτε λίγο χρόνο για να παίξετε σαν παιδί, να γελάσετε και να διασκεδάσετε. Χαλαρώστε απολαμβάνοντας τη στιγμή και θα δείτε πως θα νιώθετε πιο ζωντανοί! Κι ενώ λοιπόν το ισορροπημένο άγχος είναι ένα κίνητρο που ωθεί στη δράση, το υπερβολικό άγχος ακινητοποιεί και εξαντλεί. Μάθετε, λοιπόν, να διαχειρίζεστε το άγχος σας, να χαλαρώνετε και να ανανεώνετε τις ενεργειακές απώλειες με απλούς και φυσικούς τρόπους και ενημερωθείτε μέσω σεμιναρίων ή βιβλίων για τις μεθόδους που θα σας απαλλάξουν από την αναίτια κόπωση.
Μικρές απολαύσεις - μεγάλες απώλειες Μπορεί το μάτι σας να ανοίγει με την πρώτη ρουφηξιά καφέ, αλλά η υπερβολική κατανάλωση καφέ στη διάρκεια της ημέρας δίνει ώθηση στον οργανισμό που διαρκεί για λίγο και ακολουθείται από μια πιο έντονη πτώση. Περιοριστείτε, λοιπόν, στα δύο φλιτζάνια την ημέρα και πίνετε άφθονο νερό, μιας και η καφεΐνη έχει διουρητικές ιδιότητες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη ζάχαρη, που οι διατροφολόγοι την αποκαλούν το «άσπρο δηλητήριο». Η ζάχαρη, όπως και ο καφές, δίνει στον οργανισμό ένα στιγμιαίο «ανέβασμα», το οποίο όμως ακολουθείται από μια απότομη ενεργειακή πτώση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η περαιτέρω επιβάρυνση του οργανισμού, λόγω της γρήγορης μεταβολής των τιμών του σακχάρου στο αίμα. Και φυσικά, μην ξεχνάτε το αλκοόλ. Είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς έπειτα από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά αναζητάμε τη χαλάρωση σε ένα, δύο, τρία ή και παραπάνω ποτηράκια. Σίγουρα το αλκοόλ μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να αποβάλουμε την ένταση, μακροπρόθεσμα όμως ή σε μεγάλη ποσότητα ρίχνει τη διάθεση και κάνει το μυαλό λιγότερο εύστροφο, όπως και τις κινήσεις άλλωστε. Το επόμενο πρωί του μεθυσιού, εξάλλου, κανείς δεν είναι φρέσκος και πρόθυμος για δραστηριότητα.
Σηκωθείτε από τον καναπέ! Καθιερώνοντας ένα ημερήσιο πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας -πάντα στα δικά σας μέτρα-, θα καταφέρετε να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος και θα διευκολύνετε το μεταβολισμό των τροφών, κερδίζοντας έτσι ζωντάνια. Μην το παρακάνετε όμως από την αρχή, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώθετε εξάντληση. Αρχίστε τηρώντας το μέτρο, κάνοντας για παράδειγμα ένα δεκαπεντάλεπτο περίπατο, και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και το ρυθμό στην άσκηση πριν υιοθετήσετε ένα πιο πλήρες και έντονο πρόγραμμα γυμναστικής.
Μεταβολισμός turbo! Επιλέξτε τρόφιμα που περιέχουν στοιχεία τα οποία επιτρέπουν στον οργανισμό να μετατρέπει εύκολα την τροφή σε ενέργεια: Βιταμίνη Β: Αβοκάντο, τόνος, γιαούρτι, κοτόπουλο, αβγό. Βιταμίνη C: Πιπεριά, εσπεριδοειδή, μπρόκολο, ντομάτα. Βιταμίνη Ε: Σπαράγγια, καρύδια, αμύγδαλα, σπανάκι, σπόροι. Σίδηρος: Αβγό, φακές, οστρακοειδή και θαλασσινά, ξερά φρούτα. Μαγνήσιο: Σπανάκι, μπρόκολο, γκρέιπφρουτ, μήλο.
Όλα με πρόγραμμα Είναι ζωτικής σημασίας η οργάνωση ενός πλάνου με τις υποχρεώσεις της κάθε ημέρας. Τηρώντας το, δεν θα επιβαρύνετε το νου σας προσπαθώντας συνεχώς να ανακαλέσετε στη μνήμη τις προτεραιότητές σας, ενώ το γεγονός ότι θα καταφέρνετε πιο γρήγορα να ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις σας θα σας βοηθήσει να κρατάτε χαμηλά το επίπεδο του άγχους και να αποφεύγετε τους συχνούς εκνευρισμούς, που αποτελούν μια μεγάλη πηγή διαρροής ενέργειας.
Η ζωή θέλει χιούμορ Όταν γίνεστε κυνικοί, παίρνετε πολύ στα σοβαρά τον εαυτό σας και τους άλλους και βλέπετε τη ζωή σαν Γολγοθά, ενώ παράλληλα μειώνετε τις άμυνες του οργανισμού σας. Μάθετε να αυτοσαρκάζεστε, να χαμογελάτε και να γελάτε δυνατά συχνότερα. Το παιχνίδι και η γνήσια απόλαυση των καθημερινών γεγονότων που προκαλούν τη χαρά είναι που θα σας πλημμυρίσουν ευεξία και θα γεμίσουν τις μπαταρίες σας. Κάντε, λοιπόν, συχνά παρέα με άτομα που έχουν έντονη την αίσθηση του χιούμορ και εκπέμπουν θετικότητα, δώστε περισσότερη προσοχή σ’ αυτά που θέλει το παιδί μέσα σας και σίγουρα θα νιώσετε πιο «ζωντανοί».
Μην το παίρνετε προσωπικά Τα έντονα συναισθήματα, όπως ο θυμός, η οργή αλλά και η έντονη ανησυχία στα όρια της αγωνίας, κάνουν τον οργανισμό μας να «καταναλώνει» ενέργεια. Αν νιώθετε συχνά αυτά τα συναισθήματα, τότε καλό είναι να αποφεύγετε τις έντονες συγκινήσεις και να φροντίζετε τον εαυτό σας με την καλύτερη φυσική μέθοδο αναπλήρωσης δυνάμεων, που δεν είναι άλλη από τον ύπνο. Το να κοιμάστε αρκετά και σε τακτικές ώρες είναι το θεμέλιο για τη συναισθηματική σας ισορροπία.
Τσιγάρο ή υγεία; Αυτή η κακή συνήθεια έχει μόνο αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό, όσον αφορά τα επίπεδα της ενέργειας. Αν είστε καπνιστές, τον εκθέτετε σε περισσότερες από διακόσιες τοξικές ουσίες κάθε φορά που «απολαμβάνετε» ένα τσιγάρο. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα κι αν δεν το καπνίσετε, αλλά το ανεχτείτε ως παθητικοί καπνιστές. Ο καπνός στερεί από τον οργανισμό και οξυγόνο, επιβαρύνοντας ακόμα πιο πολύ το έργο της καρδιάς.
Ξορκίστε τα βαμπίρ ενέργειας Μην εμπλέκεστε σε ψυχοφθόρες συζητήσεις και απομακρυνθείτε από άτομα τα οποία σας χρησιμοποιούν, σας υποτιμούν και σας απορρίπτουν. Θέστε τα όριά σας και απαιτήστε από τον καθένα να τα σεβαστεί. Δεν βοηθάτε κανένα φίλο ή συγγενή που ζητάει εκβιάζοντας συναισθηματικά τη βοήθειά σας, αν μέσα σας νιώθετε ότι κάνετε παραχωρήσεις, οι οποίες σας εξαντλούν. Μόνο μεριμνώντας για τη δική σας ισορροπία μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες των άλλων.