Εσύ τι χρώμα θα φας;

22.08.2005
Η δίαιτα που σχεδιάζεται με βάση το χρώμα των τροφών, διαχωρίζοντας τις φυτικές και ζωικές τροφές σε κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες, πράσινες, μπλε, λουλακί και βιολετί είναι η νέα τρέλα που σαρώνει ανά τον κόσμο. Η ιδιόρρυθμη αυτή διατροφή λειτουργεί με βάση τις αρχές της xρωματοθεραπείας, σύμφωνα με τις οποίες κάποια χρώματα δρουν διεγερτικά, ενώ άλλα κατευναστικά.
Η δίαιτα που σχεδιάζεται με βάση το χρώμα των τροφών, διαχωρίζοντας τις φυτικές και ζωικές τροφές σε κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες, πράσινες, μπλε, λουλακί και βιολετί είναι η νέα τρέλα που σαρώνει ανά τον κόσμο.
Η ιδιόρρυθμη αυτή διατροφή λειτουργεί με βάση τις αρχές της χρωματοθεραπείας, σύμφωνα με τις οποίες κάποια χρώματα δρουν διεγερτικά, ενώ άλλα κατευναστικά.

Οι κόκκινες τροφές: Λαχανικά και φρούτα κόκκινου χρώματος, αλλά και το κόκκινο κρέας, χαρίζουν ενέργεια αυτοπεποίθηση, ενώ τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης δίαιτας ισχυρίζονται ότι καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες "κόκκινων" τροφών, ανακουφίζονται τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι πορτοκαλί τροφές: Όλα τα λαχανικά και φρούτα αυτού του χρώματος, όπως επίσης και ο κρόκος του αβγού, θεωρούνται αντιοξειδωτικές τροφές, τονώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη διαδικασία της πέψης. Είναι καλύτερα να καταναλώνονται το απόγευμα.

Οι κίτρινες τροφές: Λεμόνια, μπανάνες και οτιδήποτε άλλο κίτρινο μπορείτε να φανταστείτε ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία βοηθά το συκώτι σας, το νευρικό και το ενδοκρινικό σας σύστημα. Επίσης, θεωρούνται ιδανικές τροφές για αποτοξίνωση.

Οι πράσινες τροφές: Όλα τα πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι αγχολυτικά, προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν την πίεση. Καλύτερα να λαμβάνονται το πρωί.

Οι μπλε τροφές: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μούρα, τα δαμάσκηνα και τα φύκια. Ιδιότητά τους είναι να καταπολεμούν τον πονοκέφαλο και τις διαταραχές του ύπνου, ενώ βοηθούν στην επούλωση των φλεγμονών. Προσοχή, όμως, στην υπερκτανάλωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη!

Οι λουλακί: Οι σταφίδες, οι μαύρες ελιές και η σάλτσα σόγιας περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή. Έχουν ιδιότητες ηρεμιστικές, οξύνουν τις αισθήσεις της ακοής και της όρασης, διατηρούν το δέρμα υγιές και ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.

Οι βιολετί τροφές: Μια μελιτζάνα ή ένα μαβί μπρόκολο θα τονώσουν το νευρικό σας σύστημα, θα σας βοηθήσουν να αποβάλετε το άγχος και θα απομακρύνουν κάθε αίσθημα ανασφάλειας ή απειλής από αγνωστη αιτία, που τυχόν νιώσετε.