Κυτταρίτιδα: πώς να την πολεμήσετε

15.09.2005
H κατανάλωση λιπαρών, ιδιαίτερα ζωικών, η κατάχρηση αλκοόλ και καπνού, η μη λήψη νερού και φυτικών ινών ενοχοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση και μεγιστοποίηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να προσέχουμε τα εξής: Kαταρχήν να αποφεύγουμε τα λιπαρά: τηγανητά, γλυκά, σοκολάτες, έτοιμα snacks, πίτσες, πίτες κλπ.
H κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα των 30 - 40, σε έναν σημαντικό αριθμό γυναικών και η αιτιολογία βρίσκεται, εκτός των άλλων, σε κακή διατροφική συμπεριφορά. H κατανάλωση λιπαρών, ιδιαίτερα ζωικών, η κατάχρηση αλκοόλ και καπνού, η μη λήψη νερού και φυτικών ινών ενοχοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση και μεγιστοποίηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να προσέχουμε τα εξής:
*Kαταρχήν να αποφεύγουμε τα λιπαρά: τηγανητά, γλυκά, σοκολάτες, έτοιμα snacks, πίτσες, πίτες κλπ.
*Tο οινόπνευμα και τα ζωικά προϊόντα περιέχουν πολλές θερμίδες και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης της κυτταρίτιδας.
*Tο σωματικό βάρος θα πρέπει να διατηρείται σε κανονικά επίπεδα, ενώ οι απότομες αυξομειώσεις του είναι πλέον επιβαρυντικές για το πρόβλημα αυτό.
*Aντίθετα, οπωσδήποτε θα πρέπει να καταναλώνεται πολύ νερό το οποίο λειτουργεί κατασταλτικά και μειώνει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.
*Eπίσης μεγάλη έμφαση κατανάλωσης πρέπει να δοθεί στα λαχανικά και τα φρούτα, το μαύρο ψωμί, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά.
Tέλος, βασικό μέλημα θα πρέπει να είναι η αύξηση της κίνησης και φυσικής δραστηριότητας μέσω της γυμναστικής.