Yoga, Pilates ή μήπως Yogilates;

25.09.2015
Στην πορεία των χιλιάδων ετών που εφαρμόζονται οι τεχνικές της γιόγκα, ήταν λογικό να διαμορφωθούν διάφορα συστήματα και στιλ, που οι ειδικοί τα χωρίζουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα ηπιότερα και τα δυναμικότερα. Βέβαια, πάντα υπάρχει και η τρίτη λύση…

Ηπιότερα συστήματα

Επικεντρώνονται κυρίως στις πιο χαλαρές, ήρεμες και διαλογιστικές μορφές άσκησης.

Ταιριάζουν σε: όσους αρέσκονται σε ήπιες μορφές εξάσκησης και επίσης σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στο φιλοσοφικό περιεχόμενο της γιόγκα.

Ananda Yoga

Με ήρεμες και χαλαρές αναπνευστικές ασκήσεις, στοχεύει στον έλεγχο της ροής ενέργειας μέσα στα ενεργειακά κέντρα του σώματος, ώστε να επιτευχθεί η προσαρμογή σε υψηλότερα επίπεδα συνειδητοποίησης.

Asana Yoga

Διδάσκονται γενικές αρχές αναπνοής και διαλογισμού, με στόχο την τόνωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοπειθαρχίας.

Bhakti Yoga

Προωθεί την καλλιέργεια ανιδιοτελών συναισθημάτων και τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων. Οι ψαλμοί, οι προσευχές και ο διαλογισμός είναι μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται.

Hatha Yoga

Το πλέον δημοφιλές σύστημα γιόγκα στην δύση. Συνδυάζει τις σωματικές ασκήσεις με ασκήσεις ελέγχου της αναπνοής. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο διαλογισμό, στις τεχνικές αφύπνισης της πνευματικής ενέργειας και στις ειδικές πράξεις καθαρισμού, ώστε να καταστήσει το σώμα ανθεκτικό στις πιέσεις και ικανό να αντέξει στις ασθένειες.

Jnana Yoga

Στοχεύει στη αυτογνωσία και στη σοφία, μέσα από μία διαδικασία αυτοεξερεύνησης, που βοηθά το άτομο να γνωρίσει την πραγματική του φύση και να αποβάλλει τις λανθασμένες απόψεις που έχει για τον εαυτό του. Σε πιο προχωρημένα στάδια, ο μαθητής οδηγείται, μέσω της αυτοσυγκέντρωσης, σε μια κατάσταση λησμονιάς κάθε άλλου πράγματος, ακόμα και του σώματός του, και μαθαίνει να εστιάζει τη σκέψη του στην πραγμάτωση συγκεκριμένου στόχου που έχει θέσει.

Karma Yoga

Η φιλοσοφία της σχετίζεται με τον ανθρωπισμό, την φιλανθρωπία, τον αλτρουισμό και την ύπαρξη ειρήνης και αρμονίας σε όλο τον κόσμο. Παροτρύνει το μαθητή να προσφέρει ότι μπορεί στους συνανθρώπους του, χωρίς την προσμονή ανταμοιβής ή οποιοδήποτε άλλου υλικού ή ηθικού ανταλλάγματος.

Kundalini Yoga

Η «γιόγκα της αντίληψης». Μέσω των ειδικών ασάνας, μάντρας και τεχνικών διαλογισμού, επιδιώκεται η ψυχική ισορροπία.

Mantra Yoga

Με την προφορική ρυθμική επανάληψη συγκεκριμένων λέξεων, ήχων και συλλαβών, που θεωρούνται ιερές και μυστικές, οι μαθητές επιδιώκουν να ελκύσουν μια ανώτερη δύναμη και μετά να τη θέσουν στην υπηρεσία τους, για να πετύχουν αυτό που θέλουν.

Raja Yoga

Ολοκληρωμένο φιλοσοφικό σύστημα. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης κι ότι για να βρει τον αληθινό του εαυτό, πρέπει να αυτοαναλυθεί και να κατακτήσει την εσωτερική του γαλήνη. Μόνο έτσι, ο άνθρωπος θα απελευθερώσει το εγκλωβισμένο του πνεύμα, θα γίνει καλύτερος και θα μπορεί να διοχετεύσει τη θετική του ενέργεια για το καλό της ανθρωπότητας.

Δυναμικότερα συστήματα

Απαιτούν πιο έντονη σωματική άσκηση αλλά, αφού τελειώσει το πρόγραμμα, η αίσθηση εκτόνωσης και χαλάρωσης είναι μοναδική.

Ταιριάζουν σε: όσους επιθυμούν πιο δυναμικές μορφές άσκησης κι ενδιαφέρονται περισσότερο για το σώμα τους και λιγότερο για τη φιλοσοφία της γιόγκα.

Ashtanga ή Astanga Yoga

Αποσκοπεί στην απόκτηση σωματικής ισορροπίας και αρμονίας, αλλά και στην ολοκληρωμένη εκγύμναση της καρδιάς, του μυοσκελετικού συστήματος και των εσωτερικών οργάνων.

Kripalu Yoga

Επικεντρώνεται στις ασάνας, στις βινιάσας και στον έλεγχο της αναπνοής. Στο τέλος ακολουθούν διαλογισμός και βαθιά χαλάρωση.

Power Yoga

Δυναμικό είδος Ashtanga yoga. Συνδυάζει στατικές και ισομετρικές ασκήσεις με Θιβετιανές ασκήσεις και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ορθή στάση του σώματος, στην αναπνοή και στο διαλογισμό.


Συνδυαστικά προγράμματα

«Παντρεύουν» τις τεχνικές γιόγκα με τις κάπως πιο κλασικές μεθόδους γυμναστικής.

Ταιριάζουν σε: όσους δεν θέλουν καθόλου φιλοσοφία κι επιθυμούν περισσότερα είδη γυμναστικής και μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων, μέσα στο ίδιο πρόγραμμα.

Children’s Yoga

Ψυχοκινητικές ασκήσεις για παιδιά ηλικίας από τριών ως εννέα ετών. Τα παιδιά εξερευνούν την κίνηση, γνωρίζουν το σώμα τους, μαθαίνουν το σωστό τρόπο αναπνοής και βελτιώνουν την αυτοσυγκέντρωσή τους.

Fitness Yoga

Χρησιμοποιεί αερόβιες ασκήσεις για τη βελτίωση της αντοχής, όργανα αντιστάσεων για ενδυνάμωση και τεχνικές Ananda Yoga για χαλάρωση.

Gyrokinesis

Περιλαμβάνει ασκήσεις παρμένες από τον χορό, την κολύμβηση και τη γιόγκα, ταξινομημένες σε διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας και φυσικής κατάστασης. Οι ασκήσεις εκτελούνται είτε ελεύθερα είτε σε ειδικά όργανα.

Gyrotonics

Συνδυασμός ασκήσεων ευλυγισίας από την γιόγκα, μυϊκής ενδυνάμωσης με αντιστάσεις και ελαστικότητας από το σύστημα Pilates.

Hip-hop Yoga

Πολύ δυναμικό πρόγραμμα με γιόγκα και το είδος χορευτικού αερόμπικ που ονομάζεται χιπ-χοπ.

Hypno-Yoga

Ασκήσεις κινητικής εξερεύνησης και συντονισμού, Hatha Yoga, διαλογισμός και τεχνικές υπνωτισμού, σε ένα πρόγραμμα.

Spinning Yoga

Έντονη εξάσκηση πάνω σε ειδικά ποδήλατα και κατόπιν χαλάρωμα με Hatha Yoga.

Yoga Ballet

Συνδυασμός γιόγκα και κλασικού μπαλέτου.

Yoga But

Γιόγκα και ειδικές ασκήσεις για την απομόνωση και την εκγύμναση των κοιλιακών μυών.

Yogilates

Συνδυάζει πρακτικές της Hatha Yoga με ασκήσεις και τεχνικές Pilates. Υπόσχεται ευλυγισία, γραμμωμένους μυς και απαλλαγή από το στρες.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 50

Update: Σεπτέμβριος 2015.