Δες τι μπορεί να κάνει το λάστιχο για σένα

15.04.2016
Σκέφτομαι να αγοράσω κάποιο όργανο γυμναστικής για να γυμνάζομαι στο σπίτι. Επειδή ο κύριος στόχος μου είναι η ενδυνάμωση, προσανατολίζομαι προς την αγορά κάποιου λάστιχου. Νομίζετε ότι θα με βοηθήσει;

Ασφαλώς!

Το λάστιχο γυμναστικής προσφέρει τη δυνατότητα εκτέλεσης πολλών συμβατικών ασκήσεων με "ελαστική αντίσταση": όσο περισσότερο το τεντώνεις, τόσο αυξάνεται η αντίσταση που σου παρέχει και άρα η δύναμη που πρέπει να καταβάλεις για να εκτελέσεις κάθε επανάληψη. Η ελαστική αντίσταση καθιστά τις ασκήσεις με λάστιχο πολύ αποτελεσματικές για ενδυνάμωση, μυϊκή "σύσφιξη", "ανόρθωση" προβληματικών περιοχών και γρήγορη τόνωση.

Επιπλέον, με το λάστιχο μπορείτε να εκτελέσεις και λειτουργικές ασκήσεις, δηλαδή απομιμήσεις κινήσεων που κάνεις στην καθημερινή σου ζωή, όπως π.χ. στην εργασία, στο άθλημα ή στα χόμπι σας. Αυτό θα σε βοηθήσει να προλάβεις την εκδήλωση τραυματισμών που οφείλονται στην κακή σωματική στάση, στο πολύωρο κάθισμα ή στη χρόνια λανθασμένη επιβάρυνση, όπως π.χ. προβλήματα στα γόνατα, στους ώμους, στη μέση και γενικότερα στη σπονδυλική στήλη.

Ωστόσο, ορισμένες μυϊκές ομάδες δεν μπορούν να γυμναστούν τόσο καλά με τη χρήση λάστιχου, όπως για παράδειγμα οι γάμπες. Επίσης, κάποιες άλλες μυϊκές ομάδες, όπως οι ραχιαίοι μύες και οι μύες των μηρών, γυμνάζονται σαφώς αποτελεσματικότερα με άλλου είδους ασκήσεις, όπως π.χ. με βαράκια.

Επομένως, εάν συνδυάσεις και τα δύο είδη άσκησης, δηλαδή ασκήσεις και με λάστιχο αλλά και με βαράκια, τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς καλύτερα, γιατί το ένα είδος άσκησης δρα συμπληρωματικά ως προς το άλλο, γυμνάζοντας τους μύες με διαφορετικό τρόπο.