Πόσες διατάσεις κάνατε σήμερα;

13.06.2003
Aν επιμένετε να κάνετε γυμναστική, παραμελώντας τις διατάσεις σας είναι καιρός να αναθεωρήσετε τις συνήθειές σας.
Aν επιμένετε να κάνετε γυμναστική, παραμελώντας τις διατάσεις είναι καιρός να αναθεωρήσετε τις συνήθειές σας. Tο καλό στρέτσινγκ είναι απαραίτητο στοιχείο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκγύμνασης, καθώς προσφέρει ελαστικότητα, προστατεύει από τραυματισμούς και πιασίματα, απομακρύνει το γαλακτικό οξύ από τους μυς και αυξάνει την αντοχή τους στην καταπόνηση.
Tο στρέτσινγκ πρέπει να γίνεται μετά ή κατά τη διάρκεια της άσκησης και όχι πριν, όταν οι μύες είναι ακόμα σφιγμένοι και κρύοι. Oι περιοχές του σώματος που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, επειδή έχουν την τάση να χάνουν πιο εύκολα την ελαστικότητά τους, είναι χαμηλά στην πλάτη και τα πόδια (ιδιαίτερα οι τετρακέφαλοι, οι οπίσθιοι μηριαίοι και η κνήμη).
Oταν κάνετε διατάσεις, η έμφαση πρέπει να είναι στα μέρη του σώματος που νιώθετε ότι έχουν εκείνη τη στιγμή περισσότερη ανάγκη για διάταση. H πιο συχνή μορφή είναι το στατικό στρέτσινγκ, όπου μετακινείστε αργά μέχρι να νιώσετε το συγκεκριμένο σημείο του σώματος να τεντώνεται και στη συνέχεια κρατάτε τη θέση αυτή για 12 δευτερόλεπτα τουλάχιστον (προσοχή στην κατάχρηση, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τραυματισμούς!).
Mία πιο ήπια μορφή είναι το ενεργητικό στρέτσινγκ, στο οποίο η διάταση διαρκεί μόνο 2 δευτερόλεπτα, αλλά οι επαναλήψεις είναι περισσότερες. Στο ενεργητικό στρέτσινγκ συχνή είναι η χρήση ειδικού λάστιχου ή πετσέτας για την υποβοήθηση της διάτασης.

ΘΕΛΩ