Σοκολάτα: Από τους Μάγια στα περίπτερα

02.04.2008
Η απολαυστική γεύση της δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν. Εχει αγαπηθεί όσο κανένα άλλο γλυκό από μικρούς και μεγάλους, γι αυτό και δύσκολα μπορεί να της αντισταθεί κανείς. Πολλοί προσπαθούν να την αποφύγουν, φοβούμενοι ότι, όπως όλες οι λιχουδιές, έτσι κι αυτή είναι ανθυγιεινή. Η σοκολάτα, όμως, κάθε άλλο παρά ανθυγιεινή μπορεί να χαρακτηριστεί

Η απολαυστική γεύση της δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν. Έχει αγαπηθεί όσο κανένα άλλο γλυκό από μικρούς και μεγάλους, γι αυτό και δύσκολα μπορεί να της αντισταθεί κανείς. Πολλοί προσπαθούν να την αποφύγουν, φοβούμενοι ότι, όπως όλες οι λιχουδιές, έτσι κι αυτή είναι ανθυγιεινή. Η σοκολάτα, όμως, κάθε άλλο παρά ανθυγιεινή μπορεί να χαρακτηριστεί. Αντίθετα, μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά τον ανθρώπινο οργανισμό, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Η τροφή των θεών
Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική από τους Μάγια πριν από το 600 μ.Χ. Οι Αζτέκοι, που έζησαν αργότερα, πίστευαν πως το κακαόδεντρο ήταν δώρο των θεών. Έπιναν ένα ρόφημα από κακάο, που το ονόμαζαν «σοκολάτλ», δηλαδή «πικρό νερό» και το θεωρούσαν δυναμωτικό, χωνευτικό και φάρμακο για όλες τις ασθένειες. Στην Ευρώπη έφθασε μόλις τον 16ο αιώνα από τον Ισπανό Ερνάν Κορτέζ, που κατέκτησε το Μεξικό και ανάγκασε τον βασιλιά των Αζτέκων να παραδοθεί μαζί με όλους τους θησαυρούς του. Ανάμεσά τους ανακάλυψε τους σπόρους του κακαόδεντρου! Την εποχή εκείνη οι σπόροι του κακάο άξιζαν όσο το χρυσάφι. Το 1674 παρασκευάστηκε για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή, σ' ένα μαγαζί του Λονδίνου. Το 1753 ο Σουηδός βοτανολόγος Linnaeus έδωσε στο κακαόδεντρο το όνομα Theobroma, που σημαίνει τροφή των θεών.

Τα «γλυκά» ψέματα

Η σοκολάτα παχαίνει
Αν κάποιος καταναλώνει μικρές ποσότητες σοκολάτας, είναι αδύνατο να παχύνει. Αυτό ισχύει με όλες τις τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες. Η κατανάλωσή της με μέτρο δεν μπορεί να μας παχύνει.

Είναι ανθυγιεινή
Αντίθετα απ ό,τι πιστεύουν πολλοί, η σοκολάτα όχι μόνο δεν είναι ανθυγιεινή, αλλά κάλλιστα μπορεί να συμπεριληφθεί στις υγιεινές τροφές.

Προκαλεί ημικρανία
Η σοκολάτα, όπως και το τυρί, έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς για την πρόκληση ημικρανιών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι η κούραση, το άγχος και η υπερένταση μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες.

Αυξάνει τη χοληστερίνη και προκαλεί ακμή
Ο τύπος του κορεσμένου λίπους, που περιέχει η σοκολάτα, δεν συμβάλλει στην αύξηση της χοληστερόλης στον οργανισμό. Ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει περισσότερο κακάο και λιγότερο γάλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που προστατεύουν από πολλές παθήσεις. Η αντιοξειδωτικές ουσίες της σοκολάτας είναι περισσότερες κι από αυτές του τσαγιού. Προκαλεί ακμή; Καμιά επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο.

Προκαλεί εθισμό
Πολλοί πιστεύουν ότι η σοκολάτα προκαλεί εθισμό. Ίσως να πρόκειται και για προσωπικό συμπέρασμα, αφού όσοι απολαμβάνουν τη γλυκιά της γεύση, δύσκολα μπορούν να την αποχωριστούν, ενώ πολλοί δηλώνουν εθισμένοι σε αυτή. Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα περιέχει περισσότερες από 300 δραστικές ουσίες, πολλές από τις οποίες επιδρούν στον εγκέφαλο. Ωστόσο, καμία έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει ποια είναι αυτή η ουσία που μπορεί να προκαλέσει εθισμό.

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ

Ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο: Ανόργανα στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στον μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.

Σίδηρο: Στοιχείο απαραίτητο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και τη μεταφορά του οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Λιπαρές ουσίες: Περιέχει μέχρι και 50% κορεσμένα λίπη.

Βιταμίνη Ε: Άριστο αντιοξειδωτικό.

Καφεΐνη: Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Χαλκό: Συμβάλλει στον μεταβολισμό του σιδήρου, στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά.

Φυτικές ουσίες: Το κακάο, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και τη γήρανση του οργανισμού.

Πρωτεΐνες: Απαραίτητες για τον μεταβολισμό των κυττάρων.

Πού βοηθά

Μειώνει την πίεση, βελτιώνει τον μεταβολισμό και το κυκλοφορικό: Ιταλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την πίεση και συγχρόνως να συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού. Οι ερευνητές χορήγησαν μαύρη σοκολάτα σε 15 νέους και λευκή σε άλλους 15. Έπειτα από 15 μέρες διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωσαν μαύρη σοκολάτα είχαν μειωμένη πίεση αίματος και βελτιωμένο μεταβολισμό, ενώ σε αυτούς που κατανάλωσαν λευκή, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή.

Έχει αντιβηχικές ιδιότητες: Βρετανοί επιστήμονες χορήγησαν σε εθελοντές με βήχα θεοβρωμίνη, ένα συστατικό του κακάο, άρα και της σοκολάτας, κωδεϊνη (ισχυρό αντιβηχικό φάρμακο) και ψευδοφάρμακο. Στη συνέχεια οι εθελοντές εισέπνευσαν καψαϊκίνη (παράγωγο της κόκκινης πιπεριάς που προκαλεί βήχα). Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι η θεοβρωμίνη είναι κατά 30% πιο αποτελεσματική από την κωδεϊνη και χωρίς παρενέργειες.

Αντικαταθλιπτική δράση: Η μαύρη σοκολάτα έχει αγχολυτικές ιδιότητες, οι οποίες όμως δεν διαρκούν για μεγάλο διάστημα. Η βελτίωση της διάθεσης και η πνευματική διέγερση που προκαλεί σχετίζεται με την περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο και θεοβρωμίνη, η δράση των οποίων είναι όμοια με αυτή των οπιούχων και της καφεΐνης. Το μαγνήσιο επίσης προκαλεί αύξηση της σεροτονίνης, μιας ορμόνης με αντικαταθλιπτική δράση. Η σοκολάτα περιέχει και πολλές άλλες δραστικές ουσίες, οι οποίες απελευθερώνουν ενδορφίνες, φυσικές ορμόνες, οι οποίες έχουν ανάλογη δράση με τη μορφίνη και προκαλούν ευχάριστη διάθεση.

Βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και στην πρόληψη του καρκίνου: Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή, που περιέχονται στη σοκολάτα, έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης η σοκολάτα περιέχει και πολλές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.

Όσο πιο μαύρη τόσο πιο καλή
Το βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι το κακάο και σε αυτό οφείλει και τις περισσότερες ευεργετικές της ιδιότητες. Γι αυτό και η λευκή σοκολάτα, που δεν έχει κακάο, δεν έχει και καμία από τις ιδιότητες της μαύρης ή της πικρής σοκολάτας, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε. Αυτό, λοιπόν, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, είναι η περιεκτικότητά της σε κακάο. Όσο περισσότερο κακάο περιέχει, τόσο καλύτερη είναι για τον οργανισμό μας.

ΕΛΣΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ