Σηκώστε τα βάρη της ομορφιάς σας!

28.03.2003
Νομίζετε ότι οι σταρ του Χόλυγουντ γεννήθηκαν όλες "προικισμένες" με καλοσμιλεμένους γλουτούς και ατσάλινους κοιλιακούς; Απλώς ακολουθούν πιστά τις συμβουλές των προσωπικών τους "βασανιστών"...
Διάσημοι γυμναστές, γυμναστές διάσημων... Μα τι νομίσατε; Οι σταρ του Χόλυγουντ γεννήθηκαν όλες "προικισμένες" με καλοσμιλεμένους γλουτούς και ατσάλινους κοιλιακούς; Απλώς ακολουθούν πιστά τις συμβουλές των προσωπικών τους "βασανιστών", που ομολογουμένως αντιμετωπίζουν την προπόνηση των σταρ με πολλή αυστηρότητα. Υπάρχει άλλωστε καλύτερη διαφήμιση της δουλειάς τους, από τη βελτίωση της εικόνας των διάσημων γυναικών της show biz ;

Εμείς συγκεντρώσαμε τις συμβουλές τους και σας παρουσιάζουμε τα "μυστικά" της σωστής άσκησης δια στόματος των πλέον ειδικών του είδους. Εμπιστευτείτε τις οδηγίες τους και αποκτήστε κι εσείς το σώμα που ονειρεύεστε. Γιατί - όπως και να το κάνουμε - το στιλ και το μακιγιάζ μπορεί να γοητεύουν, όμως το καλλίγραμμο σώμα κρατά τα σκήπτρα στο ερωτικό παιχνίδι, ακόμα και για όσες δεν ανήκουν στην κατηγορία των γυναικών που έχουν αποκτήσει το δικό τους αστέρι στο Hall of Fame!

Ποιος μίλησε για αδύναμο φύλο;

Η γυμνάστρια: Άσλεϋ Μπόρντεν

Διάσημη για: Το συνδυασμό "παραδοσιακών" ασκήσεων με τεχνικές και κινήσεις δανεισμένες από το kick boxing. Η Κριστίνα Αγκιλλέρα και η Άνναμπεθ Γκις είναι εκ των πλέον φανατικών αυτού του είδους της προπόνησης.

Η συμβουλή της: Για την ενδυνάμωση των μυών των χεριών, των ώμων και τις πλάτης προτιμείστε μεγάλα βάρη με λίγες επαναλήψεις κι όχι το αντίθετο. Οι μυς για να αναπτυχθούν πρέπει να "δουλέψουν" αργά, με μεγάλα βάρη, ώστε να αποκτήσουν όγκο. Οι πολλές επαναλήψεις με μικρή αντίσταση κάνουν τα χέρια να φαίνονται νευρώδη, τα διατηρούν όμως αδύνατα, χωρίς καμπύλες.

Η άσκηση που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει: Κάμψεις! Η Μπόρντεν θεωρεί τα push ups "εκ των ουκ άνευ" για τη σωστή άσκηση των χεριών, του στήθους και της πλάτης. Γιατί άλλωστε είναι η πιο διαδεδομένη άσκηση στο στρατό, αν όχι γιατί δυναμώνει πραγματικά το κορμί; Πώς θα κάνετε σωστά push ups: Γονατίζοντας στα τέσσερα, με τα χέρια τεντωμένα στο ύψος των ώμων, τις παλάμες στο έδαφος και το κεφάλι να κοιτά κάτω, τεντώστε τα πόδια προς τα πίσω, στηρίζοντας το βάρος σας στις μύτες. Λυγίστε τους αγκώνες προσπαθώντας να φέρετε το στήθος σας κοντά στο έδαφος και επαναλάβατε για τρία περίπου σετ των 10 επαναλήψεων. Για είστε αρχάρια, μπορείτε να στηρίζεστε στα γόνατα, μέχρι να δυναμώσετε τον κορμό και τα χέρια σας, ώστε να κάνετε ολοκληρωμένη την κίνηση.

Oι σταρ την προτιμούν γιατί: Δεν τις αφήνει να εγκαταλείψουν! Η Μπόρντεν έχει αναγάγει το κλασικό "δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει μόνο δε θέλω" σε πρακτική που εφαρμόζει σε όλες τις πελάτισσές της. "Μόνο σε περίπτωση κάκωσης ενός μυός, ή άλλου παρόμοιου ατυχήματος επιτρέπω τη διακοπή της άσκησης", λέει χαρακτηριστικά. Όργανα που προτείνει: Πολλά βαράκια και ειδικές μπάλες για μασάζ των μυών έπειτα από την έντονη καταπόνηση. Η γυμνάστρια θεωρεί το μασάζ πολύ καλύτερο από τις διατάσεις και το stretching για την ανακούφιση του σώματος μετά από την άσκηση.

Καλλίγραμμη σιλουέτα σε λιγότερο χρόνο;

Ο γυμναστής: Γκούναρ Πέτερσον

Διάσημος για: Το τεράστιο γυμναστήριο που διατηρεί στο Μπέβερλυ Χιλς της Καλιφόρνια που περιλαμβάνει από όργανα γυμναστικής μέχρι τεχνητούς τοίχους αναρρίχησης, εκτός φυσικά από ασήκωτα βάρη! Η Τζένιφερ Λόπεζ, η Ατζελίνα Τζολί, η Λιβ Τάιλερ, η Κάμερον Ντίαζ και η Πενέλοπε Κρουζ είναι μερικές από τις διασημότητες που έχουν επιλέξει το γυμναστήριο του Πέτερσον για να ... καταπονούν τα σφριγηλά κορμιά τους.

Η συμβουλή του: Ο χρόνος είναι πολύτιμος, γι' αυτό μην τον σπαταλάτε άσκοπα. Η μέση γυναίκα, μπορεί να μειώσει το χρόνο που γυμνάζεται κατά 20 λεπτά φέρ' ειπείν και όμως να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα. Πώς; Κρατώντας το σώμα της σε αδιάκοπη κίνηση και παραλείποντας τα διαλείμματα ανάμεσα στις ασκήσεις. Ένα σετ από κάμψεις, έπειτα κοιλιακοί, μετά πηδηματάκια ή τρέξιμο, χωρίς ανάπαυση, αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και εξοικονομεί χρόνο, χωρίς εκπτώσεις στο αποτέλεσμα!

Οι σταρ τον προτιμούν γιατί: Δεν τις αφήνει να βαρεθούν. Αρχή του είναι να εναλλάσσει τις ασκήσεις, ώστε να δουλεύει το ίδιο σημείο του σώματος, όχι όμως με τις ίδιες κινήσεις, ή βάρη, ώστε η προπόνηση να καταντήσει μονότονη. "Αυτό είναι το μυστικό μου με τη JLo", δηλώνει ο Πέτερσον. "Βαριέται μια μέρα το ποδήλατο; Κάνουμε πηδηματάκια με σχοινάκι. Την κουράζει το τζόγγιγκ στον ηλεκτρονικό διάδρομο; Βγαίνουμε στο πάρκο για αλλαγή!"

Για ζηλευτούς μηρούς!

Η γυμνάστρια: Ζίλλιαν Χέσσελ

Διάσημη για: Το "σμίλεμα" των κορμιών πολλών επώνυμων γυναικών, όπως η Έμμα Τόμσον και η Χόλυ Χάντερ.

Η συμβουλή της: Χρησιμοποιείστε βαράκια στις ασκήσεις σας, κρατώντας τα στα χέρια ή δένοντάς τα στα πόδια. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για αποτελεσματική ενδυνάμωση του κορμού, της πλάτης και των άκρων σας.

Η άσκηση που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει: Εναλλάξ κύκλους με τα πόδια, κατά τη φορά του ρολογιού, ξαπλωμένη κάτω, με τα χέρια κολλημένα στον κορμό και τα πόδια τεντωμένα μπροστά. Η Χάντερ έκανε αυτήν την άσκηση με θρησκευτική ευλάβεια, όταν προετοιμαζόταν για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής ταινίας "Όταν η Μπίλυ νίκησε το Μπόμπυ", ώστε να σχηματιστούν οι μυς των ποδιών της.

Αγαπήστε το σώμα σας πιθαμή προς πιθαμή!

Η γυμνάστρια: Σην Κορν

Διάσημη για: Την ενδυνάμωση των κορμιών των Άσλευ Τζουντ, Ναόμι Ουάτς, Χέδερ Γκρέιαμ και Σάλλυ Φηλντ στο Κέντρο Γιόγκα που διατηρεί στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Η συμβουλή της: Μην είστε τόσο επικριτικές με τις ατέλειές σας. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άσχημα για το σώμα σας, δοκιμάστε να ξαπλώσετε και με τις φτέρνες σας ενωμένες να αφήσετε τα πόδια σας να πέσουν λυγισμένα δεξιά και αριστερά αντιστοίχως. Τοποθετείστε το ένα χέρι στους κάτω κοιλιακούς σας, το άλλο στη θέση της καρδιάς και πάρτε βαθιές εισπνοές, εκπνέοντας αργά. Δοκιμάστε τώρα να σκεφτείτε τα σημεία που σας αρέσουν επάνω σας κι όχι αυτά για τα οποία νιώθετε μειονεκτικά. "Αυτή είναι μια στάση χαλάρωσης, που με ξεκουράζει και με κάνει να αισθάνομαι συμφιλιωμένη με το σώμα μου τις 'δύσκολες' ημέρες του μήνα, που γίνομαι υπερευαίσθητη και πλαδαρή" εξομολογείται η Κορν.

Η άσκηση που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει: Η "στάση του πολεμιστή", όπως λέγεται στη γλώσσα της γιόγκα. Η άσκηση αυτή απομακρύνει την ένταση και το στρες που συσσωρεύεται στα πόδια και ειδικά στους μυς των μηρών. Με το αριστερό πόδι ελαφρά λυγισμένο, σηκώστε το δεξί σε γωνία 90 μοιρών περίπου και με τα χέρια πάνω από το κεφάλι με τις παλάμες προς τα μέσα, κρατηθείτε ακίνητες για πέντε περίπου αργές αναπνοές. Επαναλάβατε το ίδιο αλλάζοντας πόδι.

Διατροφή, το ήμισυ του παντός!

Ο γυμναστής: Γκρεγκ Άιζακς

Διάσημος για: Τις χρυσές συμβουλές διατροφής που προσφέρει απλόχερα στους θαμώνες του γυμναστηρίου Equinox Gym, στη Δυτική Ακτή. Επώνυμοι πελάτες του, η Τζένιφερ Άνιστον και πολλοί ακόμα από το καστ της τηλεοπτικής σειράς "Τα φιλαράκια", το τοπ μόντελ Άλι Λάντρυ κ.α.

Η συμβουλή της: Αποφύγετε στη διατροφή τους οτιδήποτε συσκευασμένο. Οι τροφές αυτές έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θερμίδες από τις φυσικές, ενώ τα συντηρητικά τους αποδυναμώνουν τον οργανισμό και στερούν από το σώμα την ενέργεια που απαιτείται για μια έντονη άσκηση.

Η άσκηση που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει: Εναλλάξ ανοίγματα των ποδιών με βαράκια στα χέρια, μια άσκηση που δυναμώνει τους μύες των μηρών, της κοιλιάς και των χεριών. Κρατώντας μια μεταλλική μπάλα ή ένα βαράκι και με τα δυο χέρια τεντωμένα στο ύψος του στήθους, λυγίζετε το δεξί σας πόδι μπροστά και κρατάτε τη στάση αυτή ταλαντεύοντας το σώμα σας για λίγες επαναλήψεις. Επιστρέφετε στην όρθια στάση και επαναλαμβάνετε με το αριστερό.

Χρειάζεστε κίνητρα;

Ο γυμναστής: Tζέιμι Μίλνς

Διάσημος για: τα μαθήματα καράτε που παρέδιδε στη Σίντυ Κρόφορντ και τα ...βασανιστήρια, στα οποία υποβάλλει την Κριστίν Ντέιβις του "Sex and the city" και την Καλίστα Φλόκχαρτ. Ο Μιλνς είναι αυστηρός στο θέμα της ενδυνάμωσης, καθώς η ειδικότητά του είναι οι πολεμικές τέχνες.

Η συμβουλή της: Όταν η άσκηση θέτει ως μόνο στόχο τη βελτίωση ενός σημείου του σώματος (π.χ. γλουτοί, πλάτη ή κοιλιακοί), γρήγορα γίνεται βαρετή και διακόπτεται πριν ο στόχος επιτευχθεί. "Οι πειραματισμοί με νέους τρόπους άσκησης και ενδυνάμωσης, είτε αυτοί είναι το καράτε, είτε ο χορός, είτε πάλι η ενασχόληση με ένα σπορ, δίνουν κίνητρα και έχουν διάρκεια. Μη φοβάστε να αλλάζετε το είδος της γυμναστικής σας, ώστε να ανανεώνεστε και να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια!"

Οι σταρ τον προτιμούν γιατί: Γιατί ενθαρρύνει τις προσπάθειές τους και τις επιβραβεύει για την πρόοδο που σημειώνουν, ακόμα κι όταν αυτή είναι μικρή. Ο Μιλνς θεωρεί ότι αυτό είναι το μυστικό, ώστε μια γυναίκα να θέλει συνεχώς να βελτιώνει τις επιδόσεις της.

Όργανα που προτείνει: Μεταλλικές μπάλες για πολλαπλές χρήσεις. Πρόκειται για ένα όργανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σκουότ και να γυμνάσει ακόμα και τους πιο μικρούς μυς που κανείς ίσως δεν ξέρει ούτε την ύπαρξή τους.

Ατσάλινοι κοιλιακοί!

Η γυμνάστρια: Τρίσα Χάρριγκτον

Διάσημη για: την εξαντλητική προπόνηση, στην οποία υπέβαλε τη Σάρα Μισέλ Ζελλάρ, ώστε να αποκτήσει τους καλοσχηματισμένους κοιλιακούς της! Η Χάρριγκτον, πρώην χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου, ξέρει καλά τα μυστικά της γυμναστικής.

Η συμβουλή της: Η στάση του σώματος δεν είναι λιγότερο σημαντική από την άσκηση. Να στέκεστε λοιπόν "στητή" και ευθυτενής, ώστε να βελτιώνετε την εικόνα σας. Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι αυτό σημαίνει να προτάσσουν το θώρακα και το στήθος τους. Λάθος! Η σωστή στάση επιτυγχάνεται μαζεύοντας την κοιλιά σας προς τα μέσα, σα να προσπαθείτε να την ευθυγραμμίσετε με τη σπονδυλική σας στήλη.

Η άσκηση που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει: Τι άλλο; Να γυμνάζει εντατικά τους μυς της κοιλιάς της με 100 περίπου επαναλήψεις την ημέρα. "Δυναμώνοντας τους κοιλιακούς σας, θα ..."χωρέσετε" και πάλι στις στενές σας φούστες και τα ασφυκτικά τζηνς σας, αλλά θα αισθάνεστε καλύτερα και στις δύσκολες μέρες της εμμηνόρροιας", συμβουλεύει η Χάρριγκτον.

Όργανα που προτείνει: Ειδικούς πάγκους με κλίση για μεγαλύτερη αντίσταση, κατά την άσκηση τω κοιλιακών και ? βιντεοκασέτες με προγράμματα εντατικής προπόνησης.

Η ελληνική εκδοχή του "celeb training"!

H γυμνάστρια: Σοφία Παθέκα

Διάσημη για: την εισαγωγή του tae bo στα ελληνικά γυμναστήρια, ένα είδος αερόβιας άσκησης με κινήσεις δανεισμένες από τις πολεμικές τέχνες, το οποίο έχει γίνει πλέον αρκετά δημοφιλές. Προπονεί αρκετές κοσμικές κυρίες και συζύγους Ελλήνων επιχειρηματιών και έχει εμφανιστεί επανειλημμένως σε τηλεοπτικές επιδείξεις γυμναστικής.

Η συμβουλή της: "Μην παραμελείτε του κοιλιακούς μυς σας. Εκτίθενται από τα περισσότερα γυναικεία ρούχα και επιπλέον προδίδουν τις διατροφικές σας συνήθειες. Σημαντικό είναι να εναλλάσσετε τους τρόπους άσκησης των κοιλιακών μυών, ώστε να μην εθίζονται σε ένα μόνο τρόπο και η άσκηση δεν έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε την άρση των ποδιών με διαφορετικές γωνίες, αν έχετε συνηθίσει να γυμνάζετε την κοιλιά σας μόνο με άρσεις του κορμού" συμβουλεύει η Σοφία Παθέκα. Επιπλέον προτείνει το tae bo ως την ιδανικότερη μορφή αερόβιας δραστηριότητας: "Στο tae bo η καύση του λίπους γίνεται ευκολότερα. Οι απότομες, εκρηκτικές κινήσεις γυμνάζουν τους μυς αποτελεσματικά, ενώ η απουσία της χορογραφίας επιτρέπει την εστίαση όλης της προσοχής στη σωστή εκτέλεση της άσκησης και όχι απλώς στα βήματα και τις κινήσεις."

H άσκηση που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει: Ασκήσεις για τους κοιλιακούς απαραιτήτως και ασκήσεις για τους προσαγωγούς και τους απαγωγούς στα ειδικά όργανα του γυμναστηρίου, είτε μόνη σας, ξαπλωμένη στο πλάι, με το κεφάλι στηριγμένο στον αγκώνα σας και τα πόδια τεντωμένα στην ίδια γραμμή με τον κορμό. Με πολλά σετ επαναλαμβανόμενων άρσεων του εξωτερικού ποδιού γυμνάζετε τα "δύσκολα" σημεία των απαγωγών, τα λεγόμενα "ψωμάκια". Στη συνέχεια αλλάξτε πλευρά.

Όργανα που προτείνει: Αλτήρες και βαράκια για τα χέρια και τα πόδια, αξεσουάρ που μπορεί κάθε γυναίκα να έχει στον προσωπικό της χώρο, ώστε να κρατιέται σε φόρμα ακόμα και όταν δεν έχει χρόνο να πάει τακτικά στο γυμναστήριο.

Ανθή Νταουσάνη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ