Σταμάτα τις δικαιολογίες και βγες για ποδήλατο!

17.10.2015
Είναι αλήθεια· κάθε φορά που «κολλάμε» σε κάτι και αποθαρρυνόμαστε, νομίζουμε ότι αυτό που μας συμβαίνει είναι μοναδικό… Δεν είναι κάπως εγωιστικό αυτό όμως; Δεν είμαστε οι μόνοι άνθρωποι-ποδηλάτες που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη ζωή μας ή σκεφτόμαστε αρνητικά και σαν αποτέλεσμα, βρίσκουμε χίλιες-δυο δικαιολογίες για να μην βγούμε για ποδήλατο.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν – κατά κύριο λόγο – να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται όπως εσύ (φαντάσου ότι γράφονται ολόκληρα άρθρα για αυτό!) και επίσης, να ξεπεράσεις τους όποιους ενδοιασμούς και να βγεις για ποδήλατο απολαμβάνοντάς το!

#1 “Είμαι χοντρός ή έχω παχύνει!”

Το παράδοξο του πεταλαρίσματος το ξέρετε, έτσι; Η ποδηλασία είναι ένας φανταστικός τρόπος για κάποιον που είναι υπέρβαρος να γυμναστεί και να κάψει λίπος, διότι είναι σχετικά ήπιος για τις αρθρώσεις. Από την άλλη, οτιδήποτε, από το να βρεις ρούχα μέχρι το να νιώθεις αποδεκτός σε μια κοινότητα/ομάδα/παρέα από αδύνατα και γυμνασμένα κορμιά, φαίνεται βουνό!

Άρα, την επόμενη φορά που σκέφτεσαι αυτή τη δικαιολογία, κάνε τα παρακάτω:

Αγόρασε τον κατάλληλο ρουχισμό: Εντάξει, έχεις κάποια κιλά παραπάνω, και λοιπόν; Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να βρεις ποδηλατικά ρούχα στο νούμερό σου. Μπορεί να αισθάνεσαι άσχημα, αλλά πάρε απόφαση ότι πρέπει να γίνει μία αρχή και το ποδήλατο είναι η καλύτερη.

Απόφευγε τις ανηφόρες: Με τα επιπλέον κιλά οι ανηφόρες ενός λόφου θα φαντάζουν βουνό! Ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι μια ανάβαση 5 χιλιομέτρων με κλίση 7% για κάποιον που ζυγίζει περίπου 75 κιλά θα είναι κατά 30 δευτερόλεπτα πιο αργή για κάθε παραπάνω κιλό. Άρα, καλύτερα να προτιμήσεις τις ευθείες και να προσπαθήσεις να δυναμώσεις, ενώ παράλληλα θα χάνεις και βάρος.

Κάνε ενδυνάμωση: Για να δυναμώσεις λίγο τα πόδια σου και να αισθάνεσαι καλύτερα πάνω στο ποδήλατο, μπορείς να κάνεις «σκουάτ» με αργές, ελεγχόμενες και σωστές κινήσεις. Κάνε 2-3 σετ των 15 επαναλήψεων και θα ενεργοποιήσεις ακόμη περισσότερες ομάδες μυϊκών ινών από ό,τι με το απλό πεταλάρισμα. Καθώς τα κιλά πέφτουν και το σώμα δυναμώνει, οι ανηφόρες θα γίνονται ευκολότερες.

Βρες το ταίρι σου: Καλοί οι μοναχικοί καβαλάρηδες, αλλά η παρέα καλύτερη! Ωστόσο, κοίταξε να βρεις μια παρέα στα ίδια «κυβικά» με σένα· το να κάνεις ποδηλατο-φίλο τον Ταμουρίδη δε θα σου βγει σε καλό, όπως καταλαβαίνεις. Πλέον υπάρχουν πολλές, ομάδες/παρέες/κοινότητες που διοργανώνουν προπονήσεις/βόλτες και στις οποίες υπάρχουν ποδηλάτες όλων των επιπέδων. Βρες ποδηλάτες με τους οποίους αισθάνεσαι άνετα και βρίσκεστε στο ίδιο επίπεδο.