Διασταυρώστε τα ξίφη σας!

18.03.2003
Αν έχετε τέλεια αντανακλαστικά, ταχύτητα, ευστροφία, και ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, τότε η ξιφασκία είναι το ιδανικό άθλημα για εσάς!
Στο άκουσμα της λέξης ξιφασκία το μυαλό των περισσοτέρων ανατρέχει σε ήρωες, όπως ο Ζορό και ο Συρανό ντε Μπερζεράκ που μάγευαν στο παρελθόν με την επιδεξιότητά τους στο ξίφος.
Η ξιφομαχία ήταν -μέχρι και πριν από έναν αιώνα- ένας αγώνας όχι μόνο γοήτρου, αλλά και επιβίωσης... όπου επικρατούσε και ζούσε ο ισχυρότερος.

Σήμερα η ξιφασκία δεν έχει καμία σχέση με το αιματηρό παρελθόν της καθώς συγκαταλέγεται στα πιο όμορφα και συναρπαστικά αθλήματα. Από το 1896 μάλιστα, είναι Ολυμπιακό άθλημα για τους άντρες και από το 1924 για τις γυναίκες.

Πρόκειται για μία εντελώς ακίνδυνη μορφή "τέχνης" που διατηρεί τα ελκυστικά και μυστηριώδη στοιχεία των περασμένων αιώνων. Ενας αγώνας ξιφασκίας θα μπορούσε να παρομοιαστεί με έναν αγώνα σκακιού καθώς οι δύο αντίπαλοι δρουν βάση στρατηγικής. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτή... Ο αγωνιζόμενος πρέπει να έχει τέλεια αντανακλαστικά, να χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, ευστροφία, αυτοσυγκέντρωση, ισορροπία και να βρίσκεται σε άψογη φυσική κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να "πιάσει" κάποιος στα χέρια του ξίφος, θα πρέπει να προπονηθεί πολλές ώρες προκειμένου να δυναμωσούν ικανοποιητικά όλοι οι μύες του σώματός του. Μιλάμε δηλαδή για έναν άψογο συνδυασμό σώματος, μυαλού και ψυχής.

Σήμερα, φανατικοί του είδους είναι όχι μόνο άντρες, αλλά και γυναίκες, οι οποίοι ασκούνται ατομικά και ομαδικά. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να φοράνε ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό προς αποφυγήν τραυματισμών. Ειδική Ζακέτα, μάσκα, γάντια, παντελόνι ξιφασκίας, λευκές κάλτσες, επίπεδα παπούτσια και φυσικά το ξίφος είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ του ξιφομάχου. Η πίστα ξιφασκίας κατασκευάζεται από μουσαμά, λάστιχο, φελλό ή κάποιο συνθετικό υλικό.
Τα ξίφη των αθλητών χωρίζονται σε τρία είδη, τα οποία διαφέρουν ως προς το σχήμα τους, την τεχνική και τους κανονισμούς του παιχνιδιού.

1. Επέ ή Ξίφος Μονομαχίας (epιe) Εδώ, η επαφή γίνεται με την άκρη του ξίφους στον κορμό του αντιπάλου
2. Φουάλ ή Ξίφος Ασκήσεων (foil) Εδώ, η επαφή γίνεται πάλι με την άκρη του ξίφους σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του αντιπάλου
3. Σαμπρ ή Σπάθη (sabre) Η επαφή γίνεται τόσο με την άκρη όσο και με τη κόψη του σπαθιού.


Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ για να πλοηγηθείτε στο site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας.