Αγκινάρα η... σεξουαλική

31.03.2008
Καθαρίζει το αίμα, μειώνει τη χοληστερίνη, τονώνει την καρδιά και «χτυπά» ρευματισμούς και παχυσαρκία. Η αγκινάρα, πέρα από ένα εξαιρετικό λαχανικό, αποτελεί κι ένα πολύτιμο φάρμακο. Ωμή ή μαγειρεμένη θεωρείται σπουδαία διαιτητική και υγιεινή τροφή. Περιέχει βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο. Καθαρίζει

Καθαρίζει το αίμα, μειώνει τη χοληστερίνη, τονώνει την καρδιά και «χτυπά» ρευματισμούς και παχυσαρκία. Η αγκινάρα, πέρα από ένα εξαιρετικό λαχανικό, αποτελεί κι ένα πολύτιμο φάρμακο. Ωμή ή μαγειρεμένη θεωρείται σπουδαία διαιτητική και υγιεινή τροφή. Περιέχει βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο. Καθαρίζει το αίμα και μειώνει τη χοληστερίνη, τονώνει την καρδιά, ωφελεί τα νεφρά, το συκώτι και βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, των ρευματισμών και της παχυσαρκίας. Το επιστημονικό της όνομα είναι «κινάρα η σκόλυμος» και ευδοκιμεί σε πολλά μέρη της χώρας μας. Ήταν γνωστή στις χώρες της Μεσογείου από την αρχαιότητα. Τα 100 γραμμάρια ωμής ή βραστής αγκινάρας έχουν μόλις 44 θερμίδες (Kcal), γι αυτό και συνιστάται για την απώλεια κιλών.

Πολύτιμο φάρμακο
Εκτός από την πλούσια διατροφική της αξία, η αγκινάρα χρησιμοποιείται και ως φάρμακο, αφού βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Στο εμπόριο συναντάμε σήμερα φαρμακευτικά σκευάσματα με τα συμπυκνωμένα συστατικά της αγκινάρας. Από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιούνταν για την πέψη των λιπαρών τροφών, αλλά και για τη δυσκοιλιότητα, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Λειτουργεί και ως ήπιο τονωτικό για το συκώτι ενώ ελαττώνει και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία νεφρικών παθήσεων και ύπαρξης πρωτεΐνης στα ούρα, λόγω των διουρητικών της ιδιοτήτων. Επίσης τονώνει την καρδιά, ενώ χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση των ρευματισμών.

Αφροδισιακό
Οι Ευρωπαίοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα την αγκινάρα ως αφροδισιακό. Λέγεται ότι στα τέλη του Μεσαίωνα η Αικατερίνη των Μεδίκων έτυχε έντονης κριτικής για την αδυναμία που είχε στις αγκινάρες, τις οποίες συνήθιζε να τρώει δημοσίως, γι αυτό και κάποιοι συσχέτισαν τις γαστρονομικές με τις σεξουαλικές της αδυναμίες.

Τονώνει τα μαλλιά
Μπορείτε να πάρετε πράσινα φύλλα αγκινάρας και να τα καλύψετε με νερό (όχι πάρα πολύ, ίσα που να καλύπτονται) και το βάζετε στη φωτιά. Μόλις φθάσει στο σημείο βρασμού, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε για τρεις ώρες. Στη συνέχεια το σουρώνετε και με το υγρό αυτό κάνετε μασάζ στο κεφάλι για την τόνωση των μαλλιών.

ΕΛΣΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ