Όταν τρέχω, νιώθω πόνο στον σπλήνα: Να ανησυχήσω;

14.05.2015
Μάθε γιατί προκαλείται και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις.

Καθώς έτρεχα για πολλή ώρα σε διάδρομο, ένιωσα ξαφνικά πόνο σαν «σουβλιές», αριστερά προς το νεφρό. Ο γυμναστής είπε ότι είναι ο σπλήνας μου, να μην ανησυχώ και να συνεχίσω. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ο ασκησιογενής πόνος στο σπλήνα εκδηλώνεται ανάμεσα στο στομάχι και το αριστερό νεφρό, ακριβώς κάτω από το διάφραγμα, και εμφανίζεται συνήθως ως «σουβλιές» κατά τη διάρκεια έντονης και παρατεταμένης άθλησης, π.χ. τρέξιμο, γιατί τις στιγμές αυτές η καρδιά αντλεί μεγάλη ποσότητα αίματος.

Αν οι «σουβλιές» είναι υποφερτές, τότε αρκεί να μειώσεις την ένταση της προσπάθειάς σου για μερικά λεπτά, χωρίς να τη διακόψεις, και το πρόβλημα συνήθως ξεπερνιέται από μόνο του.

Ο σπλήνας όμως μπορεί να πονάει και όταν υπάρχει κάποια σοβαρή μόλυνση στον οργανισμό, όπως λοιμώδης μονοπυρήνωση ή τοξοπλάσμωση, ή σε περιπτώσεις σοβαρής αναιμίας, οπότε συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, χλόμιασμα, ταχυκαρδία, ναυτία, τάση λιποθυμίας, έλλειψη όρεξης – αν λοιπόν έχεις τέτοιου είδους συμπτώματα ή/και σου ξαναπαρουσιαστεί πόνος, πρέπει να επισκεφθείς άμεσα γιατρό και όχι να βασίζεσαι σε «διαγνώσεις» μη ειδικών, π.χ. γυμναστών.