Πώς θα μειώσεις την κούραση μετά την προπόνηση;

28.07.2015
Δες τι μπορείς να κάνεις ώστε να «ξεκουράσεις» το σώμα σου μετά από τη γυμναστική.

Γυμνάζομαι έντονα. Τι πρέπει να κάνω από πλευράς διατροφής για να μειώσω την κούραση μετά την προπόνηση;

Για τη βέλτιστη ανάρρωση και αναδόμηση του οργανισμού υπάρχει ένα καθιερωμένο σύνολο διατροφικών πρακτικών που ακολουθούν σχεδόν όλοι οι αγωνιστικοί αθλητές, γνωστό στην επιστημονική βιβλιογραφία ως 4R: Restore (αποκατάσταση), Replenish (ανεφοδιασμός), Reduce (περιορισμός) και Rebuild (αναδόμηση).

Οι πρακτικές αυτές, για τις οποίες πρέπει να συμβουλευτείς αθλητίατρο ή αθλητικό διαιτολόγο, στοχεύουν τόσο στην ταχεία αποκατάσταση των επιπέδων υγρών, ενέργειας και διατροφικών στοιχείων που καταναλώθηκαν κατά την προπόνηση, π.χ. γλυκογόνο (υδατάνθρακες), όσο και στη σταδιακή αύξηση των αποθεμάτων τους κατά τις ώρες που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη προπόνηση.

Εν συντομία, φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό κι άλλα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σου, να καταναλώνεις πρωτεΐνες και υδατάνθρακες εντός 30 λεπτών μετά από αυτήν, π.χ. με τη μορφή ροφήματος, και στη συνέχεια να κάνεις συχνά γεύματα με ποικιλία διαφορετικών τροφίμων, σε ελεγχόμενες όμως ποσότητες, ανάλογες με τις ανάγκες σας.