Τελικά, καις μόνο 20 θερμίδες στο σεξ;

15.02.2013
Έχουμε επενδύσει τόσο πολύ στις θερμίδες που καίμε στη διάρκεια του σεξ. Κι έρχεται τώρα μια έρευνα για να μας καταρρακώσει!

Όσο καλό κι αν είναι το σεξ που κάνεις, αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ υποστηρίζουν πως θα κάψεις κατά μέσο όρο μόνο 21 θερμίδες!

Ότι το σεξ μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες είναι μάλιστα ένας μόνο από τους 7 μύθους που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την διαδικασία της απώλειας σωματικού βάρους.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine υποστηρίζει συγκεκριμένα πως η μέση σεξουαλική επαφή συμβάλλει στο να καούν μόλις 21 θερμίδες και άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντικός σύμμαχος στις προσπάθειες για αδυνάτισμα.

Η έρευνα βασίστηκε σε μελέτη διαστημάτων των 6 λεπτών ανά επαφή, αλλά δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις, καθώς όπως μεταδίδει το CBS, ειδικοί αμφισβητούν τα κίνητρά της, ισχυριζόμενοι ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έλαβαν χρηματοδότηση από πολυεθνικές αλλά και εταιρείες που παράγουν χάπια αδυνατίσματος.

Πάντως, η ομάδα του ερευνητή Ντέιβιν Άλισον (David Allison, Ph.D) κατέληξε στους εξής 7 μύθους απώλειας βάρους:

Μύθος Νο1: μικρές αλλαγές στις θερμίδες που καταναλώνουμε ή στις θερμίδες που καίμε καθημερινά, μας βοηθά να πετύχουμε σημαντικές αλλαγές στο βάρος μας μακροπρόθεσμα.

Η πραγματικότητα: μικρές αλλαγές στην πρόσληψη θερμίδων ή στην δαπάνη αυτών, δεν λειτουργεί συσσωρευτικά ή επ' αορίστου. Αλλαγές στη μάζα του σώματος τελικά ακυρώνει την αλλαγή στην πρόσληψη θερμίδων ή καύση.

Μύθος Νο2: το να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους στη μάχη κατά της παχυσαρκίας είναι το πιο σημαντικό. Διαφορετικά, όσοι υποφέρουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα αγχώνονται και χάνουν λιγότερο βάρος.

Η πραγματικότητα: Κάποια στοιχεία επιβεβαιώνουν πως άτομα παχύσαρκα που έθεσαν πιο φιλόδοξους στόχους, έχασαν περισσότερα κιλά.


Μύθος Νο3: το να χάνεις βάρος αργά είναι καλύτερο από την γρήγορη απώλεια. Τα κιλά που χάνονται γρήγορα, γρήγορα και επιστρέφουν.

Η πραγματικότητα: σύμφωνα με τις μελέτες του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, τα άτομα που έχασαν μια και καλή τα παραπανίσια κιλά τους πιο γρήγορα, διατήρησαν την απώλεια για χρόνια. Η σταδιακή απώλεια για χρόνια αποδείχτηκε τροχοπέδη!

Μύθος Νο4: τα άτομα που νιώθουν έτοιμα να αδυνατίσουν είναι πιο δεκτικά στο να κάνουν τις αλλαγές που απαιτούνται στον τρόπο ζωής και διατροφής τους. Οι διατροφολόγοι πρέπει να προσμετρούν το βαθμό ετοιμότητας των πελατών τους.

Η πραγματικότητα: ανάμεσα στα άτομα που προσπάθησαν να χάσουν βάρος, ο βαθμός ετοιμότητάς τους δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα που θα έχει η δίαιτα που θα κάνουν (θετικό ή αρνητικό).

Μύθος Νο5: το μάθημα της γυμναστικής παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Η πραγματικότητα: η γυμναστική με τον τρόπο που εκτελείται ως μάθημα στα σχολεία καμία δύναμη δεν έχει στην πρόληψη της παχυσαρκίς.

Μύθος Νο6: ο θηλασμός προστατεύει την μητέρα από μελλοντική ανάπτυξη παχυσαρκίας.

Η πραγματικότητα: ο θηλασμός έχει όντως πολλά θετικά οφέλη για τη μητέρα και για το έμβρυο. Πάντως, σε αυτά δεν προκύπτει να είναι η πρόληψη εμφάνισης παχυσαρκίας.

Μύθος Νο7: στην ερωτική πράξη μπορείς να κάψεις μέχρι 300 θερμίδες.

Η πραγματικότητα: το ποσοστό είναι μικρότερο κατά 1/20 των 300 θερμίδων που πιστεύαμε, καθώς η μέση σεξουαλική πράξη διαρκεί μόλις μερικά λεπτά.

Παρά τα ευρήματα, εσύ δίνε τον εαυτό σου στο σεξουαλικό παιχνίδι και κάψε όσες περισσότερες θερμίδες μπορείς!