Πώς θα κάψεις θερμίδες στην παραλία

12.08.2019
Πώς θα κάψεις θερμίδες στην παραλία
Πέρασε αποδοτικότερα το χρόνο σου στην παραλία, διασκέδασε, κάψε θερμίδες, αναζωογόνησε το σώμα σου με κολύμβηση και γυμναστική στη θάλασσα, περπάτημα και τζόκινγκ στην άμμο, σπορ μέσα κι έξω από το νερό. Και για να μην έχεις διλήμματα επιλογής, σου προτείνουμε τα καλύτερα και επισημαίνουμε πόσες θερμίδες καις σε 30 λεπτά.

Κολύμβηση

215 θερμίδες

Δεν έχει περιορισμούς ηλικίας, σωματικού βάρους ή φυσικής κατάστασης, προσφέρει ολοκληρωμένη εκγύμναση, χωρίς κραδασμούς και χωρίς ιδιαίτερη καταπόνηση των αρθρώσεων. Προθερμάνσου κολυμπώντας ελεύθερα και κατόπιν δοκίμασε εναλλαγές διάφορων στιλ (ελεύθερο, ύπτιο, πρόσθιο, πεταλούδα), επιλέγοντας όμως μόνο αυτά που γνωρίζεις καλά την τεχνική τους, μπορείς να κάνεις με σχετική άνεση και σε ευχαριστούν πιο πολύ. Το ελεύθερο στιλ γυμνάζει όλο το σώμα, ενώ το ύπτιο στιλ ενδείκνυται για χαλάρωση και ανακούφιση χρόνιων πόνων στη σπονδυλική στήλη. Για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, βάλε ως ελάχιστο στόχο τα 15-20 λεπτά συνεχόμενης κολύμβησης.

Κολύμβηση με βατραχοπέδιλα

245 θερμίδες

Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης τα βατραχοπέδιλα δρουν σαν προέκταση του σώματος μέσα στο νερό και σε αναγκάζουν να καταβάλεις περισσότερη δύναμη για να προωθηθείς, κάτι που γυμνάζει ακόμα περισσότερο το κάτω μέρος του σώματος και παράλληλα αυξάνει τις θερμίδες που καις από 10-20%, ανάλογα με το μήκος των βατραχοπέδιλων και το πόσο μαλακά ή σκληρά είναι. Μπορείς επίσης να τα χρησιμοποιήσεις ως επιπρόσθετη αντίσταση για διάφορες ασκήσεις ενδυνάμωσης και μυϊκής τόνωσης, ιδίως δε εάν τα συνδυάσεις με σανίδα πλεύσης: κρατώντας τη σανίδα με τα χέρια επιπλέεις ευκολότερα σε οποιαδήποτε θέση και έτσι συγκεντρώνεσαι καλύτερα στις ασκήσεις που κάνεις με τα πόδια, π.χ. ψαλιδάκια, διασταυρώσεις, κάμψεις και εκτάσεις.

Υδρογυμναστική

120 θερμίδες

Η θάλασσα αποτελεί το καλύτερο φυσικό γυμναστήριο, με μοναδικά χαρακτηριστικά όπως δροσερό περιβάλλον, μειωμένη αίσθηση βαρύτητας, απουσία κραδασμών, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αντίσταση προς κάθε κατεύθυνση. Η γυμναστική στο νερό είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης της κινητικότητας και της φυσικής κατάστασης για άτομα όλων των ηλικιών, ιδίως δε ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, αγύμναστων, παχύσαρκων και όσων αντιμετωπίζουν τραυματισμούς ή έχουν μειωμένη ευκινησία. Ωστόσο, για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλό είναι να φοράς ειδικά αδιάβροχα αντιολισθητικά παπουτσάκια, τα οποία προσδίδουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην επαφή των πελμάτων με τον πυθμένα. Αν θέλεις να γυμναστείς πιο ολοκληρωμένα, μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αδιάβροχη μπάλα, σανίδα πλεύσης, κολυμβητικά γάντια ή «βαράκια» θαλάσσης.

Περπάτημα

150 θερμίδες

Το απλό περπάτημα είναι η ευκολότερη μορφή άσκησης και η μόνη που δεν απαιτεί ειδική προπαρασκευή. Όταν όμως αντί να πατάς σε σταθερό έδαφος περπατάς πάνω σε μαλακή άμμο που βουλιάζει, έξω στην παραλία ή στα ρηχά της θάλασσας, τότε οι συνθήκες αλλάζουν κατά πολύ και οι δυσκολίες αυξάνονται σημαντικά. Αν μάλιστα προτιμήσεις το ξυπόλυτο περπάτημα (barefoot walking), τότε πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα, να αρχίσεις από τα 5-10 λεπτά το πολύ, να έχεις μικρότερο μήκος διασκελισμού και να αυξάνεις σταδιακά το ρυθμό και την απόσταση. Ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσεις διάφορα ενοχλητικά προβλήματα, όπως γδαρσίματα και κακώσεις σε πέλματα και δάχτυλα, ενοχλήσεις, μυϊκά πιασίματα και πόνους σε γάμπες και αχίλλειους τένοντες, διαστρέμματα κ.ά.

Τζόκινγκ

230 θερμίδες

Αν ήδη περπατάς αρκετά, τότε το τζόκινγκ είναι η αμέσως επόμενη επιλογή σου: τρέχεις στην άμμο με ρυθμό λίγο μεγαλύτερο του περπατήματος ή, εναλλακτικά, μέσα στη θάλασσα (water jogging), κατά μήκος της παραλίας, σε νερό που φτάνει το πολύ έως τη γάμπα σου. Αν επιλέξεις το ξυπόλυτο τζόκινγκ (barefoot jogging), καλό είναι –τουλάχιστον στην αρχή– να φοράς τις ειδικές προστατευτικές μεμβράνες πελμάτων («παπούτσια»). Μπορείς επίσης να συνδυάσεις τζόκινγκ μέσα και έξω από το νερό, είτε στην ίδια προπόνηση είτε σε διαφορετικές μέρες. Μια ακόμα διασκεδαστική επιλογή είναι το figure running στην άμμο, όπου σκοπός είναι να «σχεδιάσεις» νοερά με το τρέξιμό σου διάφορα σχήματα, αριθμούς, γράμματα και λέξεις όπως τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλους, τεσσάρια, οχτάρια, δεκάρια.

Beach volley

270 θερμίδες

Αν δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για το παιχνίδι, βεβαιώσου ότι η άμμος που θα παίξεις είναι καθαρή από μικροαντικείμενα, σπασμένα γυαλιά και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Από εκεί και πέρα χρειάζεσαι συμπαίχτες και αντιπάλους, μια μπάλα και πιθανώς κάποιο επιπλέον κίνητρο με τη μορφή στοιχήματος. Εκτελείς σερβίς, πατάς γερά στην καυτή άμμο, αλλάζεις γρήγορα θέση, αποκρούεις με μανσέτα, κάνεις βουτιά όταν χρειάζεται, πασάρεις, σηκώνεσαι ψηλά, καρφώνεις δυνατά, κερδίζεις πόντους και σετ, ενίοτε και χειροκροτήματα για τις επιδόσεις ή τη σέξι εμφάνισή σου. Εάν όμως έχεις προβλήματα σε πέλματα, αστραγάλους, γόνατα, μέση, ώμους ή καρπούς, καλύτερα να το αποφύγεις ή να παίξεις πολύ πιο χαλαρά και πάντα με τη δέουσα προσοχή.

Surfing

275 θερμίδες

Παίζεις ατελείωτα με τα κύματα, μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι στα καιρικά στοιχεία, το μυαλό δουλεύει ταχύτερα, οξύνεται η αντίληψη, βελτιώνεται ο αυτοέλεγχος. Οι δυνατότητες και οι προσφερόμενες παραλλαγές πολλές: με σκέτη σανίδα, με σανίδα και πανί (windsurfing), με σανίδα και κουπί (SUP), χρησιμοποιώντας ως σανίδα το σώμα σου (bodysurfing), ακόμη και… αετοσανίδα (kitesurfing). Πάνω στη σανίδα του σερφ μπορείς επίσης να κάνεις ασκήσεις γυμναστικής, διατάσεις αλλά και γιόγκα εν πλω. Για να ασχοληθείς με το surfing πρέπει να έχεις καλή φυσική κατάσταση και ισορροπία, να γνωρίζεις άριστα κολύμβηση και να εκπαιδευτείς από έμπειρο δάσκαλο. Αντενδείκνυται αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση ή, αντίθετα, υπόταση, ιλίγγους, ευαισθησία στις αρθρώσεις ή προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

Water ski

230 θερμίδες

Υποβοηθούμενη διολίσθηση στην επιφάνεια της θάλασσας με τον πλέον διασκεδαστικό και αρκετά ασφαλή τρόπο, αρκεί να μην έχεις προβλήματα αρθρώσεων και ειδικά σε δάχτυλα, καρπούς, αγκώνες ή ώμους. Μπορεί να γίνει με δύο σκι, με ένα (wakeboard), ή με γυμνά πόδια (barefoot ski) για τους πιο προχωρημένους. Σε όλες τις περιπτώσεις κρατάς σταθερά την μπάρα που καταλήγει το σκοινί του ταχύπλοου σκάφους, ανεβαίνεις στην επιφάνεια καθώς σε έλκει με ταχύτητα και ολισθαίνεις πάνω στο νερό – μέχρι να τα καταφέρεις θα πέσεις πολλές φορές! Αλλά αν δεν απογοητευτείς, διαθέτεις υπομονή και επιμονή, καλό εκπαιδευτή και έμπειρη καθοδήγηση, τότε όλα είναι εφικτά, και τα εύκολα και τα δυσκολότερα: επιταχύνσεις, φιγούρες, σλάλομ, εναέριες περιστροφές, άλματα.


Τι άλλο μπορώ να δοκιμάσω;

Αν είσαι αθλητικός τύπος, έχεις καλή φυσική κατάσταση, σου αρέσει η ποικιλία στην άσκηση και θέλεις να δοκιμάσεις διαφορετικά σπορ, ιδού μερικές καλές επιλογές.

Beach Athletics

350 θερμίδες

Ασκήσεις στίβου και ενδυνάμωσης στην άμμο. Κάνεις σπριντ, παλίνδρομο τρέξιμο και άλματα, πηδάς εμπόδια, τρέχεις μεγάλες αποστάσεις, συναγωνίζεσαι αντιπάλους, κάνεις δυναμικές ασκήσεις γυμναστικής και οτιδήποτε άλλο κάνει ένας αθλητής.

Beach soccer

320 θερμίδες

Αν αγαπάς το ποδόσφαιρο σε όλες του τις παραλλαγές και έχεις πρόθυμη παρέα για να φτιάξεις ομάδα, το ποδόσφαιρο στην άμμο θα σε ενθουσιάσει – και ναι, δεν παίζουν μόνο οι άντρες αλλά και οι γυναίκες! Εναλλακτικά, δοκίμασε μπάσκετ ή βόλεϊ με τα… πόδια (foot volley) ή, για κάτι ευκολότερο, υδατοσφαίριση.

Clubbing

165 θερμίδες

Εκμεταλλεύσου το μπαρ της παραλίας! Λικνίζεσαι στο ρυθμό της χορευτικής μουσικής, κάνεις κέφι, ανεβάζεις στροφές, χορεύεις όσο περισσότερο μπορείς, εκτονώνεσαι και διασκεδάζεις με την ψυχή σου.

Fly board

200 θερμίδες

Συνδέεσαι με ειδική συσκευή που ρουφάει νερό και στη συνέχεια το απομακρύνει με δύναμη. Αποτέλεσμα; Εκτοξεύεσαι μέσα από τη θάλασσα σε ύψος έως και 10 μέτρα, κάνεις κινήσεις και «φιγούρες» μέσα, πάνω και έξω από το νερό.

Foot golf

135 θερμίδες

Η νέα μόδα, ποδόσφαιρο και γκολφ μαζί! Το παιχνίδι παίζεται με τους κανονισμούς του γκολφ, αντί όμως για μπαστούνι χρησιμοποιείς τα πόδια σου και αντί για μπαλάκι, μπάλα ποδοσφαίρου. Βεβαίως και οι τρύπες έχουν το ανάλογο, διευρυμένο μέγεθος. Εναλλακτικά, παίξε αυθεντικό γκολφ ή τη μίνι παραλλαγή του.

Frisbee

125 θερμίδες

Χρειάζεσαι ένα καλό αεροδυναμικό φρίσμπι («ιπτάμενο πιάτο»), σχετική άπνοια, μια μεγάλη αλλά κάπως άδεια από κόσμο παραλία και τουλάχιστον ένα συμπαίχτη. Μπορείς να παίξεις ομαδικό παιχνίδι, παιχνίδι με ελεύθερο στιλ στην άμμο ή μέσα στη θάλασσα, φρίσμπι-μπάσκετ, ακόμα και να σημαδεύεις στόχους – όχι λουόμενους!

Αλεξίπτωτο

190 θερμίδες

Γίνεται με ένα ή δύο άτομα μαζί, απαιτεί πολύ καλή εκπαίδευση. Ξεκινάς από τη θάλασσα και καταλήγεις στον… ουρανό με τη βοήθεια του ταχύπλοου που σέρνει το αλεξίπτωτο, πετάς πάνω από την παραλία αλλά και τη γύρω περιοχή, απολαμβάνεις από ψηλά την πανοραμική θέα. Εντελώς ακατάλληλο για υψοφοβικούς!

Γιόγκα

110 θερμίδες

Μπορείς να κάνεις ασκήσεις γιόγκα είτε στην άμμο της παραλίας, π.χ. πάνω σε πετσέτα, είτε μέσα στη θάλασσα. Αν έχεις καλή ισορροπία, δοκίμασε γιόγκα πάνω σε στρωματάκι θαλάσσης ή πάνω σε σανίδα του σερφ.

Γυμναστική

160 θερμίδες

Γυμνάζεσαι με κοιλιακούς, προβολές, καθίσματα, άλματα και push-ups, κάνεις ασκήσεις αντίστασης με δύο μπουκαλάκια νερού. Χρησιμοποίησε την ξαπλώστρα ως πάγκο γυμναστικής, δοκίμασε ασκήσεις με την πετσέτα μπάνιου. Μετατρέπεις την μπάλα των παιδιών σε μηχάνημα προσαγωγών και το κουβαδάκι τους, γεμισμένο με άμμο, σε όργανο για εκγύμναση ώμων και χεριών.

Διατάσεις

70 θερμίδες

Απολύτως απαραίτητες ύστερα από κάθε σπορ ή έντονη σωματική δραστηριότητα, καθώς και κάθε φορά που αισθάνεσαι τους μυς σας σφιγμένους. Αν νιώθεις την ανάγκη να χαλαρώσεις, συνδύασε γιόγκα, διατάσεις και αναπνευστικές ασκήσεις μέσα στη θάλασσα.

Ιστιοπλοΐα αναψυχής

125 θερμίδες

Ιδιαίτερα τεχνικό άθλημα, απαιτεί πολλά θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα σε ειδική σχολή. Μόλις όμως περάσεις επιτυχώς τις εξετάσεις, δεν σε σταματά τίποτα. Νοικιάζεις σκάφος, σχεδιάζεις την πορεία σου και απολαμβάνεις τη διαδρομή τηρώντας όλους τους κανόνες που έμαθες στη σχολή.

Καταδύσεις

350 θερμίδες

Ικανοποιεί την περιέργεια για εξερευνήσεις, προσφέρει δυνατές συγκινήσεις. Γίνονται πάντα με έμπειρη συντροφιά, απαιτούν άριστη φυσική κατάσταση, γνώση του κινδύνου και απόλυτο σεβασμό στους κανόνες ασφαλείας. Ανεπαρκής εξοπλισμός, λάθη, απερισκεψίες, εγωισμός και υπερεκτίμηση των δυνάμεων πληρώνονται πολύ ακριβά.

Κωπηλασία

270 θερμίδες

Κωπηλατώντας στο κανό, μονοθέσιο ή διθέσιο, θα γυμνάσεις πλήρως το μυϊκό σου σύστημα και θα βελτιώσεις τη δύναμη, την αντοχή και το συντονισμό των κινήσεων. Αν όμως έχεις πρόβλημα στη μέση ή στους ώμους, καλύτερα να προτιμήσεις το ποδήλατο θαλάσσης!

Μπανάνα και σαμπρέλες

180 θερμίδες

Προσδένονται πίσω από ταχύπλοο το οποίο κινείται γρήγορα, επιταχύνει και στρίβει απότομα. Εσύ αλλά και οι υπόλοιποι παίχτες προσπαθείτε να παραμείνετε επάνω τους όσο περισσότερο μπορείτε. Νικητής όποιος καταφέρει να μην πέσει στη θάλασσα.

Ποδήλατο θαλάσσης

130 θερμίδες

Συνδυάζει τη βόλτα αναψυχής με την «αναγκαστική» άσκηση, καθώς η κινητήριος δύναμη του ποδηλάτου είναι οι επιβαίνοντες – δηλαδή εσύ και η συντροφιά σου! Δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη τεχνική, ωστόσο είναι πιο κουραστικό από το ποδήλατο δρόμου. Επομένως πρέπει να μην απομακρύνεσαι πολύ από την ακτή και να υπολογίζεις σωστά τις δυνάμεις σου για την επιστροφή.

Ρακέτες

240 θερμίδες

Το πλέον διαδεδομένο παιχνίδι της παραλίας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, παρά μόνο ανεκτικότητα από τους άλλους λουόμενους. Εναλλακτικά, αν π.χ. κάποιοι εκνευρίζονται από το «τούκου-τούκου», δοκίμασε να παίξεις τένις χρησιμοποιώντας την παλάμη σου αντί ρακέτας – δύσκολο, αλλά πιο αθόρυβο, λιγότερο ενοχλητικό και πολύ διασκεδαστικό.

Τζετ σκι

120 θερμίδες

Δαμάζεις τα άλογα της μηχανής, κάνεις χαμηλές πτήσεις, καλπάζεις πάνω στα κύματα. Πρέπει όμως να διαθέτεις δίπλωμα χειριστή και να τηρείς σχολαστικά τους κανόνες ασφαλείας – απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από την ακτή και μακριά από λουόμενους!

Τρίαθλο

380 θερμίδες

Συνδυασμός τριών διαφορετικών δραστηριοτήτων ή αθλημάτων, τα οποία γίνονται διαδοχικά, το ένα κατόπιν του άλλου. Για παράδειγμα κολύμβηση (όποιο στιλ θέλεις), ποδηλασία (με ποδήλατο δρόμου ή θαλάσσης) και τρέξιμο ή περπάτημα.

Ψάρεμα με καλάμι

50 θερμίδες

Το σπορ του διαλογισμού και της απόλυτης χαλάρωσης! Ηρεμεί, διώχνει το άγχος, απελευθερώνει το μυαλό από σκέψεις. Βεβαίως δεν θα γυμναστείς σωματικά και δεν θα κάψεις πολλές θερμίδες. Αν προτιμάς κάτι πιο παρεΐστικο, αλλά εξίσου αγχολυτικό, ασχολήσου με κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι, τάβλι, σκάκι ή χαρτιά.

Οι θερμιδικές καύσεις προσδιορίστηκαν με βάση τις μεταβολικές μονάδες (ΜΕΤ) και αποτελούν αδρή εκτίμηση για γυναίκα 65 κιλών που γυμνάζεται με μέτρια ένταση για 30 λεπτά. Αν έχεις μεγαλύτερο σωματικό βάρος, γυμνάζεσαι με υψηλότερη ένταση ή για περισσότερη ώρα, θα κάψεις πιο πολλές θερμίδες.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 162

Update: Αύγουστος 2016.