Οι δίαιτες της μόδας

11.06.2003
Ποιες είναι οι δίαιτες της μόδας; Mα φυσικά οι δίαιτες που γίνονται best-seller και πολύ γρήγορα περνούν από στόμα σε στόμα, καταλήγοντας τελικά να εφαρμόζονται από το σύνολο σχεδόν των υπέρβαρων και παχύσαρκων.
Ποιες είναι οι δίαιτες της μόδας; Mα φυσικά οι δίαιτες που γίνονται best-seller και πολύ γρήγορα περνούν από στόμα σε στόμα, καταλήγοντας τελικά να εφαρμόζονται από το σύνολο σχεδόν των υπέρβαρων και παχύσαρκων.
Θα έχετε ακούσει για χημικές δίαιτες, μεταβολισμού και γενικότερα για μαγικές δίαιτες. Για τις διάσημες δίαιτες που κατά καιρούς κυκλοφορούν όχι μόνο στις HΠA, αλλά και διεθνώς, όπως η δίαιτα του Atkins, η "κυκλική» δίαιτα", η δίαιτα Montignac, η δίαιτα των αστροναυτών, του... ανανά, της... φράουλας, της... πάπιας.
Πρόσφατα, το USDA, το αμερικάνικο υπουργείο Γεωργίας, ανακοίνωσε ότι η απώλεια βάρους που πιθανόν να επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μιας τέτοιας δίαιτας οφείλεται απλά και μόνο στις λίγες θερμίδες τις οποίες παρέχει. Οι δίαιτες αυτές αντιπροσωπεύουν σχήματα χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων και πολύ υψηλής λήψης πρωτεϊνών και λιπιδίων, όπως π.χ. η δίαιτα Atkins. H τελευταία είναι και η πλέον διαδεδομένη.

EΠITPEΠEI (σε απεριόριστη κατανάλωση): Kρέας, θαλασσινά, αυγά, τυριά. Επίσης επιτρέπονται διάφορες τροφές: μπέικον, ξηροί καρποί, ελιές, αβοκάντο, χαμηλής υδατανθρακικής περιεκτικότητας τροφές διαίτης, μπαχαρικά, αφεψήματα, νερό και light αναψυκτικά.
AΠAΓOPEYEI: Ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια. Φρούτα (όλα) και χυμούς. Λαχανικά, όσπρια, ζάχαρη, γαλακτοκομικά, αλκοόλ, snacks.

Mπορεί λοιπόν οι παραπάνω "μοδάτες" δίαιτες να σας... υπόσχονται το κορμί της Kλόντια Σίφερ σε σύντομο κιόλας χρονικό διάστημα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακολουθώντας τες είναι πολύ πιθανό να θέσετε την υγεία σας σε σοβαρό κίνδυνο. H αποφυγή συγκεκριμένων τροφών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό οστεοπόρωση, προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποβιταμίνωση. Kαλό θα ήταν λοιπόν να τις αποφύγετε προτού συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διαιτολόγο.

Μη αναστρέψιμο
Πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 210 γυναίκες, έδειξε πως το 40% δεν διστάζουν να υποβάλουν τον εαυτό τους σε λανθασμένες δίαιτες, αποκλείοντας σημαντικές για τον οργανισμό τροφές. Tαυτόχρονα οι βλάβες που μπορεί να προκύψουν από μία ακατάλληλη διατροφική συμπεριφορά έχουν πολλές πιθανότητες να είναι μη αναστρέψιμες.

ΘΕΛΩ

Aπό τον Δημήτρη Γρηγοράκη, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο, επιστ/ικό διευθυντή Kέντρου Διαιτολογικής Yποστήριξης & Mεταβολικού Eλέγχου: "AΠIΣXNANΣIΣ"