Οι υδατάνθρακες πριν ή μετά την προπόνηση;

23.06.2015
Μάθε τι χρειάζεται να προσέχεις σε σχέση με την κατανάλωση υδατανθράκων, εφόσον γυμνάζεσαι συστηματικά.

Γνωρίζω ότι οι υδατάνθρακες είναι βασικό στοιχείο στη διατροφή των ατόμων που γυμνάζονται συστηματικά. Προσωπικά, γυμνάζομαι καθημερινά κάνοντας αρκετά βάρη και πολύ τρέξιμο. Τι θα πρέπει να προσέχω σε σχέση με την κατανάλωση υδατανθράκων πριν και μετά την προπόνησή μου;

Στα γεύματα που προηγούνται του προγράμματος γυμναστικής, κατανάλωσε τροφές που περιέχουν μέτριες ποσότητες υδατανθράκων με χαμηλό ή μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, ώστε να διατηρείς σχεδόν σταθερά και χωρίς απότομες αυξομειώσεις τα επίπεδα του σακχάρου σου στο αίμα.

Εάν η γυμναστική σου είναι αρκετά έντονη και υπερβαίνει τα 75 λεπτά, πιες κατά τη διάρκειά της κάποιο αθλητικό αναψυκτικό με υδατάνθρακες μέτριου ή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, για να ενισχύσεις τα ενεργειακά σου αποθέματα και για να ενυδατωθείς ταχύτερα.

Τέλος, μετά την άσκηση πιες πολύ νερό και κατανάλωσε αρκετές τροφές με υδατάνθρακες υψηλού ή μέτριου γλυκαιμικού δείκτη και εύπεπτες πρωτεΐνες, έτσι ώστε να περιορίσεις την υπερπαραγωγή κορτιζόλης και να επιταχύνεις την επανασύνθεση του μυϊκού γλυκογόνου.

Τροφές με χαμηλό ως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη είναι τα περισσότερα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά ολικής άλεσης (πιτυρούχο ψωμί, ζυμαρικά, αναποφλοίωτο ρύζι, κ.ά.), ενώ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν κυρίως το μέλι, οι πολύ επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες (π.χ. άσπρο ψωμί) και τα τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη και γλυκόζη.