Σε γενικές γραμμές, ο τριγμός των αρθρώσεων οφείλεται συνήθως σε οστεόφυτα («άλατα») ή οστικές προεξοχές. Το αυξημένο σωματικό βάρος, διάφορες διατροφικές ελλείψεις (π.χ. μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου και μαγγανίου), η κακή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, ποικίλες μηχανικές αιτίες (τραυματισμοί, κακές συνήθειες στάσης, λανθασμένες κινήσεις, κ.λπ.), καθώς και η καθιστική ζωή -αλλά και η υπερβολική άσκηση- μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Εάν ο τριγμός των αρθρώσεων συνοδεύεται από πόνους και δυσκολία στην κίνηση, θα πρέπει να διακόψεις τη γυμναστική που κάνεις και να συμβουλευτείς άμεσα ορθοπεδικό. Εάν δεν σου προκαλεί πόνο ή δυσκαμψία, φρόντισε να κάνεις περισσότερη προθέρμανση («ζέσταμα») πριν το κυρίως πρόγραμμα της γυμναστικής και καλή αποθεραπεία μετά («χαλάρωμα»). Οι ασκήσεις του προγράμματός σου θα πρέπει να είναι ήπιες, να γίνονται αργά και να μην επιβαρύνουν τις αρθρώσεις σε ακραίες θέσεις.
Ειδικά για τα γόνατα, όπου ο τριγμός ενδέχεται να σημαίνει κάποια βλάβη στους μηνίσκους, απόφυγε ασκήσεις όπως τα βαθιά καθίσματα, οι προβολές και οτιδήποτε απαιτεί πλάγια μετακίνηση, πλήρη κάμψη των ποδιών, απότομη κίνηση ή άλμα.
Σε περίπτωση που είσαι υπέρβαρη, θα βελτιώσεις επιπλέον την κατάσταση χάνοντας κάποια κιλά με πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Επιπρόσθετα οφέλη μπορεί να έχεις επίσης με τη συμπληρωματική λήψη γλυκοσαμίνης, χονδροτεΐνης, μεθυλοσουλφίδιου (MSM) και μαγγανίου, για τον τρόπο χρήσης των οποίων θα πρέπει να συμβουλευτείς οπωσδήποτε τον ιατρό σου.