Παχυσαρκία: μια παγκόσμια επιδημία

30.05.2003
Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία που έχει προσβάλει πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά όπως προειδοποιεί διακεκριμένος διατροφολόγος, το χειρότερο δεν έχει έλθει ακόμα, καθώς οι υπέρβαροι έφηβοι θα πυροδοτήσουν κάποια στιγμή ένα μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας, εφόσον σύντομα θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.
Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία που έχει προσβάλει πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά όπως προειδοποιεί διακεκριμένος διατροφολόγος, το χειρότερο δεν έχει έλθει ακόμα, καθώς οι υπέρβαροι έφηβοι θα πυροδοτήσουν κάποια στιγμή ένα μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας, εφόσον σύντομα θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

"Η νέα γενιά, η γενιά που έπεται, θα είναι ακόμα πιο παχύσαρκη από τη δική μας, πράγμα που δεν κάνει το μέλλον να φαίνεται ιδιαίτερα ρόδινο", δήλωσε ο δρ. Μπικαελ Φόγκελχολμ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο δρ. Φόγκελχολμ, ο οποίος προεδρεύει στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία που αρχίζει στο Ελσίνκι την Παρασκευή, παρατήρησε στην ίδια συνέντευξη ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων έχει αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς απ' ό,τι μεταξύ των μεσηλίκων. "Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι όταν παρέλθει η σημερινή γενιά θα ακολουθήσει μία γενιά λιπόσαρκων", τόνισε ο διακεκριμένος διατροφολόγος ο οποίος είναι διευθυντής του ανεξάρτητου UKK, Ινστιτούτου Προαγωγής της Υγείας της Φινλανδίας. Η συστηματική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και οι ατέλειωτες ώρες στην πολυθρόνα μπροστά σε μία τηλεόραση ή στο κομπιούτερ, έκαναν ζημιά στη νέα γενιά. "Οι περισσότεροι παχύσαρκοι ενήλικες δεν υπήρξαν παχύσαρκα παιδιά", λέει ο Φόγκελχολμ. "Τα περιττά κιλά τα απέκτησαν μετά την ηλικία των 25 ή 30 ετών. Σήμερα όμως βλέπουμε όλο και περισσότερα άτομα που είναι ήδη παχύσαρκα στην ηλικία των 10, 15 ή 20 ετών. Εάν συνεχισθεί αυτή η τάση, το μέλλον δεν διαγράφεται καλύτερο. Διαγράφεται χειρότερο, εκτός εάν βρούμε τρόπο πρόληψης της παχυσαρκίας", επισημαίνει.

Ο δρ. Φόγκελχολμ πιστεύει ότι η λύση του προβλήματος έγκειται σε ριζικές αλλαγές που ενθαρρύνουν τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους να ασκούνται περισσότερο και να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Τονίζει όμως παράλληλα ότι ένα τμήμα της λύσης του προβλήματος αφορά το πώς σχεδιάζονται τα κέντρα των πόλεων, πώς λειτουργεί η αγορά τροφίμων καθώς και το μέγεθος των μερίδων που σερβίρονται. "Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμπεριφορά", λέει.

Στο συνέδριο, που θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου, παίρνουν μέρος 1.500 γιατροί, διατροφολόγοι, ερευνητές και γενετιστές