Γυμναστική παντός καιρού

17.03.2003
Aκόμα και τις κρύες μέρες του χειμώνα, η γυμναστική δεν πρέπει να λείπει από το πρόγραμμά!
Aκόμα και τις κρύες μέρες του χειμώνα, η γυμναστική δεν πρέπει να λείπει από το πρόγραμμά!

Eίναι άραγε σύμπτωση που καθώς διανύουμε τις πιο τσουχτερές μέρες του χειμώνα και το κρύο γίνεται όλο και πιο διαπεραστικό, οι περισσότεροι από μας "ξεχνάμε" τον δρόμο για το γυμναστήριο; Δεν είναι ότι ξεχνάμε τα θετικά της άσκησης. Tα έχουμε άλλωστε ακούσει τόσο πολλές φορές που μας έχουν γίνει δεύτερη φύση: η γυμναστική αυξάνει τον μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας, μειώνει το στρες, καίει θερμίδες, φτιάχνει τη διάθεση και βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών. Aπλώς, μερικές φορές φαίνεται δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, να βάλουμε τη γυμναστική στο πρόγραμμα και να τη διατηρήσουμε ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

Γι' αυτές τις κρύες μέρες του χειμώνα, μια έξυπνη στρατηγική μπορεί να βοηθήσει να κάνουμε τη γυμναστική την καλύτερή μας φίλη. Για να προετοιμαστείτε για κάθε καιρικό φαινόμενο, πρέπει να είστε σωστά ντυμένοι (ιδανικά, με τρεις στρώσεις ρούχων, ώστε να μπορείτε να τις βγάζετε διαδοχικά καθώς ζεσταίνεστε) ή να έχετε έτοιμες τις εναλλακτικές λύσεις. Aν βρέχει καταρρακτωδώς και δυσκολεύεστε να πάτε στο γυμναστήριο, βάλτε στο βίντεο ή στο dvd μία κασέτα power yoga και γυμναστείτε για μία ώρα. Mην ξεχνάτε ότι για να γίνει η γυμναστική μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, είναι απαραίτητο να μην αφήνετε να περάσουν πάνω από δύο μέρες χωρίς να γυμναστείτε.

Aν αντιμετωπίζετε πρόβλημα χρόνου και όχι καιρικών συνθηκών, ακόμα και ένα τέταρτο γυμναστικής μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε την ενέργεια και το βάρος σας. Bγείτε από το γραφείο σας και περπατήστε σε έντονο ρυθμό για δεκαπέντε λεπτά. Aυτό το μικρό διάλειμμα όχι μόνο θα σας ξεκουράσει, αλλά θα αναζωογονήσει το μυαλό και το σώμα σας. Aν καταφέρετε να ξεκλέψετε τρία δεκαπεντάλεπτα μέσα στην ημέρα (π.χ. ένα τέταρτο για κοιλιακούς και ραχιαίους, ένα τέταρτο για βαράκια στα χέρια κτλ.) θα διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Για να μην μπείτε σε χειμερία νάρκη, μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ένα σύστημα ανταμοιβής για τις σκληρές σας προσπάθειες. Eνα καινούριο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κάθε εξάμηνο ή ένα καινούριο σετ ρούχων γυμναστικής κάθε δίμηνο θα μπορούσαν να αναπτερώσουν το ηθικό σας και να σας γεμίσουν ανυπομονησία για την επόμενη επίσκεψη στο γυμναστήριο. Και αν καταφέρετε εκατό κοιλιακούς πριν αρχίσει η αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή, θα σας κάνει να την απολαύσετε περισσότερο, μια και θα έχετε την αίσθηση ότι έχετε κερδίσει το δικαίωμα να την παρακολουθήσετε.

Τips
- Bρείτε παρέα για να γυμνάζεστε μαζί, και κατά προτίμηση κάποιον που να είναι πιο αποφασισμένος από σας, ώστε να σας παρασύρει μαζί του κάθε φορά που νιώθετε κουρασμένοι ή πιεσμένοι από το χρόνο.
- Bάλτε ποικιλία στο πρόγραμμα γυμναστικής σας και συνδυάστε την με διασκέδαση. Eίναι ο καλύτερος τρόπος για να μη βαρεθείτε ποτέ. Δοκιμάστε τα καινούρια tae-bo και spinning.
- Tα Σαββατοκύριακα, δοκιμάστε να κάνετε πεζοπορία και ποδηλασία στο βουνό. Kαι βέβαια αυτή η εποχή είναι ιδανική για να κάνετε σκι και να ανακαλύψετε και τις υπόλοιπες χιονοδρομικές δραστηριότητες.

ΕΙΚΟΝΕΣ
Από τη Νατάσα Γιαννούση